1 oktober 2023
15:00

IK Oden

Referat: Valskogs IK - IK Oden

Näst sista matchen för säsongen spelades på natursköna Björliden i Valskog i strålande brittsommar-väder.
Vi fick också ett otroligt fint sportsligt bemötande av motståndarna som ställde upp vid mittcirkeln innan avspark och gratulerade oss till serievinsten med en blombukett. Mycket uppskattat!

Men precis som mot Norrby senast var vi inte riktigt påkopplade samtidigt som Valskog verkligen ville vinna matchen.
Första halvlek var jämn chans- och spelmässigt men Valskog fick sista ordet med viss hjälp av domaren som inte blåste frispark när Hampus som bollförare blev omkullsprungen av nr 11 Filip Springfeldt som sedan rann igenom och satte 1-0.
Och då återtstod bara 10 sekunder av halvleken.

Händelser i 1:a halvlek
4' Långt inkast av Valskog från vänsterkanten som nickskarvas till omarkerad spelare som dock inte får kraft på sin nick mot mål så Nathan kan rädda ganska så enkelt.
9' Bra kontring av Oden efter Valskogs hörna vi Karwan, Hampus och Kemo som har bra skottläge men en motståndare slänger sig och blockerar bollen som var på väg in i mål.
23' Valskog lägger en djupledsboll till nr 11 som skjuter ur dålig vinkel men skottet är farligt och smiter tätt över ribban
27' Fint kombinationsanfall med one touch hela vägen när Karwan släpper bakåt till Hampus som sätter den mellan innerbackerna till Dennis som kommer fri men målvakten har läst detta och tajmar utrusningen perfekt och räddar med ena handen när Dennis försöker gå förbi honom.
32' Valskog bryter ett uppspel vid mittlinjen, ställer om snabbt och en spelare kommer ren i högerkanten i straffområdet, men Oscar slänger sig och gör en kanonbrytning till hörna!
45' 1-0 Valskog genom nr 11 Filip Springfeldt

Vi gjorde några byten i paus, bl a in med 15-årige debutanten William Carlsten för att få fart på laget.
Och spelet blev mycket bättre, vi pressade tillbaka Valskog under större delen av andra halvlek men vår oförmåga att göra mål lös igenom när vi bl a brände fyra frilägen!
Valskog var farliga på kontringar när vi flyttade upp folk och fick chansen att avgöra med några minuter kvar efter att Hadi fällde en spelare i vårt straffområdet. Nr 11 tog straffen och slog den stenhårt mot vänstra hörnet men Nathan läste detta och gjorde en fantastisk räddning nära stolpen!
Man hade unnat Nathan att vi kvitterade efter denna räddning men istället släppte vi in två mål på tilläggstill när vi bara stannade med 1-2 backar.
3-0 speglade inte matchbilden men vi får konstatera att Valskog var mycket effektiva som satte 3 av 4 avslut samtidigt som vi brände 6 klara målchanser + ytterligare en handfull lägen.
Det är tur att vi har avgjort serien för just nu spelar vi som ett lag på nedre halvan av tabellen. Men kanske är det mentalt också att vi inte går in 100% i matcherna.
Oavsett det så tar vi inte ifrån Valskog äran till vinsten och bli det tredje lag att slå oss i år, dessutom det första lag som vi får minusstatistik emot, totalt 4-5 på två matcher.

Vi lyfter fram backlinjens insats i dag, framförallt insatsen i första halvlek av Oscar, Ingvar (snart 45 år!), Felipe och Leo var riktigt bra!

Händelser 2:a halvlek
57' William lägger en djupledsboll till Karwan som kommer fri men målvakten räddar avslutet med en benparad
59' Snygg manöver från Karwan som bryter in från höger, kroppsfintar sig förbi försvaren och lägger snett inåt bakåt till Dennis som har öppet mål men får bakvikt i avslutet med vänstern så att bollen går över målet
61' Karwan nickskarvar till bollen till Dennis som kommer fri igen men skjuter över
63' Gult kort på Valskog, nr 3 Jim Eriksson för farlig tackling bakifrån
66' Karwan sätter ett nytt friläge till Dennis men han får dålig träff på skottet och målvakten räddar igen
68' Leo kliver fram från vänsterbacksposition och tar ett överraskande långskott från 25 meter, det är riktigt bra och studsar farligt vid stolpen men målvakten lyckas tippa bollen till hörna, vår första i matchen faktiskt.
72' Bra läge för Kemo som får bollen av Karwan, fintar skott med högern men lägger över bollen på vänsterfoten och får på en bra träff men tyvärr seglar bollen över ribban
76' Frisparksinlägg nickas av Karwan parallelt med mållinjen till vänstra stolpen där både Izeke och William kommer forsande, målet är öppet men vad gör dom? Krockar med varandra och missar bollen där det var givet mål, dålig kommunikation där!
81' Gult kort på Valskog, nr 17 Daniel Källberg för tröjdragning, tror dock att fel spelare blev varnad där
83' Straffspark för Valskog när Hadi fäller en spelare i vårt straffområdet
83' Nathan räddar straffsparken!
86' Nytt friläge för Dennis efter instick av Karwan men återigen räddar målvakten som gick ut och gjorde sig stor
88' Gult kort på Valskog, nr 12 Max Finn för protest mot domslut
90+1' 2-0 Valskog genom nr 24 Felix Puustinen som smäller in bollen i högra krysset. Dock efter en hörna som var felaktigt dömd, skottet av Valskog gick utanför men tog inte på vår spelare. Men vi kan inte skylla på det, vi hade chanser innan att göra mål men tog dem inte.
90+2' 3-0 Valskog genom nr 11 Filip Springfeldt. Vi har bara lämnat Hampus S som ensam försvarare, vi tappar bollen med folk högt upp och Valskog skickar långt på sin duktige forward som är stor, stark och snabb och vinner denna duell och avslutar kliniskt när han är fri med Nathan.

Mållösa två matcher i rad för första gången på tre år sen vi tog över som tränare för laget...
Nu gäller det att studsa tillbaka och göra en snygg avslutning nästa söndag mot Surahammar och visa att vi är värdiga seriesegrare!