15 december 2018
10:00

Månsarps IBK HJ

Referat: Värnamo IK HJ - Månsarps IBK HJ

En lagom tidig lördagsresa till sydligare nejder. Matchstart 10:00 i Värnamo sporthall mot – just det – Värnamo IK.

Det vitklädda hemmalaget mönstrade i stort 15-16-åringar. Även MIBK kom till spel med ett antal yngre spelare, men ändock hälften 00-or.

Action redan i första bytet. Mange rakar in bollen på pass av Edvin efter 54 sekunder. Kändes inte fel för den tillresta bortaklacken. Värnamo skapar sedan en god målchans men Arvid får en bra start på matchen. Efter 3:28 är Mange framme igen. En hög skottretur (Kling) slås in på volley. Påpassligt!

Värnamo lyckas inte skapa helt rena målchanser spelmässigt, men får till flera bra skott som Arvid räddar. Efter 8:26 är det dock dags igen. Viktor vinner boll bakom mål m h a en hård axeltackling, får utrymme och serverar en tämligen omarkerad Isac framför mål. 0-3 är ett faktum. Möjligen för att undvika 0-3-spöket gör Edvin en soloräd från eget mål och sätter 0-4 efter 8:55.

Vid 10:37 får Månsarp en utvisning, Gurra, för slag. Kändes mycket som otur, men i o f s rätt dömt. Boxplay fungerar bra och Värnamo får inte till några egentliga farligheter.

Vid 15:58 får Månsarp till en snabb spelvändning vid en brytning mot felvända Värnamo-söner. Edvin passar fram Rasmus som elegant lägger 0-5 i öppet mål.

Nu känns det lugnt för vår tillresta bortaklack. Effektiviteten har varit hög. Värnamo har inte fått något spelutrymme, däremot har de frestat Arvid med en hel del skott som parerats varje gång.

Första perioden är dock inte slut än, den slutar till sist 0-6 efter ett snyggt inspel av Mange till en frisprungen Kling som resolut sätter direktskottet. Vi skriver då 18:07. Det blir en jättechans till på en öppnande crosspassning av Viktor till Oliver, men hans direktskott tar i insidan av stolpribban och studsar ut igen. Man kan kanske inte få allt…

I inledningen av andra perioden får Värnamo utvisning för för många spelare på plan, men PP blir resultatlöst. Nu tar Värnamo över lite och Arvid fortsätter storspela. Dock görs enda målet i andra perioden av Jonte på ett välplacerat skott efter assist Edvin, efter 9:51. Ytterligare en Värnamo-utvisning i perioden, men även denna gång resultatlöst.

Dags för en lugn tredje period…? Nja, efter nonchalant försvarsspel reducerar Värnamo efter 12 sekunder. Synd om Arvid efter två perioders storspel, nu fick han en helt ren spelare mot sig från nästan ingenstans.

Nåja, det står ändock 1-7. Hoppsan, efter ytterligare strul i försvaret får Värnamo till 2-7 efter 19 sekunder. MIBK begär omedelbart time-out, fast spelarna var tillbaka på planen efter sisådär fem sekunder. Behövdes kanske inte så mycket taktiksnack i time-outen, däremot lite onda ögat och krav på att vakna? Det hjälpte något, nästa mål blev Månsarps på ett långskott av Edvin efter pass av Rasmus. Mycket trafik framför målet. Då skrev vi 1:34 och kändes lugnare igen.

Då får en Värnamo-back till ett kanonskott efter 3:01. Även här mycket trafik framför mål. Nästa händelse är en utvisning till, Gurra slag igen. Dagens första pp-mål, ett skott utifrån efter 6:53. Nu står det 4-8 helt plötsligt och 13 minuter kvar.

Det är då Martin tycker det räcker. 10 sekunder tar det tills han, framspelad av Oliver, skjutit in 4-9. Skapligt svar.

Edvin får ett utkast av Arvid som låter honom driva förbi försvarare till skottläge. 4-10 efter 8:13.

En Värnamo-utvisning resulterar i ett boxplay-mål 5-10 efter 10:43. PP fungerade inte speciellt bra, kontrollen god och bollinnehav nästan fullständigt men tempo saknades mestadels.

Det blev dock 5-11 några minuter senare. Calle fick en löpboll på kanten av Edvin och sprang ifrån bevakningen och sköt in bollen.

Till sist blev det också ett pp-mål, ett snabbt instick av Kling till Rasmus som direktsköt in slutresultatet 5-12.

Slutet gott, allting gott, med lila ögon sett.

Positivt är kontrollen i två perioder, spelet flyter och motspelarna kommer inte till i spelsekvenser. Därtill en storspelande målvakt, som hade varit matchavgörande i en jämnare match.

Att ta med sig att förbättra är tempot i pp och inställningen att aldrig slappna av, inte ens då man leder stort.