Referat: Skivarps GoIF - Sjöbo IF

Skivarps GIF – Sjöbo IF 2-3
Av Johan Ohlsson

I ett underbart sommarväder svarade kanske Skivarp för årets bästa insats i div 5 sydöstra.

Skivarp skakade serieledaren Sjöbo in i det längsta, men föll knappt, 2-3 (0-1).

- Vi gjorde en väldigt bra match och det kunde egentligen ha slutat hur som helst, säger Skivarps tränare Mikael Carle.

Ja, med lite flyt så kunde hemmalaget säkert fått en poäng. Men nu blev inte så. Men det var väldigt trevligt att SGIF kunde stå emot ett av seriens spelskickligaste och bästa lag.

Sjöbo ville hela tiden rulla boll och sådana lag brukar Skivarp alltid att trivas mot.

Den här gången höll man sina positioner alldeles utmärkt och gjorde det väldigt svårt för Sjöbo att komma fram till några farliga möjligheter.

Skivarp började även den här gången med spelsystemet 4-1-4-1 och det var nog rätt med tanke på att motståndet var bra.

- Vi hade tre olika förslag om hur vi skulle börja, men vi visste att Sjöbo var ett bra lag så därför var det viktigt att krympa ytorna, förklarar Mikael Carle.

När väl Sjöbo tog sig fram var det oftast på kanterna. I mitten var det stängt, helstängt.

Gästerna hade bollen mest, men Skivarp var inte ofarliga med sina snabba omställningar.

Men under den första halvtimmen anföll man med för lite folk. Det var oftast bara den ensamme forwarden Kasper Wallström och den så skicklige Robin Sippola som var med i anfallen.

Men anfallsspelet kom att bli bättre ju längre matchen pågick. Mycket bättre till och med.

När Sjöbo tog ledningen efter 25 minuter så var det efter att man kommit runt på kanten och sedan slagit ett inlägg. Och på de inlägget kunde Elias Dagner skjuta bollen i mål.

Fyra minuter senare var det väldligt nära 0-2 när Kassim Rashid kom helt solo. Men han sköt utanför.

Skivarp fick allt bättre snurr på sitt anfallsspel och under slutkvarten hade SGIF en mycket stark period. Tim Helmesjö var väldigt nära att få ett rent friläge och i den 36:e minuten sköt Erdem Lalos ett härligt skott som målvakten Daniel Löf tvingades att tippa till hörna.

- Sjöbo rullade ju boll bra, men vi visade ju att vi kan spela en bra fotboll. Och det här var ju en bra fotbollsmatch, kommmenterar Mikael Carle.

Den andra halvleken började med att SGIF-målvakten Christian Rönnberg tvingades till en suverän räddning på ett mäktigt skott strax utanför 16-meterslinjen.

Skivarp svarade med en nick utanför efter hörna av Robin Sippola och ett skott utanför av Erdem Lalos.

I den 59:e minuten kunde Skivarp utjämna efter ett mycket vackert anfall. Robin Sippola spelade Erdem Lalos som slog en fin passning ut till Kevin Lindström som löpte perfekt längs högerkanten.

Kevin fick två chanser att slå ett inlägg och på det andra hittade han Robin Sippola som kom farande och nickade bollen vid den bortre stolpen där bollen gick stolpe-in.

Men se den glädje som varar. Sex minuter senare kunde Sjöbo återta ledningen på en hörna där markeringen var allt annat än bra. Målskytt var Viktor Nielsen.

- Tyvärr släpper vi fortfarande in för enkla mål, suckar Mikael Carle.

Och åtta minuter senare kom även 1-3 genom Erik Karlsson sedan Skivarp gått bort sig rejält.

Men Skivarp gav aldrig upp. Direkt efter 1-3-målet ändrade man till 3-5-2 och nu spelade SGIF väldigt offensivt. Det fanns liksom inget att förlora.

Utdelningen kom också. I den 82:a minuten kunde Skivarp reducera till 2-3. Robin Sippola slog en hörna som Simon Strid nickskarvade till Kasper Wallström som i sin tur nickade bollen i mål.

