9 augusti 2014
15:30

Öja FF

Referat: Malmö City FC - Öja FF

Dags för höstsäsongens första turnering, SIF-cupen i Svedala. Denna turnering var vi även medverkande i förra året med en silvermedalj som resultat. I år var vi tillbaka på de snabba konstgräsplanerna på ny jakt efter fina prestationer. Det var uppstigning i arla morgonstund för oss då första matchen startade redan kl. 09.00.

Det var också tio sommarlovströtta spelare med två dito ledare som äntrade planen i premiären mot duktiga LB07. Matcherna i denna turnering var endast 2 x 13 min vilket gjorde att man var tvungen att ha så kort startsträcka som möjligt då tiden annars snabbt rann iväg. Lite småsega ben kan vi nog konstatera att vi hade i starten men en läckert anfall avslutades mycket precist av Liam till 1-0 i öppningsmatchen. Dessvärre var vi inte tillräckligt på tårna så LB07 kunde kort därefter kvittera till 1-1. Innan paus kunde också motståndarna lite turligt få in 1-2. Då andra halvan förblev mållös och relativt chanslösl inleddes alltså turneringen med en förlust.

Ny match endast 30 min senare då Svedala IF Blå ställde upp sig som motståndare. Skulle de också göra livet surt för oss österleningar? Icke, sa nicke. Vi visade ingen pardon mot arrangörslaget utan kunde med kraft, vilja och konstruktivitet vinna mycket komfortabelt med 5-0. Valdemar gjorde både 1-0 och 2-0. Edvard stod för 3-0 och Liam gjorde sitt andra för dagen till 4-0. Valdemar skulle få äran till ett hattrick då han tryckte in sitt tredje och Öja FF:s femte mål. Bra gjort, nu var vi inne i turneringen ordentligt!

Gruppspelets sista match stod mot nollpoängaren Trelleborgs FF Blå. Vi visste att vi skulle äga mycket boll och skapa tryck mot motståndarna, men dessa typer av matcher kan ändå vara luriga ifall kontringlägen ställer till det i negativ ända av planen. Men det tog inte många minuter innan matchen var säkrad. Axel gjorde 1-0, Tim stod för 2-0 och Axel igen till 3-0 under de första minuterna av fighten. I andra halvlek gjorde vi ett antal byten i strukturen så att även Walhfrid fick spela ute. 4-0 kom av Edvard på en läcker framspelning av Liam. 5-0 stod Valdemar för. 6-1 av Tim och 7-1 av Liam innan Axel fick göra sitt tredje (hattrick!) fram till slutresultatet 8-2. Klar grupptvåa, nu väntade en timmes välbehövlig vila.

I kvartsfinalen skulle vi möta Trelleborgs FF Svart, vilket var ett skarpare lag än sina blåa föreningsvänner. Viktigt var nu att komma igång med rörelsen på planen efter att kroppen fått en timmes vila. Mörka moln tornade upp sig på himlen, inte spelmässigt men vädermässigt. Från strålande sol till ösregn var prognosen för eftermiddagen. Men våra killar struntar i väder och vind. De kör på med sedvanlig fart, fläkt och energi. Theos finfina genombrott till 1-0 och Maltes snygga frisparksmål till 2-0 gjorde att vi kunde defilera hem en enkel viktoria i kvartsfinalen. 3-0 kom genom Edvard efter en snygg framspelning av Valdemar. 4-0 fick Valdemar själv avsluta på bästa sätt men var ett mönsteranfall som började ett antal passningar tidigare nere hos Malte och Wahlfrid i eget straffområde, hög klass! 5-1 avrundade matchen i andra halvlek, målskytt: Edvard. Nu väntade en spännande semifinal...

Nu uppladdning, uppvärmning och taktiksnack. Svedala IF Vit stod uppställda på andra planhalvan. De hade i sin kvartsfinal slagit sitt blåa lag med 2-1. Semifinalen kom att starta lite försiktigt och man märkte att båda lagen inte ville gå bort sig pga enkla misstag. Skönt är att vårt försvarsspel bara blev bättre och bättre ju längre turneringen led. Denna trygghet gör att killarna vågar göra det där lilla extra som i slutänden kan ge resultat. Theo bröt den mållösa ställningen till 1-0 på bästa sätt. Valdemar stod för 2-0 efter en precis passning av just nämnde Theo. Valdemar dundrade in 3-0 och när Malte läckert placerade in 4-0 var saken biff. Vi var framme i final!

Vi tog snabbt vårt pick och pack och sprang in i ett angränsande omklädningsrum. Trots den höga temperaturen hackade många av killarna tänder då de var fullkomligt dyblöta efter de återkommande regnskurarna. Vi tog beslutet att byta matchtröjor till vårt nya snygga gula ställ. Gula tröjor och blåa byxor = Sveriges landslag.

Nåväl, finaldags var det som återstod av turneringen. Det visade sig att vi skulle få möta Malmö City FC som efter straffar betvingat LB07 i sin semifinal. Malmö City FC som, jag tror, vi aldrig tidigare har vunnit över. Grabbarna var supertända på uppgiften. Alla skavanker som skoskav, onda muskler och leder hade läkt hypersnabbt, nu var samtliga på tårna för att göra en bra final. Malmö City är ett bra lag med flera spelare med både talang och fysik. Men det står Öja FF också för. Valdemars knivskarpa genomskärande passning till Edvards utsökta vrickning som avslut och 1-0 var ett faktum. Kanonstart! Målet blev första halvleks enda men spelet var riktigt bra från försvar till forward. I andra halvlek märkte vi att Malmö City försökte trycka upp spelet ännu mer vilket gjorde att vi skulle få fler omställningslägen. Det var just på en sådan situation som Liam mycket påpassligt knyckte bollen av en Malmöförsvarare och kunde skjuta in 2-0. Nu stod jublet högt i skyn i Öjalägret men skulle tystna något när turneringens hårdaste(?) skott gick över Wahlfrid i målet med 2-1 som följd. Ny energi till motståndarna men endast några minuter senare släcktes deras förhoppningar då Axel klev fram i banan, vinklade ut bollen snett till höger och bombsköt i 3-1. När sedan Liam skickade iväg nästa projektil till 4-1 var segern klar. Viktor fick äran att avsluta målskyttet med ett kraftfullt genombrott från egen planhalva och med 5-1 som följd. Vinnare av SIF-cupen 2014: Öja FF P03!

Otroligt starkt gjort, killar. Med en inledande förlust vände ni på skutan och kunde med mycket stabilt försvarsspel, läckert passnings- och anfallsspel och fina kombinationer till slut stå som segrare i hela turneringen. Bra gjort! Anders och jag är superstolta över att ha så fina killar i sitt lag som både på planen och utanför planen visar glädje, uppmuntran, stöttning och gott kamratskap!