Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Store Mosse Förening
Du är redan följare. Får du inga mejl kan du redigera dina Notisinställningar under Mina uppgifter.
Klicka på bekräftelselänken i det mejl vi skickat dig för att börja ta emot uppdateringar från Store Mosse Förening.
Föreningen Store Mosse Nationalpark
Följ oss för uppdateringar
Perfekt slåtterväder bjöds det på även i år när årets deltagare, 22 stycken, volontärer och parkpersonal, samlades i skogskanten utanför Björnekullakärret på Store Mosse Nationalpark.
Efter lite instruktioner medan liarna monterades fördelade vi så ut oss på kärret för några timmars slåtter och räfsning.
Björnekullakärret som är ett rikkärr slås av hävd och numera för att behålla den speciella biotop som kärrtypen innehåller. Orkideer, slåtterblomma hittas här. Man kan aven finna den lilla kalkkärrsgrynsnäckan, men då fodras förstoringsglas och ett stort mått av tur.
Den senaste periodens avsaknad av nederbörd har medfört att mossen är ovanligt torrlagd. Så även på Björnekullakärret.
Efter någon timmas hårt arbete var det så dags för fikarast. Det bjöds på kaffe och som traditionen bjuder, Lena i tornets goda bullar.
Fredrik från länsstyrelsen berättade under fikat om planen att restaurera Växudde som ligger på andra sidan bäcken som rinner ut i Herrestadssjön. Efter en kortare promenad över bron och vidare så var vi på plats för ytterligare lite information plus att vi hoppades att vi råkat få med oss lite frökapslar så att även Växudde i framtiden kan bjuda på orkideeprakt.
Tillbaka på kärret så fortsatte så slåttern under perfekta förhållanden tills Peder, vår grillmästare meddelade att det var dags för korv med tillbehör vilka avnjöts under trevlig samvaro vilket fick avsluta dagens aktivitet.
/ Janne
Bild 20b Egert Fransson övriga Jan Ekman
Bilder
Vandring vid Hässelåsen, nära Töllstorpsjön | 5 okt, 09:00 |
Uganda - Afrikas gröna pärla! | 15 okt, 19:00 |
Blommor i vägkanten med Ingvar Svensson | 12 nov, 19:00 |
Julfest | 3 dec, 19:00 |
Kommentera
Du måste logga in för att kommentera