• Fyrverkeriet i Boden Arena

Matchbilden inför Haparanda var precis som gårdagens match mot Arjeplog: Stort bollinnehav, fördel stor plan och vi själva skulle vara regissörer för hur denna match skulle sluta. Dessutom, var Haparanda väldigt skadeskjutna och kom till spel med endast nio tappra utespelare och en målvakt. Undertecknad vill på förhand varna om att målförloppen inte kommer vara lika kreativa som tidigare. Detta med tanke på att hon är modell äldre och att komma ihåg 15 mål är jobbigt för någon som knappt kommer ihåg sitt eget namn ibland. 6.21 inledde Jossan målskyttet på egen hand när hon bombade in 1-0. Fyra minuter senare kvitterade Haparanda. Kanske var det underskattning, kanske var det gårdagens match i benen. Kanske var det att HAIK först började värma upp 20 minuter innan matchstart. Första tio minuterna såg det ut som att var vi som hade suttit i en buss i flera timmar. Mycket slarv och vi stod på hälarna i många situationer. Vi lyckades pressa fast oss själva, fastän vi hade ett stort bollinnehav. 15.49 fick vi PP och Lisa hängde resolut in 2-1. En kopia av gårdagens skelögda-tittfints-mål. Sedan lossnade det och vi blev pånyttfödda. Reinkarnationen i Boden Arena. Förstasidematerial för NSD eller Kuriren, om nu någon av dem hade brytt sig om att rapportera innebandymatcher istället för kast-med-liten-boll i Svappavaara. Emmie ville göra mor på läktaren stolt igen och satte 3-1 efter en vacker genomskärare av Linn "StorbombarN^" Strömbäck. Innan periodspaus gjorde firma Berglund+Almgrund 4-1 och där och då kändes det som att vi hade matchen i hamn. Taggade på en ny period, ställde vi upp på planen. Domarna ställde också upp. Haparanda gjorde inte det. Vi stod alla där likt barn på julafton, med glitter i ögonen och önskade att Tomten äntligen skulle komma. Det gjorde han inte. Inte Haparanda heller. Men Haparanda tänkte att: "Fint folk kommer alltid sent", dök tillslut upp utan någon större brådska och fick inleda perioden med boxplay istället. Inget mål i PP men 02.14 gjorde undertecknad 5-1, på pass av Emmie. Hade inte Elise täckt målvakten så bra, hade det förmodligen inte blivit mål. Kort därefter satte Ester 6-1 på ett fint "klapp-klapp"-spel med Kerstin. Fyra minuter sedan, gjorde vann Elise bollen av motståndaren, gjorde världens älglöpning från mittplan och dundrade in 7-1 på egen hand. 47 sekunder senare, dribblade Linn bort sin motståndare, laddade bazookan och 8-1 var ett faktum. Som om inte det vore nog, gjorde Julia 9-1 36 sekunder senare. Även här ett efter ett tjusigt "klapp-klapp"-spel med Kerstin. 16.35 gjorde Elina tvåsiffrigt, än en gång på pass av Kerstin. I tredje perioden pratade vi mycket om att vi skulle göra en bra sista period och att målskillnaden kan vara väldigt viktig i slutet av serien. 00.18 tyckte Jossan att det inte riktigt var vår stil att genomföra en match utan boxplay, därför tog hon en U2 för slag. I vanlig ordning höll i tätt i boxen och var nära att göra mål flera gånger. 04.28 satte Linn sin andra kanon för dagen. Vi hade läge på läge, men lyckades inte få in bollarna med samma utdelning som i andra perioden. Dels för en storspelande HAIK-målvakt, men även för att skärpan inte riktigt satt där. Istället gjorde Happis både 11-2 och 11-3. 16.18 vände firma Kerstin-Elina den negativa trenden och satte 12-3 efter ett vackert samspel. Sen, kära fans, blev det islossning. 