18 september 2023
17:45

IF Centern

Referat: Alets IK - IF Centern

Inför matchen gjorde detta referats upphovsman lite justeringar (igen) av spel och positioner. Mika inledde säsongen som mittback, för att en bit in på säsongen ta klivet upp på mittfältet för att idag göra 90 minuter som forward. Gästande lag Centern kom till Alevallen för att göra allt de kunde för att få spela om seriesegern, kom med ett starkt lag där dispensreglerna för två överåriga utnyttjas fullt (trots att dessa spelare ju har fullt upp med damlagsspel och sin hemvist där). På uppsidan av detta är ju att vi blir bättre av att möta bra motstånd, att tvingas ta i ordentligt och få kämpa om varje kvadratmeter är av godo på så sätt. Vi hade en plan om att ha tre forwards med rejäl bredd och slå snabba och långa bollar till dessa, mindre av att rulla upp till felvänd forward och spela oss igenom med fler spelare inblandade. Nackdelen med detta snabba spel är ju att det är svårt att hinna upp med fler spelare.

De första minuterna var riktigt intensiva och Centern satte verkligen full fart, vi (eller iaf jag) blev överraskade av att de slog så många snabba och långa bollar istället för att rulla runt. Det blev en riktigt svettig start för oss, många inspel som tack och lov for förbi de flesta i straffområdet eller så fick de inte till den rätta träffen. Redan där hade ju matchen kunnat avgöras om utdelningen hade varit god. Men så efter några minters tuff anstormning började vi hittade in matchen lite och fick också till några fina anfall där våra forwards med härlig kraft och fart skapade farligheter. Men i den 14:e minuten tog Centern ledningen trots allt, bra skott från vänstersidan av straffområdet. Resten av halvleken var fortsatt böljande spel där båda lagen slog långa bollar, det var en fartfylld och rätt chansrik historia. Det var inte så vanligt att det spelades flera korta pass på rad, kan tycka att det skedde något lite mer från vår sida, himla kul att se när olika tjejer i olika lagdelar samarbetar för att spela oss ur situationer. I slutet av den första halvleken (42') fick vi så utdelning på vårt slit och spelet fram till vår kvittering var tjusigt: Katalina tog hand om bollen centralt, spelade fram My som la den mellan två backar in i straffområdet där Molly såg till att vara snabbast och modigast fram till boll och fick in den i burgaveln. Precis som vi hoppades skapade detta lite stress hos motståndarna och dålig ton deras spelare sinsemellan, medan våra pushade och peppade varandra på bästa sätt. Skönt att göra mål innan paus för att få den energin in i paussnacket.

Pausen blev något förlängd pga skada hos Centern, vi håller tummarna för att det inte är någon fara, och vi var helt eniga om att ge allt sista 45 också. Vi började riktigt bra och skapade en del mycket fina chanser. Vi har en riktigt fin period av den andra halvlekens första minuter och just då öppnades ett fönster för att faktiskt kunna vinna denna match. MEN... i mina ögon stängdes det bryskt när en Centerntjej fick ett par meters försprång i en löpduell (jag hävdar alltså att det var en klar offside) och det handikappet förmådde inte våra slitvargar till backar att ta ikapp. Målet är registrerat i minut 50, 1-2 och sex minuter senare var det ett väldigt likt mål och 1-3. Även där fanns det Aletfans som skrek på offside, men själv lutar jag åt att hon var i linje men snabb i steget och lite före när väl bollen är framme, svårt för alla runtomkring och ännu svårare för en domare ju som sällan är i linje. Om vi hade legat under med 3-0 i början av matchen hade det inte känts så hårt som det gjorde just då med 1-3 i minut 56, i mina ögon var vårt något yngre och mindre erfarna lag, lika bra som Centern under en period av matchen. Men under den sista fjärdedelen av matchen slutade solen att ge ljus över Alevallen och vår energi klingade också av i takt med det. När tröttheten blev allt större blev det allt svårare att spela sig ur lägen och våra forwards många löpningar tog ut sin rätt. Nöjd med att vi fredade vårt straffområde så bra att de flesta Centernavslut togs på distans, Hilma fick göra många räddningar, men hade mycket bra koll på de allra flesta. På slutet (minut 81' och 90') trillar det in två bollar till, ett efter bolltapp centralt i anfallsläge och ett skott på distans, inte så mycket att säga om. Oj, det blev långt detta, men det är lätt att bli engagerad när tjejerna bjuder till så bra, gör en bra match. Man behöver skriva av sig lite :-) Två matcher kvar av serien och vi är peppade att få avsluta snyggt.

Tack till kioskpersonal, försäljning på 1140 kr till slut (kom en Swish till) och tack till god support från trogna fans.