• Referat: Landskrona BoIS - Vejby IF

Borde hålla det kort att skriva: Landskrona var bättre...men mina fingrar kliar, så jag måste utveckla mig lite :) 1/ Landskrona värmde upp som ett proffslag, ordning och reda, snyggt och prydligt. Bra matchförberedelse helt enkelt. Vi kom i badtofflor, heterogena kläder, skojade och fjamsade bort inledningen av uppvärmningen. 2/ Landskrona vårdade bollen, hade passningar som satt på foten på kompisarna och utnyttjade planens storlek positivt. Vi missade mottagningar, passade fel på tok för ofta och tyckte nog planen var onödigt stor. 3/ Landskronas spelare gjorde sig spelbara hela tiden, de sökte sig in i lediga ytor, breddade och undvek passkuggor. Vi ville inte ha bollen (och när vi fick den gjorde vi oss av med den kvickt), och sökte upp passkuggorna. Ej spelbara. 4/ Landskrona var agressiva, satt hög press, var först på bollen och tuffa i alla närkamper, tuffa inte fula. Vi vek ner oss och gick undan (och då vinner man inga matcher, det ska vi ha klart för oss). 5/ Landskrona skapade anfall på anfall, trodde på sin idé och hade det inte varit för Sune (och små mål)..... Vi hade svårt att skapa något framåt p.g.a. punkt 2-3 ovan + en brist på självförtroende. Var allt nattsvart? Ja, faktiskt...med undantag från Sune (som kan lämna planen med högt huvud) och vissa enskilda prestationer...så var det bland det sämsta jag varit med om under alla mina år som tränare för dessa goa 07:or. Vi kan förlora - vi har förlorat - vi kan få torsk med stora siffror, vi kan spela dåligt, vi kan missa frilägen, straffar, vi kan missa passningar i försvaret så det blir mål i baken...DET är okej, det händer...men aldrig, aldrig någonsin vika ner oss, aldrig gå undan och låta motståndet "leka med oss". Där måste ni koppla på er stolthet och heder. Det må så vara att Landskorna BoIS P13 är bra, ett akademilag som handplockats från en trupp i P12 på typ 30+ spelare...så är de nu 14, och givetvis är det 14 spelare som har punkterna 1-5 i ryggraden, de fick den med bröstmjölken etc etc. Kanske är truppen även spetsad med ngn spelare från Wormo, Landora eller liknande. Det må så vara att de tränar fyra dagar per vecka, året om och det må så vara att deras lag har som syfte att bli elitfotbollsspelare, så vi kanske inte ska spela i samma serie som dem och kommer ev aldrig mer att möta dem.. Jag pratade med deras tränare efteråt, trevlig kille för övrigt...vilket är sällsynt inom tränarkåren :) , och deras träningar påminner till stora delar om vårt upplägg, så vi är på rätt väg. En sak skiljer dock, och det är en väsentlig punkt. De jobbar med olika teman, veckovis, och fokuserar på det vid match. Teman byter med andra ord inriktning...MEN de tränar alltid på aggressivitet, hög press och upp i rygg för att vinna boll, och detta finns med varje vecka, varje månad hela året. Hepp, där har vi nyckeln. Så, var lördagens tidsfördriv i Landskrona meningslös? Nej, absolut inte...med tanke på vad vi ser på plan, snacket med deras tränare och analysen av matchen så var detta ett ypperligt tillfälle att ta med oss tankar och praktisk metodik in i vinterträningen. Tack för supporten på södra stå. // Coach P16 (07) 10 okt 2020 0kommentarer
  • Referat: Vejby IF - Ramlösa Södra IF