19.21 dök Trollkarlen från Sunderbyn (även känd som Kerstin) upp, bröt ett pass, LOBBADE över sista backens klubba och satte den säkert i mål. 19.28 gjorde undertecknad mål, rejält upphakad av en HAIK-spelare och lyckades konstigt nog få in den ändå. 19.57 dundrade Jossan in matchens sista mål på pass av Lisa, som dessutom hann in och täcka framför mål trots att hon blivit tacklad över sargen kort innan. Matchsignalen ljöd och 15-3 vinsten var ett faktum. Dagens postiva: + TIO olika målskyttar på 15 mål. TIO!! Ten. Diez. Dix. Zehn. Kymmenen. Riktigt roligt och alla femmor levererade idag. + Att allas vår Nisse hade hittat tillbaka till Arenan. Ingen match utan Nisse. Hans frånvaro är ett tomrum som ingen klarar av att fylla. + Tredje perioden var betydligt bättre om gårdagens motsvarighet, trots att det tog tid innan vi fick hål på deras målvakt ordentligt. Hon var en demon i sista perioden. Även om hon släppte in 15 mål totalt, får man inte glömma att hon räddade 44 skott också. + Publikstödet! Matchens förbättringspotential: - Inledningen... När vi möter topplagen i serien har vi inte råd att vara på hälarna så länge. - Inte tappa fokus trots att det är bekvämt för stunden. Vi missar många lägen som borde vara mål. - Tankeställare: Underskattning är livsfarligt. Vi alla har hört talas om David mot Goliat. Nu vann Goliat i och för sig, men David hade vittring första minuterna. Matchens gåshud: Femman Kerstin-Ester-Elina-Julia-Kajsa stod för några riktiga delikatesser, tagna direkt från skolboken. Matchens skrattattack: När Lisa och Jossan körde en klassisk Bodenbrunk. Båda jagade bollen på mittplanen, flög och landade på mage bredvid varandra. Varav den ena landade på en Haparanda-spelare. Såg ut som ett tandem-simhopp i OS. 10 poäng. På fredag väntar bortamatch mot IBK Luleå igen. Revanschsugna deluxe! Väl mött! / Coach Johanna Dam D1/Utvecklingsserie 2 nov 2020 1kommentar
  • Seger och semifinal!

Första matchen för säsongen på hemmaplan. Som vi har längtat, som ni har väntat.  Matchbilden blev som förväntat: Vi skulle ha mycket bollinnehav och Arjeplog skulle försöka pressa oss bakom eget mål. Vi skulle ha fördel av att spela på stor plan, då det är vår hemmaborg och Arjeplog är vana i att träna på liten plan. Vi hade två bollar till vår fördel, eftersom vi vann den första DM-kvartsfinalen med 4-2. Lisa gjorde matchens första mål redan efter 20 sekunder. Ett stenhårt skott om gick ribba in. Det gick så fort att ingen förstod vad som hände. Tiden stod stilla i Boden Arena. Fåglarnas vingar slutade flaxa och paraglidarna utanför arenan fick motorstopp. Efter många bud på fler mål, lyckades undertecknad sätta 2-0 efter ett smörpass in i höga slottet av Elise. 16.37 utökade Emmie ledningen till 3-0 och gjorde sitt första mål i IBK-tröjan, passande nog med mor på besök från Kristinehamn. 18.45 utökade vi ledningen till 4-0, då undertecknad lyckades fiffla in bollen bakom nästmaskorna på pass av Emmie. I omklädningsrummet pratade vi om att vi hade gjort en bra period, men att vi var onödigt stressade i vissa situationer. En stress som vi själva skapade snarare än att motståndarna hade lyckats pressa fast oss. Andra perioden inleddes på samma sätt som den första: mål redan efter 24 sekunder. Julia, med sin erkänt fina bössa, lade in ett skott på mål från mittplanen. Efter ett hårt jobb av Elina framför deras målvakt, var 5-0 ett faktum. 