Janstorps AIF

Referat: AIF Barrikaden - Janstorps AIF

Startlista: Adrian – Aman, Matte, Ahlgren – Alex, Pontus, Mirwais, Mathias E – Lamin, Oskar, Pontus
Avbytare var:
Ali som spelade sista 23 minuterna, först som vänsteranfallare och sedan som vänster yttermittfältare.
Martin som spelade innermittfältare sista 20.
Didrik som spelade anfallare sista kvarten.
Siseko som spelade anfallare sista 10.
Henke som inte spelade alls.

Vi inledde matchen mycket bra med framför allt ett väldigt, väldigt bra och enkelt passningsspel. Vi skapade också tidigt flera målchanser. Redan i den 5:e min friställdes Lamin vars inte optimala avslut dock räddades av målvakten. I den 11:min drogs Oskar (var det väl) omkull. Han la själv straffen och frångick sin vanliga taktik att, i likhet med vår tidigare Jonas Sandqvists alla straffar, kolla vart målvakten ser ut att gå för att sedan slå den i andra. Ofta så nära stolpen att målvakten inte når dem ens om han går åt rätt håll. Nu slog han den istället mitt i målet upp i nättaket – en ju nuförtiden så vanlig taktik men som jag tycker är väldigt vansklig, i synnerhet nu när målvakterna vet att många straffar slås just så och står kvar.

Nåja efter detta oproportionella ägnande åt straffprinciper är det dags att återgå till vad som hände på planen. I den 18:e min gjorde Lamin 2-0 efter fint förarbete av Anton. Efter cirka 25 min när bollen ytterst sällan var inne på vår planhalva fick Janstorp igång sitt spel och matchen jämnade ut sig lite spelmässigt även om det fortfarande var vi som hade initiativet. Fram till strax innan slutet på halvleken var detta en period med inga riktiga målchanser.

Men halvleken avslutades med att Janstorp i den 42:a min hade en jättechans (sin enda riktiga målchans över huvud taget i matchen) att reducera när en fin crossboll helt friställde en kille bara ett knappt tiotal meter från mål men där Adrian fint räddade skottet till hörna. Därefter sprang Lamin i den 44:e min ifrån sin bevakare men kom ur balans när han skulle avsluta så att skottet inte blev så bra utan relativt enkelt kunde räddas av målvakten.

Andra halvlek var bara någon halvminut gammal när Mathias vek in från sin kant och från långt håll sköt ett hårt skruvat skott mot bortre krysset men målvakten gjorde en mycket fin räddning. Tre minuter senare kom 3-0 efter en väldigt rörig situation där flera av våra spelare verkade inblandade i försöket att få bolluslingen över linjen. Lite diskussion var det om vem som skulle tilldömas målet men till slut landade man i samma åsikt som domaren att det var Lamin som var den rättmätige målskytten.

Vi inledde även den här halvleken rätt starkt om än inte lika bländande som i första. I den 55:e min kom Oskar ensam med en långt utrusande målvakt och försökte sig på en hög lobb över honom ur lite dålig vinkel och över målvakten kom bollen men smet sedan utanför. Dålig vinkel kan man däremot sannerligen inte säga att Anton hade när han tog sig fram till ungefär straffpunkten men ensam med målvakten gjorde ett svagt avslut (försök till lobb?).

Spelet blev nu efter hand allt hafsigare från båda lagen med väldigt mycket byte av bollinnehav och det lämnades från lagen väldigt stora tomma ytor som sällan utnyttjades särskilt bra av någotdera laget. Mot slutet var det riktig hawaiifotboll och under denna period skapades bara en målchans men den var desto större. Sisekos avslut ur friläge blev dock inte helt optimalt för att göra en lite förskönande omskrivning-:)

Som helhet en bra insats mot ett dock säkert relativt omotiverat lag, särskilt efter det tidiga tvåmålsunderläget. Deras 10:e placering kunde inte ändras oavsett dagens resultat. Vår seger innebar att Rydsgårds fullständigt osannolika svit med 6 raka segrar krönta med en 1-0-seger idag mot de säkert väldigt omotiverade redan klara seriesegrarna Limhamns FF, och Östra-Torp Smygehuks lite oväntade poäng mot Skanör Falsterbo, inte räckte till för att de skulle klara sig utan kval – tufft!

Vi gick däremot om ÖT Smygehuk och slutade därmed 7:a i serien, och fortsatte därmed vår vana under de 9 säsongerna sedan den senaste återkomsten till femman att nästan alltid sluta på nedre halvan men ändå utan kval. Vi har åren 2016-2023 slutet 7:a, 8:a, 8:a, 8:a, 6:a, 4:a, 9:a (slapp kval eftersom serien kom igång väldigt sent p.g.a. pandemin och inga sådana spelades) 10:a( där vi sedan vann kvalet enkel ( Vi har i 9 eller 10 kval under vår snart 50-åriga historia bara förlorat en gång och då efter 2-2 men färre gjorda bortamål) och 7:a. Oftast efter dåliga höstsäsonger.

Matchens lirare var Aman. Han var så totalt felfri i sitt spel, bröt allt som kom i hans väg och spelade väldigt lugnt, tog alltid rätt beslut och hade också ett felfritt passningsspel.

Statistik: Hörnor: 6-1 Avslut på mål: 9-3 Avslut utanför: 3-4

Till slut en stor eloge till Janstorps väldigt oväntat stora publik. Inga försök alls att slippa betala och de som kom tidigt med laget kom utan någon anmaning fram för att betala när vi hade allt på plats. Vi har noterat att publiken till lagen på mindre orter har mycket större förståelser för att alla lag på den här nivån dras med mer eller mindre dålig ekonomi medan Malmölagens fans gärna kryper genom hål och hoppa över staket för att slippa betala futtiga 40 kronor.