13:00

Referat: Lunds BOIS - AIF Barrikaden

Startelva: (spelade för dagen 4-3-3) Simon – JT, Viktor T, Matte, Galal – Shershah, Martin J, Alex – Maksym, Henke, Pontus

Avbytare var:
Milad som kom in som vänsteranfallare efter en knapp halvtimme som, en position han spelade i resten av halvleken medan han sedan gick ner och tog över rollen som defensiv mittfältare hela andra halvlek.
Stefan som spelade vänsterback de sista 5-10 minuterna av första halvlek och den första halvtimmen av andra.
Abbe som spelade högermittfältare sista dryga kvarten.
Ali som spelade vänsteranfallare sista dryga kvarten.
Martin N som spelade vänstermittfältare sista dryga kvarten.

Matchen spelades i en mycket kraftig vind i planens längdriktning vilket förstås gjorde möjligheterna till skönspel synnerligen begränsade. Lunds BOIS vann lotten (tar jag för givet) och fick medvind i första halvlek.
Spelet fördes i första halvlek naturligtvis på grund av den kraftiga vinden väldigt mycket på vår planhalva. Med tanke på det hade BOIS förvånansvärt svårt att spela sig till några farligheter . De kom konsekvent på fasta situationer, oftast frisparkar långt utifrån där avståndet spelade mindre roll med den kraftiga vinden i ryggen medan de väldigt många hörnorna inte ställde till med något nämnvärt.

I den 15:e min hade vi änglavakt när en frispark tog i ribbans underkant och sedan efter nerstuds på mållinjen och något rensningsförsök från oss gav retur som tog i stolpens insida innan vi slutligen fick iväg bollen från målets närområde. I den 28:e min damp en långboll ner framför en tämligen ren centralt placerad anfallare en bit in i straffområdet som dock okoncentrerat sköt en bra bit över. I den 35:e min uppstod ett missförstånd mellan Simon och en uteförsvarare som gjorde att bollen rullade mot ett tomt mål innan Galal (?) på dess relativt långsamma färd hann upp den en meter eller två från mållinjen.

I övrigt förekom det inga nämnvärda målchanser innan paus och man kan väl säga att de i det stora hela utnyttjade sin medvindsfördel ganska dåligt medan vi å andra sidan hade svårt att utnyttja de kontringsmöjligheter som uppstod när BOIS låg på ganska hårt med hela laget.

Andra halvlek blev lite mer underhållande där vi i det stora hela utnyttjade medvinden bättre än våra motståndare gjorde i första även om denna ibland helt verkar ha glömts bort när det slogs bollar i djupet där ingen hänsyn alls togs till denna vind och rann iväg så att det ofta inte ens var lönt för de tilltänkta mottagarna att försöka nå dem.

Samtidigt klarade BOIS motvindsspelet mycket bättre. Fick till betydligt mer eget spel som vid en del tillfällen också var nära att resultera i mål. Andra halvlek bjöd på inte mindre än fyra mer eller mindre ofrivilliga hands i straffområdet från vår sida. Vid det första tillfället skedde det strax innanför straffområdesgränsen och domaren blåste för straff medan han friade vid de övriga tillfällena varav jag personligen tyckte att de borde kunnat få en straff till. Nåväl efter att domaren fått stega upp en straffpunkt eftersom markering saknades (!) så exekverades straffen klockrent i mål. Matchklockan – för en fungerande såda fanns det minsann – visade då på gångna 56 minuter av matchen.

Med tanke på vinden kändes det i det läget ändå inte alls omöjligt med en vändning av matchen och den lät inte vänta på sig särskilt länge. I den 60:e min slog Shershah en frispark som Pontus nickade vidare in i nätet (egentligen ett lustigt men allmänt använt formuleringssätt, det är ju inte frisparken som nickas) och i den 67:e min gjorde Henke ett säkert avslut på en passning från Pontus.

Mellan dessa mål hann dock BOIS med en dubbelchans att återta ledningen. Först rensades bollen undan av en av våra försvarare en bit från mållinjen sedan Simon överspelats och därefter hamnade det stenhårda skottet på returen mot det fortfarande målvaktstomma målet rakt på Matte (det måste gjort ont).

Därefter vidtog en period med fortsatt spelmässigt övertag för oss utan att vi spelade oss till några hetare målchanser
medan BOIS väl hade än mindre i chansväg, kanske bortsett från ett friläge där Simon gjorde en utrusning i precis rätt tid för att avvärja.

I den 83:e min byggde vi upp ett väldigt fint anfall som avslutades med en passning från Pontus till JT som tog sig ända ner till kortlinjen innan han slog ett perfekt inlägg från i princip hörnflaggan till Ali som satte skallen till och vips stod det 3-1 och vi hade fullföljt vändningen. För Ali innebar det det tredje målet på tre matcher och en delad (synnerligen delad!) andraplats i vår interna skytteliga sedan de många målen mot Srbija räknats bort. Alex vann den nu också men hade vunnit än klarare om inte Srbija hoppat av.

Därefter kändes väl matchen avgjord trots att våra utespelare två gånger under slutminuterna tvingades rädda bollen i omedelbar närhet av mållinjen vid ett för tillfället övergivet mål.

Ska jag nämna någon speciell är frågan. Jo är det svar jag ger mig själv. Att Milad gör en så gedigen insats i en helt ny roll som defensiv mittfältare imponerar storligen. Att Mattes form på senare tid varit formidabel och att Alex behärskar alla positioner överraskade desto mindre.

Förutsättningarna inför matchen var ju lite lustiga när vi behövde vinna med 5 måls marginal eller de med 7 för att ha någon chans att ta oss förbi såväl Husie som Lunds SK om deras inbördes möte skulle sluta oavgjort. Sannolikheten för någotdera scenariot kändes ju inte överväldigande stor. Än mindre kändes den när Husie tidigt gick fram till 3-0 enligt Osama, vår förste rapportör på plats. När han senare avlöstes av vår andra rapportör C-G kunde han visserligen redovisa lite bättre siffror när LSK i medviden reducerade till 3-2 men vid det laget var redan alla möjligheter till storseger för något av de här lagen uttömda. Ganska tidigt kändes det alltså som att matchen bara handlade om äran som dock inte kändes som så väldigt ”bara” eftersom den 4:e plats vi genom segern erövrades innebar klubbens bästa placering i seriehierarkin någonsin. En reflexion man kan göra är hur tabellen sett ut utan våra långvariga skador på inte minst Anton…

STATISTIK: Hörnor: 2-9 Avslut på mål: 13-9 Avslut utanför: 3-8