Återigen dags för ny match, denna lördagsförmiddagen tog vi emot Ramlösa södra. Ett erkänt duktigt lag, som under 2020 tagit 28 av 30 möjliga poäng. Det visade sig snabbt att de förlitade sig mycket på deras vänsterytter (nr 12), som efter bara minuten rycker sig ifrån och rundar Sune elegant. När vi sedan har lite dålig kommunikation vid ett uppspel och de gör 2-0 tidigt känns det som att vi kan få en tung lördag. Men nästan direkt efter avspark bryter Albin till sig bollen, driver in i straffområdet, spelar snett bak till Kalle som säkert lägger in bollen. Några minuter senare driver deras kille genom hela vårt lag och placerar in bollen, återigen tungt, men vi får en hörna och Kalle sätter den på Albins huvud, och vi är återigen tillbaks i matchen. Trots att vi kämpade hårt med att stoppa nr 12 så var han helt enkelt en klass för sig, och springer in två mål på, 5-2 och det är dags för halvtid. Men i sista sekunden bryter Albin bollen högt, lägger den till rätta, och skruvar in den i bortre kryss. I halvtid infinner det sig en optimism och tro på att detta går att vända, bara vi får stopp på tolvan. Men det är lättare sagt än gjort. Tio minuter in i andra kommer han högst på ett inlägg, och med några få minuter kvar till paus rycker han sig ned på kanten och spelar snett inåt, och matchen känns mer eller mindre avgjord. Trots ett 3-7 underläge är det inte speciellt deppigt, och vi beslutar oss för att vinna sista perioden, vilket vi också gör! Svante stänger ned vänsterkanten helt, och vi börjar få igång spelet. Kalle får en boll utanför straffområdet och får iväg ett okej skott, som i det blöta gräset studsar svårt för målvakten som släpper en retur, där Troy är den enda som uppfattat vad som är på väg att hända och kan enkelt trycka in den. Med sju minuter kvar fullbordar Albin också sitt hattrick, och vi börjar jaga de två målen som skulle behövts för ett kryss, men tyvärr var det lite för sent. Trots förlusten hängde inte huvuden allt för långt efter matchen, känslan var ändå att vi stått upp bra mot seriens bästa lag. Alla gör en väldigt bra insats idag, framförallt defensivt, och extra kul att Adam gör sin comeback efter sin tur i Helsingborg. Vi får tugga i oss förlusten och ta revansch nästa lördag. // Coach P16 (07) 6 sep 2020 0kommentarer
  • Referat: Helsingborgs IF blå - Vejby IF

Tredje matchen för hösten, och den första av två mot HIF. Vi visste att det skulle bli tufft, HIF är såklart ett bollskickligt och spelande lag, men ändå blev vi lite chockade över hur pass skickliga det verkligen var. Efter några minuter av kamp satte sig matchen, och det är HIF som tar tag i taktpinnen. De rullar upp på ena kanten, vänder tillbaka, vänder en gång till, och vi blir helt utspelade. Helt logiskt kommer även 1-0 när vi inte lyckas få bort bollen, men resultatet står sig till paus och vi är trots allt fortfarande med i matchen. Efter att vi konstaterat att vi inte kan mäta oss med deras individuella skicklighet, och en liten taktisk förändring går vi ut till andra med en tro om att det går att vända. Trots att de bara tre minuter in utökar till 2-0 så glömmer vid det och gör det vi pratat om paus, nämligen går högt upp och jobbar hårt för att inte låta de få igång sitt passningsspel. Vi lyckas otroligt bra, och när vi efterhand även börjar vårda bollen så börjar chanserna komma. Reduceringen kommer mitt i perioden, när Wille bryter sig fram igenom mitten och blir nedsparkad, och Kalle förvaltar straffen på bästa sätt. Vi ser ut att gå in i andra pausen i underläge när Otto stressar deras mittback till ett misstag, och Troy drar en boll efter marken till en fri Elwin som placerar in bollen mellan benen på målvakten, 2-2. Inför tredje är det bara att gå ut och fortsätta som i andra, men det blir snabbt tydligt att vi blir slitna av det hårda arbetet, och trots att defensiven fortfarande är stark orkar vi inte riktigt vårda bollen. När vi sedan står fyra killar runt en HIF:are och låter honom gå igenom är det inte konstigt att de återigen lyckas ta ledningen, och luften går ur oss lite. Men vi får snabbt tillbaka energin, Otto får ett läge där målvakten gör en fin räddning, och deras försvarare räddar på mållinjen när Wille försöker sätta dit returen. Men med bara två minuter kvar på klockan sätter Sune snabbt igång en frispark till Hugo som sätter vidare upp den till Troy, som sätter ned den mot Otto, som vänder inåt i plan, avancerar, och trycker upp den i nättaket! Inte långt senare blåser domaren av matchen, och 3-3 är ett faktum. Efter matchen är det lite blandade reaktioner, såklart är vi glada för upphämtningen och spela lika mot HIF, men vi känner också att vi skapade tillräckligt med chanser för att kanske gå segrande ur striden. Men hela matchen inräknad är nog kryss ett rättvist resultat sätt till matchen som helhet. Återigen en psykologiskt stark match av oss, där vi först blir totalt utspelade, får ett mål i baken när vi ska ta tag i matchen, släpper in en boll när vi lyckats komma tillbaka till 2-2, och hittar ändå kraften att kvittera matchen. Nu laddar vi för ny match nästa lördag, denna gången mot Ramlösa Södra. // Coach P16 (07) 30 aug 2020 0kommentarer
  • Referat: Vejby IF - Eskilsminne IF

