BK Walldia

Referat: Andersbergs IK - BK Walldia

Andersbergs IK - BK Walldia 160528

BKW trupp: Simon Nilsson, Jonathan Roslund, Johan Agnvall, Egzon Behramaj, Andreas Martinsson, Emil Gustafsson, Nderim Peci, Petter Gustafsson, Bujar M, Johan Green, Besart Mazreku. BPB: Jonas Nilsson, Manfred Walldèn, Arlind Halimi

Det vankades toppmöte mellan Walldia och seriesuveränen så här långt Andersbergs IK. AIK har på sex matcher endast släppt in 3 mål vilket ger vid handen att man är stabila bakåt och effektiva framåt. Det faktumet skulle också bekräftas. Lite oroande för Walldia var att kaptenen Emil Gustafsson fått problem med ett knä och var osäker efter uppvärmningen.

Walldia börjar bäst och får efter 6 minuter en ypperlig chans att ta ledningen när Nderim får en riktigt bra boll på högerkanten där han löper sig fri och behärskat lobbar bollen över hemmakeepern Joel Harrysson men en hemmaback hade lagt på full sula hemåt och lyckas på mållinjen ifatt Nderims lobb och kan slå undan bollen i sista sekunden.
Direkt på den situationen vänder spelet till AIK:s högerflank och ett efterföljande inspel mot Vispens högerstolpe där Walldia inte riktigt hinner med i svängarna utan Vildan Rashkaj kan stöta in 1-0 från nära håll. Snopet för Walldia som istället skulle lett med 1-0 men istället ligger under med samma siffror.

Efter den situationen känner Emil att det inte funkar med knät och han kliver av och ersätts av Arlind. Besart får gå ner på Emils plats.
Walldia är nära en kvittering 3 minuter senare efter en vänsterhörna där bollen rensas bort i sista stund. Det är Walldia som skapar chanserna och AIK som visar effektivitet så långt. Nderim får en ny chans efter drygt 20 när Nderim är fri igen och denna gången är det Harrysson som snuvar blåtröjorna med en suverän enhandsräddning.

När Walldia inte får hål på hemmalaget blir det istället omställningar där AIK har flera vassa lirare som hotar. Vid en sådan omställning efter 33 minuter hinner Tanne ifatt AIK spelaren i sista stund men misslyckas med glidtacklingen med följd att det blir en målchansutvisning och straff för hemmalaget.
Vispen är erkänt duktig på straffar. Han chansar också i rätt hörn på Nehat Bregajs straffspark och räddar förtjänstfulllt. Men vad skådar mitt ”norra öga” linjemannen står och viftar frenetiskt, Vispen har rört sig framåt innan straffen slås vilket ej är tillåtet. Nu är det så att hans ena fot är kvar på linjen vilket är tillåtet, det uppfattar tydligen inte linjemannen, har hänt förr. Straffen går alltså om, nu är det Nehat som darrar och sätter straffen vid sidan om Vispens högerstolpe. Rättvisa skipades.

Domaren för dagen brukar vara bra, men det betyget vill jag inte dela ut denna gången, speciellt i första halvleken.
Han tillåteter väldigt tuffa närkamper från AIK med dubbarna före utan åtgärd medan han är snabb med att vifta med korten så fort någon reagerar efter dessa brutala närkamper.
Det besannas också när en AIK spelare faller en bit utanför straffområdet efter en juste tackling av en Walldiaspelare, domaren ”går på det” och blåser frispark. Vildan Rashkaj skruvar snyggt in 2-0 på den frisparken vilket kändes ännu värre.
Inte nog med elände när Nderim påkallar uppmärksamhet och byter med skadekänningar. Manne får hoppa in.

Som grädde på moset avslutas halvleken med att en AIK spelare gör ”highfive” med domaren, då börjar man undra. Inte speciellt smart om man vill undvika spekulationer. Det kokar bland Walldiaspelarna under pausvilan.

Andra halvlek tvingas Walldia trycka på för att eventuellt få in en reducering vilket ger hemmalaget en del kontringslägen. Vid ett sådant tillfälle några minuter in i halvleken har AIK spelaren flera tillfälle att avsluta ensam med Vispen men överarbetar situationen och skjuter till sist utanför. Walldia kommer inte att skapa så mycket i andra halvlek som i första, tyngda av 10 man är det inte lätt att ta in ett tvåmålsunderläge.

Petter har dock efter ca 60 min en hyfsad chans ifrån ganska nära håll i vänsterposition men Harrysson klarar. Istället är det AIK som tar vara på de stundtals stora ytorna i Walldiaförsvaret.
Vispen tvingas till en jätteräddning efter en sådan chans i 70:e minuten. AIK var bra på att bevaka sin ledning med sitt täta försvarsspel och Walldia kommer ingenstans längre. Utjämnat i antal spelare blir det i alla fall när nr 7 i AIK Sulejman Ovcina visas ut efter 80 minuter när han belönas med sitt andra gula för dagen.

Walldia förmår inte skapa mer än halvchanser under andra halvlek. De sista 10 minuterna är det nästan AIK mot Vispen, Vispen gör i alla fall tre kvalificerade räddningar på genomspringande AIK spelare. Men han kan inte hindra det gulsvarta laget från att göra även 3-0 med nio minuter kvar av ordinarie tid. AIK tar en rättvis seger och blir svårstoppade framöver om man fortsätter visa upp denna effektivitet.

Sammanfattning:

Jag hade det lite på känn att det skulle bli svårt mot AIK som är svårspelade och har duktiga spelare på omställning. Får man inte hål på dem tidigt kan det bli jobbigt i längden, vilket det också blev. Men det är små marginaler, hade Nderim gjort mål på sin första chans hade AIK inte kunnat kontra in sitt ledningsmål och matchen hade kanske fått ett annat ansikte. Men det gick AIK:s väg helt enkelt.. Det fungerar inte för tillfället för Walldia men jag tycker att man visar upp en bra vilja trots det. Petter gjorde ett tungt jobb på mitten i brorsans frånvaro, Arlind gör det också helt ok när han kom in. Sen är Vispen en stor anledning att siffrorna inte blev större. Bara att glömma skiten och ladda för Väröbacka nästa fredag, hur vi nu ska få ihop lag av de skadeskjutna resterna som åkte ifrån Halmstad utan poäng idag.

1-1

Domare: Slavisa Stijepic Halmstad AD1: Patrik Bergh Halmstad AD2: Linuz Söderberg Halmstad