Tomelilla IF

Referat: AIF Barrikaden - Tomelilla IF

Startelva: Mohamed – Alex (f.d. Lilla Torg), Micke N, Johan Arv, Adam – Shakeb, Johan E, Simon, Jamal – Christoffer, Anders

Avbytare var Alex (ständige mittbacken)
som kom in som mittback efter 26 min och spelade som sådan resten av matchen, Henke som spelade några minuter som höger yttermittfältare i slutet på första halvlek och sedan spelade större delen av andra halvlek som innermittfältare, Mikael som spelade sista 17 min:a som vänster yttermittfältare och sist men inte minst (i höjd över marken alltså) Andy som spelade sista 3 minuterna på topp.

Det var med en viss bävan vi innan matchen fick reda på att Tomelilla hade med sig 4 ordinarie A-lagsspelare. Även om vi också för dagen hade med oss några av våra absoluta spelare så spelar ju dock Tomelilla i div 3 (och reservlaget skulle också vinna vår serie om inte vi slog dem med 9-0 då Kulladal skulle gå förbi, ett scenario som dock inget av lagen trodde skulle vara så överdrivet sannolikt).

De allra första minuterna såg det dock riktigt bra ut. Vi hade mycket boll och den befann sig för det mesta på deras planhalva. Redan innan det gått 10 min ändrades dock bilden och de vaskade fram den ena målchansen efter den andra. Vid ett par tillfällen missade de ett mer eller mindre övergivet mål, vid ett par tillfällen gjorde Mohamed jättefina räddningar, en nick hamnade i ribbans överkant men vid två tillfällen blev det föga förvånande också mål. I den 24:e min tog de ledningen på en nick (väl?) som gick i princip rakt upp och sedan lika rakt ner (elementär fysik?) i den pyttelilla springan mellan Mohamed och målet och in i detsamma mycket tätt under ribban. Det andra målet kom i den 39:e min på ett friläge där deras spelare rundade en tämligen chanslös Mohamed innan han kunde slå in bollen trots tillskyndande hemmaspelare.

Tomelilla hade i första halvlek också ett otal hörnor och en ev. straffsituation när Adam mycket förtjänstfullt hann upp en spelare som fick fri fart framåt från 30-40 meter och fick honom på fall i kampen om bollen. Hur mycket oschysthet det fanns med i bilden rådde det delade meningar om men referenten lutar nog åt uppfattningen att domaren gjorde rätt när han friade. Det vi kunde ställa som motvikt på chansfronten var väl i stort sett bara en möjlighet att ta ledningen i den 20:e min när Anders på ett långt in/framlägg från högerkanten vann en duell med målvakten men där nicken gick en bit över ribban.

Efter halvtidsvilan märktes det redan efter bara någon minut – på exakt samma sätt som i onsdags mot Kulladal – att vi nu kom ut som ett nytt lag. Vi förde nu faktiskt spelet och spelade mer som ett lag med bra kontakt mellan de olika lagdelarna och ett bra passningsspel. Ändå var det Tomelilla som fick den första riktiga målchansen där Mohamed dock i den 52:a min avvärjde på ett bra sätt.

Vi skulle dock få utdelning på vårt nu fina spel. Först när Anders i den 65:e min kom relativt fri med målvakten som dock kom i precis samtidigt som Anders till bollen. Efter en kamp om bollen hamnade bollen (passning?) hos Simon som elegant och välavvägt lobbsköt över målvakten. Sedan när Anders snyggt frispelades (av Johan E?) på vänsterkanten och han slog en exakt passning till Simon som framför mål med ett tillslag förpassade bollen över mållinjen. Detta hände i den 79:e min.

Ännu en likhet med matchen mot Kulladal i onsdags var att det nu kändes som att det fanns så mycket go i laget att vi nog skulle kunna fullborda upphämtningen och inkassera en seger. Så blev det dock inte heller denna gång. I den 81:a min återtog Tomelilla ledningen på ett skott från halvdistans. Deras 3-2-ledning skulle också visa sig bli slutsiffrorna trots att Johan Arv i ett försök att freda målet orsakade en målchansutvisning med medföljande straff. Den i och för sig inte särskilt välslagna straffen räddade dock Mohamed – som vanligt är man frestad att säga, av 5-6 straffar under året har han räddat alla utom en!!

En klart välförtjänt seger för Tomelilla i kraft av sina väldigt många fler målchanser. Spelmässigt var inte skillnaden särskilt stor eller rent av ingen alls. Med tanke på motståndet gjorde vi en bra insats.

Statistik: Hörnor: 4-10 Avslut på mål: 5-13 Avslut utanför: 3-5

Därmed kan vi summera den serie som i vanlig ordning hade betydligt färre lag när den slutade än när den började; 8 av 11 var det som fullföljde sedan Bunkeflo FF, Janstorp och Lilla Torg hoppat av/uteslutits efter för många lämnade w.o. och man förvånas år efter år över dessa ständiga avhopp. Ska det vara så fruktansvärt svårt att få ihop lag till den serie man anmält sig till. Utan att ha kollat närmare kan man nog fastslå att det säkert är minst 20 år sedan alla lag fullföljt den reservlagsserie vi spelat i och inte sällan är det stora väletablerade föreningar som försvinner vilket känns tämligen nonchalant eftersom det rimligtvis delvis måste bero på ren slöhet att lämna alla dessa walk over. Vår lilla förening har trots att vi bara i undantagsfall har haft något ungdomslag att plocka från inte lämnat någon w.o på över 30 år på seniornivå även om det naturligtvis i vissa fall krävt både hårt arbete och fantasi för att kunna ställa ett lag på bilden.

Vår slutgiltiga 6:e-plats med 6 segrar, inga oavgjorda och 8 förluster måste anses som klart godkänt med tanke på motståndet. De föreningar vi haft att tampas med har i de flesta fall haft A-lag som legat högre än vi i seriesystemet. Tomelilla och Flagg spelar i div 3, Kulladal vann fyran i år, Öja kvalar just nu till trean, Bjärred blev 3:a i fyran. Bara Vellinge FF och Lindeborg har A-lag på samma nivå som vi.