• Påminnelse

Påminner om att det i barnmatcher, 3-3 och 5-5 inte får slås några långa passningar/inlägg eller skott mot mål när spelet sätts igång från sidlinjerna/sargen. Tanken är att man ska spela en kort passning eller driva igång spelet. Vänligen påminn era ledare/föräldrar om detta. För mer info se regelboken som finns på vår hemsida. DOMARAVDELNINGEN Ungdomsdomare 20 jul 2021 0kommentarer
  • Regler 7 mot 7

Regel 11: Offside. tillämpas inte En match består av tre lika långa perioder. Domaren avgör om det ska läggas till tid i någon period och i så fall hur många minuter. Speltiden är 3 x 20 minuter. Pauserna är maximalt sju minuter mellan perioderna. Lagen behöver inte byta sida. Vid avspark gäller följande: Alla spelare förutom den som lägger avsparken ska vara på egen planhalva. Bollen ska ligga still på mittpunkten. Domaren ger signal. Bollen är i spel när spelaren har sparkat bollen och bollen tydligt rör sig. Mål kan göras direkt från avsparken. Om något blir fel vid avspark tas avsparken om. Spelarna i det lag som inte gör avspark ska stå minst 7 meter från bollen tills bollen är i spel. Om ett regelbrott inträffar när bollen inte är i spel ändrar det inte hur spelet sätts igång. Till exempel: har bollen gått ut till inkast, så sätts spelet igång med ett inkast. Utfört med överdriven kraft är när en spelare använder mer kraft än vad som behövs och på så vis kan skada en motspelare. Domaren ska då visa ut spelaren – se nedan. Varning och utvisning Grundregeln är att varning och utvisning inte bör tillämpas. Ledaren byter ut spelare som bryter mot reglerna flera gånger. Domaren ska alltid i första hand prata med en spelare som har gjort ett regelbrott vilket kan ge en varning eller utvisning. Ledaren har ansvar att byta ut spelaren för att kunna prata med spelaren i lugn och ro. Spelaren får då möjlighet att förklara sitt beteende och en stund att hämta sig från situationen. Om varken spelaren eller ledaren tar vara på denna möjlighet har domaren rätt att dela ut en varning eller visa ut spelaren. En utvisad spelare får ersättas med en annan spelare. målvakten rullar eller kastar ut bollen. Målvakten får även lägga ner bollen till sig själv och slå en passning med fötterna. Detta gäller både när bollen har gått utanför linjen och när målvakten har fångat bollen i spelet. Retreatlinje När målvakten har bollen i händerna ska det andra laget backa till retreatlinjen och stanna där tills bollen återigen är i spel. Bollen är i spel när den lämnar målvaktens händer. Detta gäller både när bollen har gått utanför mållinjen och när målvakten har fångat bollen i spelet. Står en spelare från motståndarlaget närmare än retreatlinjen uppmanar domaren spelaren att backa, men spelet får sättas igång ändå. Om motspelaren rör sig mot bollen och stör spelet stoppar domaren spelet och låter målvakten sätta igång spelet igen. Detta gäller både när bollen har gått utanför linjen och när målvakten har fångat bollen i spelet Ungdomsdomare 22 apr 2021 0kommentarer
  • Regler 5 mot 5

