Avbryt
Börja följ

Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Söråkers IF

Följ

Söråkers IF

Följ oss för uppdateringar
Följ

Vi använder cookies för att ge dig bästa upplevelsen. Läs vår cookiepolicy här. Genom att fortsätta använda tjänsten godkänner du denna.

Okej
Söråkers IF
Välj lag

Kontaktinformation

Namn Söråkers IF
Adress Bäckgatan 8
Postadress 86151 SÖRÅKER
Telefon 070-374 99 90
E-post sorakerbandy.kansli@gmail.com
Orgnr 889203-0209
Kontonr 496 7956-6

Om Söråkers IF

KLUBBHISTORIA
Söråker var inte utan idrottsföreningar före Söråkers IF:s tillkomst. Skidklubben Mars fanns i Söråker sedan slutet av 1800-talet fram till ca 1912. Söråkers IF:S tillkomst började med en skidtävling där start och mål låg vid byggnadsföreningens lokal på Nya Söråkersgatan.

En lärare vid namn Gustaf Kallin som kom från Lögdö till Sörvik var initiativtagare till skidtävlingen. Det var år 1926. Efter tävlingen samlades deltagare och allmänhet till ett möte där man beslutade att bilda Söråkers IF. Mötet utsåg en interimstyrelse bestående av Arvid Lind, Ernst Fälldin och Gothard Wiklander.

Efter skidtävlingen den 2 febr. 1927 hölls ett nytt möte och Söråkers IF bildades. Vår förste ordförande blev Gustav Högberg. Vid bildandet beslutades att föreningen skulle ha skidor, fotboll och cykel på programmet. Även brottning och boxning togs upp på programmet under ett par år i början av 30-talet. Även orientering har funnits på programmet från 30-talet till mitten på 60-talet.

1932 spelade Söråker sin första bandymatch mot Lögdö. Söråker förlorade med 4-1. Efter den matchen blev det inget mer bandyspel på ett tag. Hösten 1945 kom Söråkerskillarna Erik "Sickan" Strandlund hans bror Allan Strandlund och Yngve Westling överens om att lägga en isbana på nuvarande Söråkers IP. Enligt Yngve som genom sitt aktiva engagemang ända in på 90-talet blivit den som främst har förknippats som "Mr Söråker" gick det till på följande sätt när Söråker bandy startade upp:

När kylan kom på hösten rullade herrarna ovan ut en brandslang som man fått låna av sulfatfabriken. Det visade sig att det var så många hål i slangen att det knappt kom något vatten fram till planen. Man behövde endast lämna tillbaka kopplingarna. Entusiasterna fick i alla fall till lite is som var ojämn och inte täckte hela planen, man beslöt sig trots detta att försöka få en match mot Fagerviks B-lag på trettondagen 1946. Fagervik vann den historiska matchen med 3-1. Söråkers mål gjordes av Rolf "Kurre" Blom. Domare var Harry Hammarström, hans arvode var 5 kr samt 3 kr till bussresan.

Detta första år var intresset för bandyn så stort bland Söråkersungdomarna att man till och med sopade planen med kvastar innan matcherna. Bandyn har fortsatt år från år med växlande framgång. Året därpå hade föreningen köpt gamla vattenledningsrör av hemmansägare Brundin för 150:-. Kruxet var bara att de var nergrävda. Detta löste sig när en diversearbetare (namn okänt) tog på sig jobbet att gräva upp dem för 150:-. Sivert Östlund körde sedan hem rören på sin lastbil. Ledningarna anslöts till en brandpost och lades på bockar för att få den rätta lutningen.

På den tiden fanns inga maskiner att tillgå utan hela banan fick sopas med piasavakvastar innan matcherna. Ungdomar och bland dem många flickor stod för sopandet. Föreningen fick dra el från fabriken och kunde dämed träna med elbelysning. Tyvärr var antalet lampor så få att man var tvungen att använda endast halva planen.

1948 var ett bra år trots att det kom snö innan marken var frusen så man inte kunde ploga planen p.g.a. det lösa underlaget. Man var därför tvungna att lägga planen vid "Vitkasernerna".

1959 började vi med ungdomsbandy under ledning av Nisse Westin.

Noterbart från tidigare år är att vid spel i div.3 Jämtland 1966 så flög laget med tidningsflyget till Östersund och var bara borta 4 timmar. Söråker vann detta år serien med den imponerande målskillnaden 80-8 men förlorade sedan i kvalet mot Sandvikarna. Resultaten blev förlust borta med 7-5. Söndagen därpå skulle den andra matchen ha spelats men den fick inställas p.g.a. att den ena domaren inte kom. Påföljande söndag spelades den uppskjutna matchen med resultatet 2-2. Efter dessa lite unika händelser har vi bedrivit bandy med varierande framgång.

Som lite kuriosa så anordnade vi 1984 Sveriges första landbandyturnering som spelades efter vanliga bandyregler. Segrare det första året blev Ljusdal som i finalen besegrade Selånger med 1-0. Året efter premiären med landbandy fortsattes den innovativa eran när Söråker bedrev försäsongsträningen på rullskridskor (långt före rollerblades). Rullarna importerades från USA och monterades på skridskor där skenorna demonterats.

Efter att 1989 degraderats från div.1 tog Söråker ny sats säsongen 90-91 genom att åka på en äventyrlig resa till Syktyvkar i Sovjeten för att delta i en turnering som enda svenska lag. Efter förluster med 0-16 mot Sverdlovsk (3:a i Sovjetiska elitdivisionen), 0-8 mot Stroitel (Sovjetiska elitdivisionen) samt 1-4 mot Bomarznik (div.2) kom laget hem och vann div.2 utan att tappa en enda poäng. Efter några ytterligare jojo-år stabiliserade sig laget från mitten av 90-talet i div.1 för att vid säsongen 98-99 nå vår till dags dato största framgång genom att för andra året i rad kvalificera oss till div.1:s playoffserie (kvalserie till högsta serien) . Säsongen 99-00 begärde föreningen nerflyttning till div.3.

Säsongen 01-02 startades en skridskoskola och yngre pojk- och flicklag bildades. Detta blev en stor succé med ca 140 barn i verksamhet första säsongen.

Fr.o.m. 2002-04-01 är bandyn en egen förening under namnet Söråkers IF. Efter att ha startat om som egen förening spelar våra herrar nu i div.1 och damerna i högsta damserien.
Under resans gång kan vi glädja oss åt att ungdomssatsningen gett resultat med SM-guld för F15 2009, F17 2011 och F19 2013. Dessutom SM-silver för F19 2012. Dessutom har vi haft spelarrepresentation i både pojk- och flicklandslag. I dagsläget har vi ca 200 ungdomar i vår verksamhet. Våra damlag (vi har två damlag) spelar i Elitserien vilken är damernas högsta serie och i Allsvenskan.

Säsongen 2016-17 blir lite unik för föreningen i.o.m. att vi för första gången i föreningens historia har utländska spelare i föreningen. Det är tre tjejer från Ryssland som förstärker vårt damlag. Våra herrar spelar i div.1. Fr.o.m 2017-18 endast damlag i Elitserien.

För att via tidningsurklipp kunna följa föreningens verksamhet genom åren har vi pärmar uppe i klubbstugan där man har möjlighet att sitta och titta på vår historia.

/Rolf Nyberg efter många uppgifter från Yngve Westling