04.44 fick Arjeplog deras andra utvisning. Många bra lägen, men Lisa gjorde sitt andra mål för dagen. Hon smög upp som en ninja på bortre stolpen, på ett "tittfint"-pass av undertecknad som nästan höll på att bli skelögd efter den bedriften. Sen hände det inte så mycket mer, förrän Kajsa i sann Boden-anda gjorde en prakttackling och fick en 2-minuters utvisning. Boxen klarade vi av utan problem. Vi är ju trots allt van i att spela box efter förra årets rekordvinst i (o)Fair Play-ligan. Arjeplog fick sin tredje utvisning i slutet av andra perioden, som vi inte lyckades förvalta. I periodspaus klagade Arjeplog på att vi tacklade deras spelare så hårt att sargen gick sönder och att det borde vara utvisning då. Vi vill påstå att det är sargen som det är fel på och inte på oss. Det är sargens fel att vi fick 50 minuter i utvisningar förra säsongen. Fy på dig, sargen! #freeIBKBoden Nu gick snacket att vi efter halva andra perioden, börjat falla ned i deras tempo och hade börjat spela mer lojt. Hellre vinna en match med uddamålet och vara nöjd med insatsen, än att känna att vi hade mer att ge. Tredje perioden såg ut som slutet av andra, det vill säga rätt lojt och det märktes att vi hade en bekväm sexmålsledning. Stundtals blixtrade vi till, men i det stora hela var det inte en period som går till historieböckerna. Arjeplog fick ännu en utvisning och lyckades reducera till både 6-1 och 6-2. Kudos till dem som aldrig gav upp, trots att de hade behövt göra åtta mål i sista perioden och vi hade behövt gå mållösa. En fin egenskap! Matchens plus då i vanlig ordning: + Stabil match av samtliga! En riktig lagseger. + Vi fick bara EN utvisning. EN!!!! ONE. EINS. UNO. YKSI. + En riktigt bra första period och en bra andra period, där matchen egentligen avgörs. + Ännu ett mål med trafik framför målvakten. + Riktigt bra "brunkande" framför vår kasse. - Även om det var stor ledning och det aldrig det blev riktigt spännande, bör vi kunna tagga till i tredje perioden och hjälpa Natta att hålla nollan. - Vi borde ha gjort åtminstone ett mål till i PP. Matchens gåshud: Kajsas stenhårda axeltackling i tredje perioden. 4.7 på Richterskalan. 100% schysst och 100% vackert. Hur som haver, en vinst är alltid en vinst och nu väntar semifinal mot Öjebyn i DM. Vi njuter av segerns sötma och taggar inför match imorgon igen! Värt att tillägga, är att vi får ta in 300 åskådare på vår match så dyk gärna upp och heja på oss! Arenan är stor och det är lätt att sprida ut publiken på ett säkert sätt. Men glöm inte att stanna hemma vid minsta förkylningssymptom och hålla avstånd väl på arenan. 16.00 på Boden Arena och Haparanda AIK står för motståndet. Väl mött, kära IBK Boden-fanatiker. / Coach Johanna Dam D1/Utvecklingsserie 31 okt 2020 0kommentarer
  • Fördel Boden i DM

En tidig lördagsmorgon i oktober åkte ett glatt gäng på fjorton spelare och en busschaufför mot Arjeplog för DM-kvartsfinal. I vanlig ordning fick chauffören väja för suicidala renar.  Vädret var på topp och våra söderlänningar Nike samt Emmie fick sig en geografilektion av inlandets vackra natur på köpet. Natta slängde ut sitt förakt mot renar i form av: "Jag hatar renar. De är dumma i huvudet." Vanessa fick moderskänslor och försvarade dem. #BackaRenstammen Väl framme i Arjeplog tog vi en promenad. Nike hade innan påpekat om hur kallt det var och folk skrattade mest. Soligt och friska vindar. Detta är bara början, fick hon som svar. Låt oss citera vilken Game of Thrones-karaktär som helst: "Winter is coming". Men någon vädergud, kanske till och med en white walker, ville hämnas på att vi skrattade åt stackars Nike och hennes syn på vad kallt är, för från ingenstans hamnade vi i ett slags "Day after tomorrow"-väder. Snöblandat regn och de friska brisarna utbyttes till sibirisk storm. Helt plötsligt var det inte så härligt väder längre. Väl inne i omklädningsrummet gick undertecknad igenom dagens uppställning och gameplan. Tre kedjor samt två backpar.  