Skivarp var rejält trötta mot slutet och trots en hyfsad anstorming hade SGIF ingen kvitteringschans värd namnet.

Men totalt sett en stark insats av Skivarp där man gav serieledaren en rejäl match.

SGIF:s laginsats, moral, inställning och kämpaglöd måste absolut framhållas. Skivarp fick också mycket beröm av Sjöbos tränare Ted Helmesjö som spelade i Skivarp 2015-17 och som var hjälptränare 2016.

När man tittade på statistiken så kunde man konstatera att Skivarp tilldömdes 24 frisparkar mot Sjöbos 5. Så man kan väl säga att brott lönade sig.

- Vi måste bli tuffare i närkamperna och vi måate smälla på lite mer i närkamperna, säger Mikael Carle när han lyssnar på frisparksstatistiken.

I Skivarp var det många som var duktiga. Allra bäst var nog Robin Sippola som nog orsakade 15 av de frisparkr som SGIF tilldömdes. Robin togs hårt av motståndarna, men var oerhört nyttig med sina löpningar och utmaningar. Robin låg bakom båda målen och mycket av Skivarps anfallspel var Sippolas verk.

Målvakten Christian Rönnberg var också mycket duktig. Han svarade för en kanonräddning, var säker i luftspelet och var hela tiden alert och spelade emellanåt utanför straffområdet där han avstyrde flera situationer när Sjöbospelarna kom farande.

Tim Helmesjö var väldigt nyttig som yttermittfältare. Tim agerade väldigt klokt och jobbade kopiöst.

Kasper Wallström fortsätter att övertyga. Han var långa stunder svårstoppad. Bra var också de båda mittbackarna, Rickard Eklund och Dennis Livgren, som agerade stabilt.

Så gick snacket

- Jag vann ju matchen med 1-0.

Hojtade Kristjan Lund. Kristjan byttes in vid 1-3 och fick då spela mittback i en trebackslinje.

- Vi var för snälla.

Kommenterade Dennis Livgren när han fick frisparksstatistiken.

- Vi var väldigt trötta i slutet av matchen.

Sa Tim Helmesjö som själv jobbade och slet.

- Tror inte att han vågade.

Tim Helmesjö (skratt) om varför inte lillebror Ted Helmesjö kom in från avbytarbänken.

- Glöm nu inte att skriva att jag nickade fram till det andra målet.

Påpekade Simon Strid som nu äntligen gjorde comeback.

- Sjöbo var duktiga, men jag är lite överraskad att de kunde spela 3-3 mot Liga 06.

Menade Simon Strid.

- Först ser jag bara en massa blått. Men sen fick jag tillbaka bollen och sen skrek Robin (Sippola) som en stucken gris och då spelade jag bollen intill honom.

Kevin Lindström om förarbetet till det tjusiga 1-1-målet.

- Om jag får säga det själv så var målet tagit från skolboken.

Robin Sippola höll hov i omklädningsrummet. Han var i alla fall nöjd med nicken.

- Jag tyckte mer att det var en fösning.

Kristjan Lund var inte lika imponerad.

- Med lite flyt kunde vi ha fått en poäng. Men vi spelade i alla fall en bra fotboll.

Sa Robin Sippola.

- Det var lite speciellt att möta dem. Och med lite flyt kunde det åtminstone ha blivit en poäng.

Anton Nilsson om att möta sitt gamla lag.

- Det viktigaste var att foten höll.

Även Chakkrit Andersson gjorde en efterlängtad comeback.

- Men det viktigaste hade väl ändå varit om vi tagit tre poäng.

Kristjan Lund fick sista ordet.

Skivarp - Blentarp 2-3 (0-1). Målen: 0-1 (25) Elias Dagner, 1-1 (59) Robin Sippola, 1-2 (64) Viktor Nielsen, 1-3 (72) Erik Karlsson, 2-3 (82) Kasper Wallström.

Domare: Sejad Mimic, Trelleborg.
Publik: Cirka 90.