Habo Sporthall C-hall
17 mars 2018
14:30

Referat: Fagerhult Habo IBK Ungdom 2 - Forserums IF

Säsongens sista match och förutsättningarna var solklara. Vinst skulle ge en sjätteplats, oavgjort en sjundeplats och en förlust skulle innebära att vi blev passerade av Fagerhult därmed sluta 8:a. Den snöpliga förlusten mot Malmbäck tog luften ur oss något men många av oss tog ändå med oss en bra känsla från matchen eftersom vi gjorde en av säsongens bättre insatser.

Under veckan lyssnade jag på radio där hockeyexperten Lars-Gunnar Jansson pratade om vikten av att gå in i ett uppehåll med en bra känsla, hur mycket det påverkar laddningen inför nästa del av säsongen eller kanske rent av vilan inför nästa.
Detta pratade jag om med grabbarna med innan match. Det kändes oerhört viktigt att vi avslutade denna säsongen på ett sätt vi kan vara stå för och ta med oss in i sommaren. Vi har haft en ganska tuff sista tid under serien och inte fått resultaten med oss trots hårt arbete och klara förbättringar på flera områden.

Vårt låga försvarsspel har gett resultat så vi fortsatte med det även idag. Fokus inför match låg på att forwards skulle leta upp ytor, göra sig fria för pass. Både vi och Fagerhult saknade viss energi inledningsvis i matchen, kanske pga den tysta atmosfären i hallen. Arvid gav iaf oss ledningen med 1-0 i första perioden men Fagerhult kvitterade innan pausvilan. I periodpausen pratade vi om att inte bli för passiva när vi ställer upp vårt låga försvarsspel och att vi måste vara beredda på deras vänsterkant där de flesta av deras anfall byggdes upp.

Andra perioden blev tämligen tillknäppt och det gjordes bara ett mål och vi fick se oss ligga under med 1-2 inför sista perioden för säsongen. I periodpausen frågade jag killarna själva vad dom tyckte vi skulle göra. En del idrottsledare lägger mycket ansvar på de ledande spelarna i laget och jag tänkte se vad en sådan fråga renderar i för svar. Hampus ville gärna köra forward så vi bytte plats på Hampus och Melwin. Jag frågade även om de tyckte vi skulle köra fullpress i vårt försvar men de tyckte inte killarna utan vi skulle fortsätta som vi gjort. En ändring skulle blotta oss för mycket bakåt. Det gladde mig mycket att faktiskt få ett kreativt svar på hur vi ska spela!

Tredje perioden blev den målrikaste. Vi fick spela i två gånger i powerplay och andra gången resulterade det i mål. Båda powerplayen var faktiskt väldigt bra idag. Vi spelade runt i anfallszon nästan hela våra powerplay. Vi hade ledningen med 3-2 när Fagerhult kvitterade med 4 minuter kvar. Känslan var då att vi fick nöja oss med 7:e platsen och historien skulle upprepa sig i form av en sen kvittering från Fagerhult och ett likaresultat. Men killarna gav sig inte.

Med strax över 2 minuter kvar avgjorde Theo i en tilltrasslad situation framför mål. Bollen rullade sakta in vid målvaktens vänstra sida. Sista minutrarna blev intensiva i vår zon då Fagerhult tog ut målvakten men vi lyckades hålla undan och på egen hand ta oss förbi Malmbäck i tabellen!

Bra spelat idag killar! Vilken skön avslutning!

Dagens 3-game-challenge-stjänor:
1 poäng - Casper: Stabil insats och en riktig monsterräddning i första perioden som fick Fagerhults avbytarbänk att sätta jublet i halsen.
2 poäng - Hugo: En nära perfekt insats på backplatsen av en spelare som utveklats till ett riktigt utropstecken i truppen!
3 poäng - Ludvig: Idag lossnade det rejält för vår hårdskjutande forward som haft det trögt några matcher. En mycket stark prestation att kunna spela två powerplay i princip på raken och sedan ett par byten på detta och göra två mål! Snyggt