Referat: Laholms FK Akademi - BK Walldia

Laholms FK Akademi – BK Walldia 170518

Walldias trupp: Felix Karlsson, Jonas Nilsson, Oliver Håkansson, Benneth Karlsson, Martin Måbring, Kenan Ramadani, Morteza Tadjik, Besim Fetahi, Leo Ramadani, Nderim Peci
BPB: Sakhi Ahklaqi, Gentrit Ehlshani, Ola Karlsson

Förutsättningarna var inte de bästa, massor av folk otillgängliga i BKW, massor av poäng som skilde LFK och Walldia i tabellen, oddsen skyhöga för en Walldiaseger. Med tanke på hur växlande Walldias trupp till matcherna varit under året var vi glada bara att ha ”skrapat ihop” en trupp på 14 man på papperet, 12 man i verkligheten eftersom 2 man skulle ansluta till andra halvlek p.g.a arbete i bästa fall. Inget talade för en Walldiaseger med andra ord.

Min tanke var att här gäller det att krympa ytorna för de löpglada vittröjorna som älskar när motståndarna i övermod kanske stöter högt upp i banan och skapar ytor åt motståndaren.

Walldias taktik var den försiktiga varianten – ligg rätt och lågt, låt motståndarna ha mycket boll.

Inledningsvis såg det ut så, Walldia till och med stack upp efter 5 minuter när Matchens första avslut signerades Martin Måbring,det skottet var dock i ”plockpotatis” för rutinerade Mälarn i LFK kassen.

Vet inte om tuppkammen reste sig på Walldiaspelarna, för där i det ögonblicket börjar Walldianerna spela boll ett tag. Det straffade sig direkt då man tappade lite i koncentration och det sörplade LFK i sig direkt. De öppnade ytorna på kanterna intogs direkt av sprittande LFK ben. Ett inlägg nickades i mål av Victor Johansson i 9:e minuten och isen var bruten. Tre minuter senare var det dags för 2-0 när Walldiaförsvaret dräller lite med bollen i eget försvar och Viggo Persson förpassar kulan i nät.
Bägge målen kändes onödiga och enkla. Stundtals står Walldia upp bra och idkar det låga spelet bra, vilket gör att LFK spelarna inte får de ytor man älskar att löpa i. Då och då slarvas det dock och då är LFK:arna på hugget direkt. I 19:e minuten hakas en vittröja upp på väg igenom och det är inte mycket att protestera mot den straff domare Jan-Olof Jönsson blåser då. Veteranen i LFK Pelle Thronè får förtroendet att slå stramaren. Felix i ena hörnet och bollen i andra och så var det 3-0 efter 19.
När så LFK gör 4-0 direkt efter avspark efter ett bra inlägg från höger med efterföljande volleyskott av Max Sjöstrand börjar man undra om Walldias försvarsspel krackelerat helt och hur mycket ska vi släppa till?
Men Walldia reste sig igen och fick ordning på sin taktik. Det blev inga fler mål i första halvleken.

Andra halvlek gör Walldia det riktigt bra. Ledande figurer är rutinerade Jonte Nilsson som tog hand om det mesta som kom höjden och Oliver Håkansoon gör också ett fantastiskt arbete som mittback bredvid Jonte.
Men även solen har sina fläckar som det brukar heta. Då och då uppstår farligheter i Walldias straffområde. Ett sådant tillfälle utnyttjas av Max Sjöstrand i 62:a minuten som därmed gör sitt andra mål för dagen och samtidigt sitt elfte för säsongen.
Walldias bästa målchans i matchen kommer 2 minuter senare när Besim tar vara på ett kontringsläge på högerkanten. Besim frispelas och kommer i stort sett ensam mot Mälarn som räddar med yttersta tåspetsen.
Walldia fortsätter att jobba bra ihop och hårt för varandra.
Morteza Tadjik t.ex gör ett riktigt hästjobb på mitten trots att han redan í första halvlek fick kliva av och tejpa en fladdrande sula på dojorna.
Med kvarten kvar kom en LFK-spelare med dubbarna före i maghöjd mot Felix i Walldiakassen. Det tog så illa att Felix fick bryta och Måbring fick ta på sig handskarna. Det var definitivt värt ett gult kort till LFK aren trots att domaren försvarade sig med att han var bollförare. Bollförare i all ära det ger dock inga rättigheter att gå in i närkamperna på det viset.
Matchbollen kommer med 3 minuter kvar på uret och det är matchens snyggaste anfall som blir en riktig upprullning med inspel från kanten och nätkänning av Victor Johansson som både började och avslutade målandet i denna match.

Sammanfattning:
Inte ofta man kan tycka att man gör en bra match när man förlorar med 6-0. Men så var faktiskt fallet denna gång. Det är ju klasskillnad mellan LFK och Walldia just nu och då får man rätta mun efter massäck. En svår omställning onekligen. Men alla gör en bra insats rent inställningsmässigt och kämpar så gott man kan. En del syns mer än andra t.ex Jonte, Oliver och Morteza som gör alla tre en jättematch.Önskvärt hade varit att fler spelare med erfarenhet från spel tidigare i Walldia hade ställt upp lite mer frekvent. Som det är nu är mer än hälften ganska oerfarna och det är oftast offensivt vi saknar folk vilket stundtals också märks i matcherna.