1 augusti 2020
13:00

Referat: Malmö IK - AIF Barrikaden

Startelva: Filip – David, Viktor T, Ghafur, Jonathan (JT) – Maksym, Alex, Milad, Kevin Johansson (ny spelare) – Henke, Michael P

Avbytare var Ali Y som kom in som anfallare efter en dryg halvtimme och bortsett från en kortare period som vänster yttermittfältare spelade i den positionen resten av matchen, Abbe som spelade sista 35 min:a som innermittfältare och Niklas Gyberg Ivarsson (ny spelare) som spelade sista dryga 20 min:a som vänsterback.

Första 10-15 min var vi rejält utspelade vilket berodde dels på att vi själva var dåligt synkade i det defensiva spelet, dels, och kanske framför allt, på att Malmö IK satte högsta fart från början med ett fint offensivt spel baserat inte minst på flera synnerligen individuellt skickliga spelare, vilket tillsammans snabbt skulle ge MIK utdelning. Redan efter 1.05 kunde de ta ledningen efter att en djupledsboll från egen planhalva lite väl enkelt friställde en kille som inte konstrade till avslutet utan enkelt slog in den med lagom marginal till Filip. Efter ett missat friläge ökade MIK i den 10:e min på till 2-0 efter att en av deras anfallare totalt vänt ut och in på ett par av våra försvarare.

Även om vi efterhand fick lite bättre koll på deras fina anfallsspel så skulle det dröja ända till den 19:e min innan vi fick till vårt första avslut, och väl egentligen vårt första riktigt vettiga anfall, men då som en blixt från klar himmel hettade det plötsligt till två gånger på mindre än en minut. Först slog Maksym en passning i djupled till Alex (precis som mot Furulund fungerade deras samspel väldigt bra om än mest i första halvlek vid båda tillfällena) som slog ett inlägg som strök längs med mållinjen utan att någon av våra framrusande spelare framför mål riktigt nådde fram med den tå som skulle varit tillräcklig. När sedan bollen därefter hamnade hos Kevin på vänsterkanten slog han ett precist inlägg mot Henke som nu sprungit sig fri precis framför mål men inte fick någon riktigt ren träff på bollen utan fick se den gå någon meter utanför stolpen. Inte långt därefter snodde Maksym bollen från en försvarare och drog på ett skott som från kanten såg ut att kunna gå i en perfekt båge över målvakten och ner vid bortre stolpen men där målvakten, som stod en bit ut, i sista stund lyckades tippa den till hörna.

Vi var nu rejält inne i matchen och det skulle snart komma att ge utdelning men innan dess hann bollen med att hamna också på vår mållinje innan den rensades undan i sista stund. Men i den 35:e min var det så dags för reducering. Det var Ali Y som när han bara varit inne på plan ett par minuter kunde slå in bollen från nära håll efter förarbete av Henke. Halvlekens sista målchans hade sedan MIK när en fristående spelare i straffområdet försökte sig på ett slags halvsidesbicycleta som Filip gjorde en fri reflexräddning på.

Om vi nog faktiskt haft ett visst spelövertag under andra halvan av första halvlek så svängde matchen nu åtminstone chansmässigt över i MIKS favör på nytt och efter ett par halvchanser dessförinnan kunde de utöka sin ledning till hela 4-1 efter mål i 53:e resp. 58:e min, det första ett vackert stenhårt skott i nättaket efter en hörnretur. Men vi lät oss inte nedslås utan kunde bara fem min efter 4-1-målet reducera när Alex slog en frispark där Michael kom högst och kunde knoppa in bollen. Bara ytterligare några få minuter senare skapade sig Michael en chans att göra ytterligare ett reduceringsmål men det rann ut i sanden.

Nu hände det väldigt mycket på kort tid och precis efter ovannämnda spelsekvens gick MIK upp i en snabb kontring som från min position såg ut bort sluta med en offsideavblåsning men så blev det inte. Kanske var det därför som domaren släppte en möjlig straffsituation i momentet efter. Precis därefter borde vi haft ytterligare en reducering, en reducering vi också för några sekunder hade sedan domaren blåst för mål, innan linjedomaren ville göra domaren uppmärksam på sin avvikande syn på situationen. Vi hade en indirekt (tydligen, förstod aldrig varför) frispark bara några meter in på deras planhalva och en bit ut åt kanten. Det som såg ut som ett skott (ett skott vi från sidlinjen i så fall sa att vi tyckt vore ett riktigt beslut eftersom deras målvakt inte alls imponerat) men det som Alex själv tydligen var avsett som ett inlägg gick i alla fall i mål via en släpphänt målvakt. Att målvakten rörde bollen tyckte nog nästan alla närvarande inklusive huvuddomaren och då spelade det ju ingen roll att frisparken var indirekt. Linjedomaren hade alltså en annan mening och konstigt nog fick det huvuddomaren att överge sitt ursprungliga beslut. Vi var nu inne i en bra period och hade ytterligare två reduceringsmöjligheter när först Michael hade en nick tätt över och Ali sedan höll på att runda målvakten när en utespelare kom emellan och kunde slå bollen till hörna.

Nu blev det mer och mer hawaii över tillställningen. Inte i så måtto att det plötsligt blev oceaner av tom yta på mittfältet, vilket ju annars är ganska vanligt mot slutet av matcherna på vår nivå, men däremot i form av att båda lagen satsade hårt framåt samtidigt som försvarsspelet lämnade en hel del övrigt att önska. Spelet rycktes också sönder av en ohygglig mängd frisparkar - flest till dem - som dock samtliga utnyttjades väldigt dåligt. Matchen avslutades sedan med att Ghafur i den sista ordinarie spelminuten fick sin andra varning och blev utvisad.

Totalt sett en match där det spelmässigt var hyfsat jämnt men där MIK var välmotiverad eftersom de skapade väldigt mycket mer när de både utmanade mer och var betydligt skottvilligare (kolla statstiken!!). Enligt min uppfattning hade div 6-laget MIK kunnat klara sig bra i vår div 5-serie och deras bästa spelare hade klarat sig bra även högre upp i seriesystemet (där de tydligen också varit tidigare). I deras serie lär deras offensiva spel göra det otroligt svårt för motståndarna att försvara sig mot när de i högt tempo både utmanar individuellt och har ett passningsspel med högt bolltempo och utnyttjar kanterna. Försvaret höll även om det inte var direkt dåligt i alla fall för dagen lite sämre klass (och en annan målvakt än dagens behöver de). Var det inte egentligen på gott och ont en lightversion av Ariana vi fick se?

Statistik: (våra siffror först) Hörnor: 2-12 Avslut på mål: 5-14 Avslut utanför 4-14