Vellinge IP
1 oktober 2016
13:00

Referat: Vellinge FF - AIF Barrikaden

Så hade vi då genom Lindeborgs minst sagt sensationella förlust hemma mot helt avsågade Oxie fått en gratischans att slippa det kval som för ett par omgångar sedan såg ut att vara det bästa vi kunde uppnå. En seger för oss samtidigt som Bunkeflo inte vann mot Lindeborg skulle innebära att vi slapp kval. Anspänningen var därmed stor även hos oss på "läktaren".

Etttidigare samtal till Bunkeflos ledare angående om de kunde mobilisera någon glöd i den för dem så betydelselösa matchen hade gett ett klart besked ”Ja den här matchen vinner vi” vilket gjorde en övertygad om att de i alla fall tänkte göra ett rejält försök. Vi hade blivit utlovade telefonsvar av Bunkeflos starke man även om vi ringde tätt för att höra ställningen.

Vår startelva (4-4-2): Mikael – Jonathan, Henke, Sten, Viktor – Linus, Johan E, Kalmar (Johan L), Amine – Simon, Anders

Avbytare var Mike som kom in som anfallare efter 34 min och spelade där resten av matchen, Alex som spelade sista halvtimmen som högerback, Erik Permlid (första A-lagsmatchen) som spelade vänstermittfältare sista 10 minuterna och Max och Mohamed E-Q som inte spelade alls.

Starten på matchen såg inte lovande ut för vår del. Inte bara för att Vellinge tog ledningen redan i den 4:e min när ett frisparksinlägg vidarebefordrades in i målet med någon som det såg ut ovanlig (förutom för en av våra veteraner…) kroppsdel, utan också för att vårt spel till att börja med såg så där lite krampaktigt ut som det ibland gjort den här säsongen.

Sedan Vellinge haft ett gyllene tillfälle att i den 8:e min öka på till 2-0, men där vi räddades av att skytten väntade för länge med skottet och sen sköt över ur ett riktigt bra läge, började vi efter cirka 10 min av mest jagande lugna ner spelet lite och – naturligtvis också med hjälp av att de nu började backa lite – få ett allt större bollinnehav.

Vårt bollinnehav blev sedan bara allt kompaktare för varje minut. Vi utnyttjade det till att börja med dåligt. Vi spelade alltför stereotypt med ständiga långa och höga inlägg som för det mesta inte heller var så precist slagna utan oftast hamnade någon meter eller två för nära målvakten som relativt enkelt kunde avvärja.

Det första samtalet till Bunkeflomatchen gav samtidigt vid handen att Bunkeflo ledde med 1-0 vilket om det stod sig samtidigt som Vellinge höll undan i vår match skulle innebära att de senare slapp kval. Man kunde väl utgå från att även Vellinge hade kontakt med den andra matchen så motivationen höjdes förstås ytterligare hos båda lagen i vår match.

Mot slutet av halvleken började vi spela mer varierat och mer längs marken parat med en del riktigt bra crossbollar. Vi skapade i förhållande till bollinnehavet inte jättemånga riktigt heta chanser – två kanske tre – men mycket halvchanser. Anders var delaktig i det mesta i offensiven, fr.a. i huvudspelet, och stod väl också för de farligaste avsluten medan Simons bicycleta var det mest spektakulära avslutet som ur vår vinkel såg ut att gå någon meter utanför. Vellinge skapade nu ingenting och målet blev för deras del det enda avslutet på mål i första halvlek.
Bunkeflo hade nu ökat på till 2-0 vilket gjorde frustrationen stor över att vi inte så långt kunnat göra vad på oss ankom.

Efter pausvilan kom vi, stärkta av möjligheten att slippa det där kvalet, ut oerhört taggade och vi spelade nu nästan ut Vellinge till att börja med. Efter att vi i den 50:e min missat ett bra kvitteringsläge lossnade det istället minuterna efteråt. I den 51:a min kvitterade vi när Anders nickade in ett inlägg från den Viktor som ju så ofta och så förtjänstfullt tar långa löpningar djupt ner i motståndarförsvaret och bara två min senare tar vi ledningen genom Mike när Amine slår ett inlägg som Anders vidarebefordrar. Det senare målet ger förmodligen Osama som precis ringt för att få ställningen bestående öronskador när han får målet i ”direktsändning”.

Efter detta blir vi lite försiktigare samtidigt som Vellinge efter en tid av synbar chock börjar flytta upp ställningarna och lämna hela mittfältet lika fritt för oss att husera på som i första halvlek; då p.g.a. att de backade hem långt, nu på en kraftig offensiv satsning. Deras offensiv gav dem dock bara ett bra kvitteringsläge men det var desto bättre. Skottet från 12-13 meter från den för några sekunder helt ostörda skytten blev dock uselt och gick i knapp styrfart ganska mitt i målet och innebar inga svårigheter för Mikael att avvärja.

Ett nytt samtal till Bunkeflo gav nu vid handen att Lindeborg reducerat och från VellingeFF-bänken gick sedan ett rykte att man också kvitterat trots att man hade en man utvisad.

I vår match brände en av våra spelare hårresande efter ett inlägg snett inåt bakåt förbi en överspelad målvakt av Anders som slitit sig förbi sin bevakare och tagit sig ända ner till kortlinjen. Några minuter därefter hade vi med vad som med lite god vilja kunde anses som ett strafftillbud.

Därefter var det slut med de riktigt heta målchanserna. En period med tre täta hörnor och en frispark ur bra läge för deras del ingav farhågor varje gång men de skulle visa sig helt obefogade.

Ställningen 2-1 stod sig alltså matchen ut och nu var ju spänningen närmast olidlig innan vi fått resultatet från den andra matchen. Man kunde väl befara, ja rent av vara halvt övertygad om, att Bunkeflos moral nu sjunkit och Lindeborgs ökat i motsvarande grad sedan man hämtat upp sitt 2-0-underläge och att det skulle ha resulterat i en Lindeborgsseger. När kontaktmannen i Bunkeflo efter slutsignalen plötsligt inte längre var nåbar minskade hoppet ytterligare. Ett ersättningssamtal till Lindeborgs tränare gav dock vid handen att det var Bunkeflo som helt i strid med med våra farhågor gjort ytterligare två mål vilket fick den alltid lika korrekta och sympatiska tränaren ”Robban” Ekholm att gratulera oss.

Glädjeutbrotten var förstås nu närmast obeskrivliga och det är väl bara att hoppas att de som ska spela också i dagens B-lagsmatch mot samma Vellinge FF och på samma plan höll sitt festande på en med tanke på detta faktum acceptabel nivå – i synnerhet den tilltänkte bilföraren/materialtransportören.

Tillbaka till själva matchen så var det en klart rättvis seger. Vi hade totalt sett både ett större bollinnehav och fler målchanser. Rätt gedigna insatser från alla i vårt lag med ett extra plus för en helt prickfri insats av Sten (hans till synes vågade nummer som siste man när han slog bollen på ena sidan av motspelaren och sprang runt på den andra var inte så farligt som det såg ut om än kaxigt) och till Anders som gjorde sin bästa match på mycket länge och var inblandad i det mesta offensivt.

Statistik: Hörnor: 3-4 Avslut på mål: 5-2 Avslut utanför: 9-5

Och så får vi väl avslutningsvis tacka ”Kalmar” – Johan L- som nu flyttar från Malmö, för den här (korta) tiden. Vi mister därmed en såväl duktig fotbollsspelare som en alltid positiv och trevlig människa som väl inte kunde fått ett bättre slut i föreningen.