10 oktober 2021
15:00

Surahammar FK

Referat: IK Oden - Surahammar FK

Avgörande sista omgång i div 5. För oss gällde vinst mot Surahammar för att klara andraplatsen, samtidigt måste Bosnisk besegra Tillberga i matchen om förstaplats och direkt uppflyttning.
Precis som Skultuna förra veckan hade Surahammar inget att spela för egentligen. Så vår motivation borde vara bättre.
Dock märktes inget av det under de första 20 minuterna. Vi hade i och för sig mycket bollinnehav men slarvade i de avgörande passningarna och skapade egentligen inga farliga chanser.
Men det öppnade sig mer och mer ytor i och med att Surahammar fick jag så mycket boll och inte orkade hålla sina positioner. Erik fick ett jätteläge att ge oss ledningen när deras mittback missade bollen vid en brytning, varpå Erik drev in i straffområdet men höll bollen för länge istället för att passa Eddie som har helt ren eller skjuta själv så chansen gick om intet.
Eddie själv, Anton, Hampus och Stefan hade ytterligare lägen men antingen blockerades skotten eller så bommade vi målet.
Därför var det väldigt förlösande när vi tog ledningen efter knappa halvtimmen. Ett jättefint anfall på högerkanten där bollen levererades med få tillslag - Hampus satte en perfekt passning till Björn som i sin tur hittade in till Eddie som sköt ett hårt skott som målvakten räddade men Eddie tryckte in 1-0 på sin egen retur!
Efter det blev vårt spel mycket bättre och vi hade flera bud på att utöka ledningen innan Erik nickade in 2-0 på Eddies perfekta inlägg och då återstod bara en minut till paus.
Tyvärr så bjuder vi in Surahammar i matchen på tilläggstid i första halvlek. Förre Oden-spelaren Danne Sjödahl vände bort Oskar och satte ett instick till deras snabbe nr 9 som vann en löpduell mot Robin och rundade Linus som gick ut för att rädda och kunde enkelt rulla in 2-1. Synd, för nu fick Sura ny energi inför pausvilan.

Glömde anteckningsblocket på Brandthovda så det blir bara redovisning målen här:
29' 1-0 Oden genom Eddie (assist Björn)
44' 2-0 Oden genom Erik (assist Eddie) nickmål
45+1' 2-1 Surahammar genom nr 9 Linus Pettersson

Som sagt så kom Surahammar ut med ny energi i andra halvlek. De satte hög press på oss vilket belönades då de på 5 minuter gjorde två mål och tog ledningen med 2-3! Så på tre målchanser gjorde de tre mål, snacka om effektivitet!
2-2 kom på en kontring på vänsterkanten som avslutades med ett inlägg till nr 9 som trängde sig in framför Robin och satte en halvvolley stenhårt i nättaket.
2-3 gjordes på ett kanonskott i krysset från straffområdeslinjen efter att vårt försvar nickat ut bollen men inte hann ut för att pressa skytten.
Det återstod iallafall 35 minuter på att vända matchen. Men jättenära att Sura gjorde ytterligare ett mål på ett friläge, som väl var gjorde Linus en jättefin benparad på skottet.
Vi bytte in Hadi som missade förra matchen p g a sjukdom och det blev genast mer bollvinster på mittplanen, vilket skapade lägen för våra kreativa offensiva spelare. Återigen hade vi svårt att sätta chanserna. Eddie var jättenära två gånger men skotten gick utanför och Anton träffade kryssribbans utsida efter ett genombrott! Men med knappa 20 minuter kvar gjorde Eddie 3-3 efter att Björn återigen hade arbetat fram bollen till läge! Nu följde en avslutning med mängder av målchanser. Pasi kom in istället för Björn och var nära att göra mål direkt men skottet smet tätt utanför bortre stolpen. Det var sedan ännu närmare när han slog ett markinlägg mot bortre stolpen som Eddie var ytterst nära att styra in i mål. Björn kom in igen, denna gång centralt för att avlasta Stefan som gjorde comeback efter tre veckors frånvaro p g a skada. Och Björn blev sånär matchhjälte när bollen for som en flipperkula i Suras straffområde, han stötte bollen stolpen och målvakten fick handen på den precis på mållinjen, helt otroligt!
Erik höll sedan på att lobba in segermålet men målvakten lyckades vika sig bakåt och tippa bollen över ribban.
En sista satsning då: Ändra till 3-5-2 och in med Cris på topp. Han höll på att bli matchvinnare på de knappa fem minuterna han spelade. Först fick han på ett kanonskott från straffområdeslinjen som touchade en försvarare och höll på att ställa målvakten men bollen gick utanför stolpen till hörna. Och på tilläggstid kom matchens läge: Bollen låg fri i höjd med straffpunkten, målet var öppet och Cris har bara att sätta in bollen men lutar hela kroppen bakåt så att bollen går över ribban! Slutresultat 3-3 i en match som vi verkligen borde ha vunnit.
2:a halvlek
48' 2-2 Surahammar genom nr 9 Linus Pettersson
50' 2-3 Surahammar genom nr 6 Essey Solomon
72' 3-3 Oden genom Eddie (assist Björn)
78' Gult kort på nr 17 i Surahammar för spelförstörelse
Matchens bästa spelare i Oden, Hampus och Björn belönade med säsongens sista fruktkorgar.
Då alla andra resultat gick emot oss, Tillberga besegrade Bosnisk med 4-1 och Ekberga slog Norrby med 2-0 tappade vi till fjärde plats i tabellen och blir därmed kvar i division 5 nästa år, oavsett hur det går i div 3.
Som läget är nu flyttas Tillberga upp i och med seriesegern.
Bosnisk är som tvåa i nuläget uppflyttade om bara ett lag (i nuläget VIK) från Västmanland åker ur trean. Om ytterligare ett lag (Köping och Arboga är inte helt klara) åker ur så blir Bosnisk kvar i femman nästa säsong.
Även trean Ekberga kan bli uppflyttade ifall VIK och alla andra lag från Västmanland klarar sig kvar i trean.
Därför var det väldigt snöpligt att vi endast tog en poäng i de två avslutande matcherna mot lag som inte hade något att spela för. Om vi hade vunnit båda så hade vi också vunnit serien, så vi har inget att skylla på.

Varför vann vi då inte serien trots att vi slog Tillberga, Bosnisk och Ekberga? Jo, vi hade för dåliga resultat mot lagen 5-10 i tabellen. Förutom de två inledande vinsterna mot Norrby och Hallstahammar så tog vi endast två poöng (två oavgjorda och två förluster) mot lagen i mitten och nedre halvan i tabellen. 11:an och 12:an, Valskog och Norberg städade vi av enkelt.
Spelmässigt har vi stått för en väldigt publikvänlig fotboll, även om effektiviteten när det gäller att göra mål på chanserna kunde varit bättre. Men vi gör ändå 40 mål på 11 matcher vilket var tredje bäst i serien.
Försvarsmässigt tappade vi i slutet: 11 insläppta på de 9 första matcherna. Sedan 7 (!) på de två sista.

Vi får komma igen nästa säsong även om femman kan bli jättetuff att vinna: Kolsva och Zmajevi flyttas upp från div 6 och båda lagen har imponerat stort. Från fyran ansluter Ransta och troligtvis också Sörstafors-Kolbäck om de inte lyckas vinna mot Kungsör i den uppskjutna matchen.