5 oktober 2013
15:00

Referat: Harlösa IF - AIF Barrikaden

Startelvan: Linus - Kalle, Ulrik, Mats, Micke - Park, Johan E, Henke Ni - Majed, Olle, Jimmy

Avbytare var Rabih som kom in efter 18 min som anfallare o sen spelade en knapp timme som sådan, Max som också kom in efter 18 min men som mittfältare där han sen spelade i c:a 45 min innan han gick upp i anfallet där han spelade 20 innan han blev utbytt sista 10, Hkmat som kom in efter 34 min och spelade 40 min som anfallare, Ammar som likaledes kom in efter 34 min o spelade knappt 40 min som högerback samt Martin N som spelade sista halvtimmen som mittfältare.

Vi ställde alltså upp med en 4-3-3-uppställning den här gången, vilket var första gången på mycket länge. Eftersom matchen ju inte längre gällde något för oss kunde vi tillåta oss att exprimentera lite och vi gjorde också jättemånga byten och de enda som utöver Linus i målet spelade hela matchen var vårt mittbackspar Ulrik och Mats.

Harlösa fick precis den start de behövde i sitt utsatta läge (för att vara säkra på att slippa kval var de tvungna att vinna) när de fick ett mycket billigt ledningsmål redan i den 4:e min. I den 18:e min fick vi dock också ett billigt sådant när deras målvakt vid en utrusning sköt rakt på en attackerande Majed så att bollen studsade i mål. Det kändes faktiskt som noll målchanser men 1-1 så långt.

Annars kännetecknas hela 1:a halvlek av att vi trillade boll ovanligt snyggt men länge utan att skapa något alls i målchansväg att tala om, att vi ofta vann tillbaka bollen nästan omedelbart när Harlösa erövrat det och att vi förlade spelet väldigt mycket på deras planhalva. De spelade med dålig agressivitet (vilket ledde till ett lojare och långsammare spel också från vår sida) och deras försök till anfall var extremt korta och vi hade ett förkrossande överlägset bollinnehav. Med tanke på allt detta var det synnerligen anmärkningsvärt och dåligt att vi först i den 43:e min fick till en riktig målchans men den var desto rejälare. Hkmat sköt ur dålig vinkel ett skott i stolpens insida och ut - träff någon cm längre in på stolpen och vi hade kunnat gå till pausvila med en 2-1-ledning.

Efter pausvilan kom Harlösa ut som ett delvis nytt lag. Man hade bättre intensitet och bättre tempo vilket också gjorde att vårt tempo höjdes. Halvleken som sådan blev också i andra avseenden väldigt annorlunda än den första.
Harlösa hade nu ett mycket större bollinnehav och mycket mer spel på vår planhalva än i första. I det senare avseendet är det väl frågan om inte Harlösa hade merparten. Den allra största skillnaden var dock att medan det egentligen bara var en riktig målchans under 1:a halvlek trots de båda målen så duggade nu de heta chanserna tätt. Vi hade ett stolpskott, ett ribbskott och 2 bollar som räddades av utespelare på mållinjen utöver vårt mål och de hade ett par rena frilägen med dåliga avslut plus en boll som Martin räddade på mållinjen utöver sitt mål.

Vårt ledningsmål kom i 56:e min när Hkmat snodde bollen från deras sisteman och rundade den utrusande målvakten innan han säkert rullade in bollen medan deras kvittering kom i den 4:e övertidsminuten när de sedan en tid flyttat upp allt de hade och slått många långa bollar in i vårt straffområde där den ofta studsade lite hit och dit utan att de fick in den. Det skulle oturligt nog för denna trevliga förening inte räcka för att slippa kval eftersom båda de 2 lag i andra Skåneserier som de kämpade mot (de 4 sämsta av de 8 st 10:orna i Skåne fick kvala neråt)
vann sina matcher, det ena med 12-1 vilket tyder på en osedvanligt dålig inställning av motståndarna i en match som betydde så mycket för lagen i flera serier.

Det såg f.ö. nästan ut som att Harlösa skulle tappa den poäng de hade igen när vi minuten efter Harlösas kvittering och sekunderna innan slutsignalen skaffade oss ett jätteläge men det missades grovt.

Det oavgjorda resultatet innebar att vi belade 9:e platsen i serien. En seger och vi hade gått förbi Janstorp vilket hade varit väldigt skönt med tanke på den osportslighet som alla Malmölagen utsatts för när de varit på besök där.

Ska man sammanfatta vårt år så kan tre anmärkningsvärda saker noteras med tanke på vår placering i bottenskiktet av tabellen:

1. Vi har gjort mål i samtliga 20 matcher.

2. Det är bara i 2 matcher som vi släppt in mer än 2 mål, båda gångerna 3 stycken.

3. Av 10 förluster var hela 9 st uddamålsdito medan den tredje slutade 1-3.

Mera typiskt för ett lag i slutet av tabellen är kanske sena baklängesmål något vi gjort närmast till en hederssak att bjuda vår publik på. Allvarligt talat; vid i stort sett alla våra förluster har det avgörande målet fallit under matchens 7-8 min, vid flera tillfällen på övertid. Dock har det inte känts som att det alls berott på dålig kondition utan snarare på att vi kommit in i en negativ spiral. Efter ett par sena baklängesmål bevr vi nervösa mot slutet vilket ledde till än fler sena mål vilket ledde till än större nervositet vilket....

Placeringen i tabellen var inte alls vad vi hoppades på efter många mycket bra träningsmatcher där vi slog lag som seni varit mycket framgångsrika i sina serier. En bidragande orsak är dock den bristande kontinuitet vi visserligen alltid dragits med men som nu tog sig närmast absurda proportioner. Av de 15 spelare som spelade i näst sista omgången var 3
(ja, tre !!!) med också i 16-mannatruppen i den här sista matchen mot Harlösa. Vi har också använt oss av 47
(ja fyrtiosju !!!) spelare i de 20 matcherna. Även om det inte är något att skryta med så misstänker jag att detta sistnämnda är ett svenskt rekord.

Statistik från denna vår sista match (våra siffror först) : Hörnor: 4-7 Avslut på mål (inkl. 3 träffar i stolpe/ribba)
10-6 Skott utanför 2-4