Andra matchen för hösten, andra matchen vi hade svårt att få ihop ett fulltaligt lag. Men till slut bli vi ändå fulltaliga, och tar emot starka Eskilsminne på hemmaplan. Matchen börjar avvaktande, de tar över bollinnehavet, men vi stänger till och de är få målchanser. Efter 10 minuter får vi fram en hörna på en av våra kontringar, och Kalle sätter den på Albins huvud, och vi tar något oförtjänt ledningen. Bara fem minuter senare blir det lite fel i kommunikationen och deras vänsterback får transportera bollen hela vägen ned, för att sedan bryta inåt och kvittera. En av få defensiva misstag vi gör idag. Därefter börjar vi spela fotboll, och avlutar halvleken starkt. I paus handlar snacket om att börja våga spela fotboll, vilket vi hade lite svårt med. Vi gör också detta, vilket leder till att backlinjen lyckas Omar och Hugo bryta bollen och hitta en snabb passning till Kalle, som spelar vidare till Ludde, som hittar Albin på djupet som ger oss tillbaka ledningen. Det var otroligt varmt, flera hade skadat sig under matchen, så inför sista stod vi utan avbytare. Vi sade att nu gällde det att gå ut och kriga för varandra, vilket ger oss utdelning direkt, när vi sätter ännu en hörna. Som det ofta bli började vi backa hem, och mot så skickligt motstånd brukar det straffa sig, vilket det gjorde när deras stora försvarare dribblade sig igenom hela laget och reducerade. En kort vattenpaus, där det verkligen bara var fylla på krafterna och göra sig redo för en anstormning. De tar bara en minut och de gör som på sitt första mål, driver ned längs vänsterkanten och placerar in den i bortre. En 3-1 ledning tappad, varmt så in i h*lvete, och ett taggat, skickligt, motstånd. För många lag hade detta enkelt kunna rinna iväg till en stor förlust, men våra killar hade andra tankar. Några minuter senare vinner Ludde ett motlägg och slänger upp en boll mot Otto, som rycker sig igenom, runt målvakten, och ger oss återigen ledningen! Efter det tog vi över totalt, efter ett fint anfall på vänsterkanten får Svante tillbaka bollen och slår ett inlägg på bortre, där Elias petar in den. I sista minuten glider Otto igenom och fixar en straff, och Kalle trycker in slutresultatet., 6-3. Högsta betyg till alla killar idag, vilken kämparinsats! Sune gör som vanligt ett par riktigt bra räddningar, men behövde inte göra jättemånga då varken Omar eller Hugo sätter ett steg fel på hela matchen. Svante och Elias stänger ned kanterna bra, och är alltid spelbara när vi har bollen. Kalle och Ludde gör ett otroligt jobb centralt, och får fast bollen och startar flertalet anfall. Albin och Otto är som vanligt giftiga framåt, och vi efter lite snack i paus lyckades vi även sätta stopp för deras uppspel. Tyvärr var det flera som hade lite problem idag, Elwin kom inte ens till spel, men både Liam och Muchi avlastade bra när spelarna blev trötta. Troy gjorde ett otroligt bra jobb defensivt första halvan av matchen, och lämnade inte deras backar ohotade en sekund, men kunde tyvärr inte fullfölja matchen. Jag vill även ge stor eloge till alla föräldrar och annat "vejbyfolk" som skötte, den tyvärr ganska tråkiga stämningen som uppstod under matchen, på ett exemplariskt sätt. Istället för att ge sig in i bråk stöttade ni domaren och killarna så de kunde få göra det som de gått upp en lördagsmorgon för, nämligen ha roligt och spela fotboll. // Coach P16 (07) 15 aug 2020 0kommentarer
  • Referat: Åstorps FF - Vejby IF

Efter väldigt många avhopp pga flera olika anledningar fick vi tillslut in elva glada och taggade killarna i bilarna som styrde mot Åstorp. Väl på plats kände man att värmen började stiga, och när domaren blåste av matchen var det nog över 25 grader. Men killarna bet ihop, och det började bra när vi gör 1-0 efter bara en minut. Vi tar kommandot i matchen och försöker hitta våra nya positioner (med blandat resultat) men går in i första pausen med en välförtjänt 4-0 ledning. Vi pratar i paus om att fortsätta jobba och hitta rörelsen där framme, och andra blir ett ställningskrig där båda lagen gör varsitt mål. I sista blir vi lite bekväma och låter de göra både ett och två mål (efter att vi petade in en boll tidigt i tredje), men efter det hittar vi tillbaka till spelet och gör tre snabba. På avsparken efter de tredje målet dribblar de fram och sätter ett snyggt långskott, men kort därefter hittar vi igenom och gör två snygga mål där anfallarna hittar varandra med väggspel. Med tre minuter kvar är vi väldigt trötta och de får sätta två mål (offside på det sista?), men det spelade mindre roll. En klart godkänd prestation, med rum för förbättring i vissa aspekter av spelet. Det man inte kan klaga på idag var kämparinsatsen, alla bet ihop och gav sitt allt trots den extrema sensommarvärmen. Vi tar nya tag i veckan som leder upp till hösten hemmapremiär då Eskilsminne kommer till Vejby. // Coach P16 (07) 8 aug 2020 0kommentarer