Regel 13: Frispark Domaren dömer frispark för det ena laget när en spelare i det andra laget bryter mot en regel. Vid frispark sätts spelet igång genom att en spelare driver bollen eller passar bollen på marken. Mål kan inte göras direkt från frispark. En frispark ska slås om ifall en spelare slår frisparken direkt mot det andra lagets mål eller i eget mål eller om frisparken görs fel på något annat sätt t.ex. att spelaren driver bollen och skjuter mot mål eller petar bollen till en medspelare som skjuter bollen direkt mot mål. Frisparken ska också göras om ifall en spelare driver bollen direkt in i det andra lagets mål eller i eget mål. Om domaren dömer frispark närmare än fem meter från mållinjen ska platsen för frisparken flyttas bakåt. Det andra lagets spelare ska stå minst fem meter från bollen. Står en spelare närmare än fem meter uppmanar domaren spelaren att backa, men spelet får sättas igång ändå. Om spelaren rör sig mot bollen och stör spelet stoppar domaren spelet och låter frisparken gå om. Regel 14: Straffspark Tillämpas inte. Regel 15: Sidlinjespark Domaren dömer sidlinjespark till det ena laget när det andra laget slår bollen över sidlinjen på marken eller i luften. Spelet sätts igång där bollen hamnade ur spel. Spelaren driver eller passar bollen på marken till en medspelare som befinner sig närmare än 5 meter. Mål kan inte göras direkt från sidlinjespark. En sidlinjespark ska slås om ifall en spelare slår sidlinjesparken direkt mot det andra lagets mål eller i eget mål eller om sidlinjesparken görs fel på något annat sätt t.ex. att spelaren driver bollen och skjuter mot mål eller petar bollen till en medspelare som skjuter bollen direkt mot mål. Sidlinjesparken ska också göras om ifall en spelare driver bollen direkt in i det andra lagets mål eller in i eget mål. Det andra lagets spelare ska stå minst fem meter från bollen. Står en spelare närmare än fem meter uppmanar domaren spelaren att backa, men spelet får sättas igång ändå. Om spelaren rör sig mot bollen och stör spelet stoppar domaren spelet och låter sidlinjesparken gå om. Regel 16: Målvaktsutkast/Retreatlinje Domaren dömer målvaktsutkast när hela bollen har passerat mållinjen på marken eller i luften efter det att den har rört vid en spelare i det anfallande laget. Detta gäller när det inte har blivit mål. Spelet sätts igång genom att målvakten rullar ut bollen. Målvakten får även rulla eller lägga ner bollen till sig själv och slå en passning på marken. Bollen är i spel när den har lämnat målvaktens händer. Målvakten får ta upp bollen med händerna när en medspelare passar bollen. Det gäller vid sidlinjespark och i spelet. Mål kan inte göras direkt på målvaktsutkast. Om ett målvaktsutkast inte utförts korrekt ska det göras om. Retreatlinje Vid målvaktsutkast eller när målvakten fångar bollen i spel ska andra laget backa till sin egen planhalva (retreatlinje) och stanna där tills bollen har lämnat målvaktens händer. Står en spelare från motståndarlaget närmare än retreatlinjen uppmanar domaren spelaren att backa, men spelet får sättas igång ändå. Om motspelaren rör sig mot bollen och stör spelet stoppar domaren spelet och låter målvakten sätta igång spelet igen. Detta gäller både när bollen har gått utanför mållinjen och när målvakten har fångat bollen i spelet. Regel 17: Hörnspark Domaren dömer hörnspark när hela bollen har passerat mållinjen på marken eller i luften efter det att den har rört vid en spelare i det försvarande laget. Detta gäller när det inte har blivit mål. Mål kan inte göras direkt från hörnspark. En hörna ska slås om ifall en spelare slår hörnan direkt mot det andra lagets mål eller i eget mål eller om hörnan görs fel på något annat sätt t.ex. att spelaren driver bollen och skjuter mot mål eller petar bollen till en medspelare som skjuter bollen direkt mot mål. Hörnan ska också göras om ifall en spelare driver bollen direkt in i det andra lagets mål eller in i eget mål. Spelet sätts igång genom att en spelare driver bollen eller passar den på marken från hörnet där kortsidan möter långsidan. Hörnan slås från det hörn som är närmast den punkt där bollen passerade mållinjen. Det andra lagets spelare ska stå minst 5 meter från bollen. Står en spelare närmare än 5 meter uppmanar domaren spelaren att backa, men spelet får sättas igång ändå. Om spelaren rör sig mot bollen och stör spelet stoppar domaren spelet och låter hörnsparken gå om. Varningar eller utvisningar tillämpas inte. En spelare som inte följer reglerna ska bytas ut av ledaren. Regel 7: Speltiden En match består av tre lika långa perioder. Domaren avgör om det ska läggas till tid i någon period och i så fall hur många minuter. Speltiden är 3 x 10 minuter vid sammandrag (flera matcher under samma dag) och 3 x 15 minuter vid enskild match. Pauserna är maximalt fem minuter mellan perioderna. Lagen behöver inte byta sida. Skadad spelare Om en spelare skadas stoppar domaren spelet direkt. Det gäller oavsett om det är en frisparkssituation eller inte. Ledare får komma in på planen när domaren ger tecken. Domaren sätter igång spelet igen med nedsläpp på mittlinjen eller med en frispark där förseelsen begicks. Regel 11: Offside Tillämpas inte. Ungdomsdomare 22 apr 2021 0kommentarer