Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Munkedals IF
Du är redan följare. Får du inga mejl kan du redigera dina Notisinställningar under Mina uppgifter.
Klicka på bekräftelselänken i det mejl vi skickat dig för att börja ta emot uppdateringar från Munkedals IF.
Munkedals IF
Följ oss för uppdateringar
I fredags var MIF en av arrangörerna till löpartävlingen Blodomloppet. Loppet slingrade sig runt i centrala Munkedal med start och målgång i Örekilsparken. Över 500 löpare var anmälda i alla åldrar och det blev en lyckad tillställning trots att vädermässiga förutsättningarna inte var optimala för publiken. Även på dagtid var det full aktivitet då ytterligare cirka 500 elever från skolor i kommunen sprang slingor i samhället.
Blodomloppet är ett lopp som arrangeras av föreningen Blodomloppet Sverige i samarbete med föreningar i Sverige med syftet att manifestera behovet av blodgivning och för att främja en hälsosam livsstil. Loppens överskott går tillbaka till arrangörsföreningarnas ungdomsverksamheter.
I Munkedal togs ett nytt grepp där kommunen tog ett initiativ (normalt är det direkt samarbete med föreningar) och fick med sig föreningar på tåget. Munkedals IF, Dingle AIK, Munkedals SCK, Svarteborgs FK och Svarteborgs pensionärsförening stod som medarrangörer för fredagens lopp. Även Hälle IF har supportat med sin kunskap för att garantera arrangemanget.
- Kommunen hade en ambition att göra detta tillsammans och frågade oss om vi kunde hjälpa dem. Vi frågar ju ofta kommunen om hjälp så då sa vi att det är klart att vi får ställa upp när de behöver hjälp, berättar Magnus Baaz, en av de drivande krafterna i MIFs organisation kring loppet.
MIF hade ansvar för vägvisarposter längs banan, två vätskestationer, en vid Brudås och en vid idrottsplatsen, ansvarade för start- och målfålla samt för medaljutdelning. Klubben hade även ett tält på plats i Örekilsparken där man sålde korv, godis och MIF-prylar som mössor, kepsar och vattenflaskor.
- Här stod tre föreningar under samma tält, tog ett långbord, kokade kaffe ihop, så det blev lite huller om buller men det var ett jättefint samarbete och kul att det kunde bli så.
- Vår organisation funkade jättebra, fortsätter Magnus.
Blodomloppet har ett koncept som bas för arrangemanget som de erbjuder arrangörerna. I Munkedal använde man det så kallade “stora konceptet” vilket innebar bland annat storbildskärm och scen, vilket man inte har överallt. Då kommunen stod som initiativtagare ville man ha Munkedal som ett exempel att visa andra orter att det inte behöver vila på en förening utan flera kan samarbeta, med kommunen som initiativtagare. Arrangemanget blev stort och lyckat. På antalet anmälda kunde det jämföras med betydligt större orter som Östersund, Växjö och Sundsvall. Detta trots att Magnus berättar att han noterat att det var lite struligt att få ut information om loppet i Munkedal hos NU-sjukvården i Uddevalla, som ansvarar för mottag av blodgivare i området, men att de tillslut fick ut information via sina kanaler de sista dagarna, efter påtryckningar från Magnus.
Kontakten mellan föreningarna och kommunen funkade bra, menar Magnus. Henrik Gustafsson och Ulf Aldegren är två eldsjälar som arbetar för kommunen men som också är engagerade i föreningslivet och gjorde ett utmärkt jobb med att länka mellan föreningar och administrationen samt ansvarade bland annat för bansträckningen.
Var kommunen nöjda med arrangemanget då?
- Trots att vi haft väder och vind emot oss hela dagen, så har jag bara mötts av glada miner och det gör mig stolt att vi kunnat genomföra Blodomloppet i Munkedal 2024, skriver kommunens förvaltningschef Peter Karlsson i ett mail till föreningarna.
För MIFs del var det ett stort gäng som deltog som funktionärer och två av de som drog att större lass var tidigare nämnda Magnus Baaz, och en annan Malin Zetterman. Även Malin var nöjd med arrangemanget.
- Vädret kunde varit lite bättre men alla var på bra humör och verkade nöjda. Vi har fått visa upp MIF och det överskott som loppet genererar får vi deltagande föreningar dela på, meddelar Malin.
För de som deltog i själva löpningen fanns ett gäng sträckor att välja på. 400 meter var den kortaste och därefter fanns 1.2, 5 eller 10 kilometer att välja på. I damklasserna vann Frida Hansson tävlandes för Färjelanda IF på 5 km (tiden 21 min och 14 sekunder) och Felicia Andreasson från Strömstad löparklubb (44.27) på 10 km. Herrarnas 10 km vanns av norrmannen Even Bentzen Lövås som sprang för Halden löpeklubb (37.38).
En av klasserna, herrarnas 5 km, vanns dock av en av våra egna i form av Henok Ande, 19 år, boende i centrala Munkedal och tävlandes för Hälle IF. Henok sprang på strålande 16 minuter och 59 sekunder på den mycket kuperade banan. Träffa Henok i del 2 av denna artikel.
Kommentera
Du måste logga in för att kommentera