Kinna IF

Referat: Sätila SK - Kinna IF

Långfredag, fantastisk väder och som grädde på moset seriepremiär för Kinna IF vilket denna gång bjöd på en resa till Sätila och gemytliga Lygnevi. Ett Sätila som legat i och jobbat hårt för denna dag och vi vill direkt berömma för engagemanget och entusiasmen i arrangemanget, allt var på topp och de 481 i publiken verkade stortrivas.

I årets premiärtrupp hittar vi två Kinnadebutanter (Holmer & Skoglund) och två comebackande (Björk & Persengård) jämfört med förra säsongen, (Oliver Persengård var visserligen i Kinnas trupp 2018, men missade hela säsongen pga en korsbandsskada). Kinnas startelva enligt följande: Robin Holmer - Benjamin Warnerfeldt, Jonathan Martinez, Joakim Björk, David Andersson - Niklas Ragnarsson, Gustav Bryngelsson, Fredrik Ekvall - Oliver Persengård, Joakim Skoglund, Rinor Dobraj.

Det är Kinna som tar tag i matchen direkt från start och vaskar redan efter 19 sekunder fram till matchens första hörnspark, dock som helt ofarlig som utgång och redan under matchens inledande minuter har Kinna testat Edwin i Sätilakassen några gånger med modellen enklare uppvärmningsskott. Det är ett Kinna som första 20 sätter en hög press på hemmalaget och har ett klart övertag i spelet. Satila i sin tur ligger rätt i positioner, men får egentligen aldrig några utrymmen att etablera något spel på Kinnas planhalva så Kinna vinner alla bollar på mittplan. I den 23e minuten kommer första halvleks klart vassaste målchans då Martinez med ett uppspel från backlinjen mot Persengård som med styrka låser fast sin motståndare och fördelar boll till Bryngelsson. Bryngans känsliga passningsfot skär bollen genom straffområdet till Ragnarsson som bommar det i stora delen öppna mål han får. Halvtimman in i halvleken får Sätila sin första hörna i matchen och den är nära att resultera, Hörnas slås nära mål men med våra ögon sett som väl ingen touch på bollen som smiter tätt utanför bortre stolpen. Några minuter senare är Sätila inne i Kinnas straffområde och oroar då anfallaren lyckas med konststycket att lura bort Björk som dock backas upp av backkollega Anderrson med en klockren brytning, tur det för annars hade Sätilaspelaren stått ensam mot Holmer.

Halvleken förblir mållös och inga större händelser sista kvarten. Sätila ligger lågt och rätt i positionerna och gör det deffensivt vädligt bra, men när man väl vinner bollen slarvas det lite för mycket för att man skall kunna hota Kinna ordentligt. Kinna i sin tur borde kunna höja tempot en del för att kunna bryta luckor, annars är det ett gediget arbete och ett kollektiv som gör jobbet på plan för de i dagen blåa killarna.

7 minuter in i andra halvlek får Kinna hål på Sätila, detta efter ett antal anfall på rad och tillslut är det Björk som startar en ny räd från mittplan och förlänger såsmåningom till Bryngelssn vars skott stoppar på hemmaben till Persengård. Oliver visar sin klassiska styrka med ett dric mot kortlinjen och slår bollen mot bortre stolpen där Ragnarsson stöter in ledningsmålet i nät bakom Franzen. Endast 1,07 efter bollen passerat mållinjen första gången så ökar Kinna på ledningen till 2-0. Detta efter att Martinez fått tag på Sätilas avspark och skickar boll en lång boll på Rinor Dobraj längst ut på högerkanten. Rinor uppfattar att Edwin har lämnat buren och är en bra bit utanför sitt straffomfråde och slår bollen på ett tillslag i en hög lobb över målvakten studs på mållinjen och upp i nättaket. Var det årets mål vi fick se på Lygnevi redan första omgågen?

Resten av halvleken innehåller egentligen inte några större målchanser att tala om, det är en matchbild där Kinna har mest boll och vårdar den på ett stabilt sätt. Sätila i sin tur försöker och sliter på, men det tar allt som oftast stopp tidigt in på Kinnas planhalva. Detta gör att vi kan stämpla in en 2-0 seger i premiären efter en dag på jobbet och dessutom första premiärsegern sedan 2013. Det är många i Kinna som gör ett gott dagsverke, Ekvall, Bryngelsson & Ragnarsson gör ett tungt jobb på mitten och vinner i princip alla bollar där. Backlinjen gör sitt jobb och en trygg Holmer har i ärlighetens namn endast ett fåtal höjdbollar att plocka ned och gör det med bravur.

Vidare gäller nu DM-match på måndag borta mot Horred och kommande fredag är det hemmapremiär på VIskavallen mot ytterligare en nykomling, Limmareds IF.

3 Kanonkulor - Joakim Björk - Lugn, trygg, startade anfallet som ledde till matchens första mål med en soloräd, Allt ser barnligt enkelt ut när "unge Björk sätts på prov.

2 Kanonkulor - David Andersson - Följdsam i anfallen matchen igenom och alltid pålitlig arbetsinsats. Hade inte David svarat för matchens brytning vid 0-0 kunde det gått illa. I BT:S livesändning jämfördes David med Roberto Carlos, "kort, något satt, fin speed". Redaktionen väntar på att David skall få slå frisparkar!

1 Kanonkula - Oliver Persengård -
En spelsugen Oliver efter den långa skadan. Persen är tung att möta och håller i bollen härligt, en dimension vi kommer att ha nytta av i år. Stor arbetsinstas matchen igenom.