Våga vända via mitten då Arjeplog ofta vill sätta en hög press och tänka på att ha någon på mål hela tiden. Komma ut från sargerna under uppspelen, eftersom deras hall är väldigt liten jämfört vad vi är van i. Långa anfall med mycket skott från backarna. Första tio minuterna satt vi fortfarande i bussen, men pö och pö tog vi oss in i matchen. I vanlig IBK Boden-anda lyckades vi dra på oss två utvisningar och på den senare av dem gjorde Arjeplog matchens första mål. Kort därefter kvitterade Ester med en bazooka från höga slottet, vackert framspelad av Kerstin från vänsterkanten och hårt jobb av Elina framför målvakten. Två byten senare var det Julias tur att ladda bössan. Efter bra tålamod av hela femman, fick Silver bollen i hörnet, passade upp till Julia på backen och 1-2 var ett faktum. Även denna gång hade vi trafik framför målet. Riktigt roligt med två mål med bra arbete framför deras målvakt, något vi saknat i tidigare matcher och pratat mycket om i veckan. I början av andra perioden fick vi powerplay. Främsta chanserna var när undertecknad missade öppet mål två gånger. Vi fortsatte att mata på, ständigt påminda om att ha trafik framför målet och våga vända via mitten. Andra perioden är godkänd från vår sida. Hårt jobb av samtliga, men vi borde ha gjort två-tre mål till med tanke på de chanserna vi skapar. I slutet av andra perioden, fick vi ett nytt PP och på en väldigt  nykomponerad variant, ökade Kerstin på vår ledning till 3-1. Otroligt viktigt med ytterligare ett mål innan pausvilan. Matchbilden kändes stabil, men inte allt för övertygande. Arjeplog kämpade febrilt och hade många fina uppspelsvarianter. Helt annorlunda jämfört med vad förra årets mixlag med K4 hade. Framförallt deras frislag var väldigt kreativa, vilket ur ett innebandyperspektiv var roligt att se, men inte lika roligt att försvara sig mot. De är ett framtidslag och man hoppas innerligen att de får hålla ihop truppen. Tredje perioden inleddes mållös för båda lagen. Vi hade många bra mållägen, men väljer att försöka lägga till bollarna istället för att skjuta direkt. I en så pass liten hall som Arjeplogs gäller det att ta de så kallade "obekväma" avsluten, eftersom man får ännu mindre tid på sig med bollen. Halvvägs in i matchen får vi ett väldigt oturligt mål emot oss: En lobb från mittplan som går via klacken på en av våra spelare, över Natta och in i mål. Det var riktigt snyggt dock. Lite Déjà Vu från Zlatan vs Buffon i VM 2004. Undertecknad gjorde om i femmorna, tog timeout kort därefter och vi gick ned på två femmor. 14.37 fick vi vår tredje utvisning och boxplay väntade. Natta gjorde en riktigt svettig räddning och vi lyckades kriga oss ur det numerära underläget på ett bra sätt. 17.27 kom spiken i kistan. Undertecknad gick en sargduell mot deras back, stötte fram bollen till Elina som hade dragit en Bolt-löpning. Elina sköt, målvakten räddade men Silver kom som Flygande Holländaren och smaskade in bollen på halvvolley. Lyckan var enorm och jublet därefter var precis som att vi vunnit VM. Därefter var det Arjeplogs tur att timeout. Våra instruktioner var att få ned bollen djupt och ha långa anfall för att slå ihjäl tid. Med en halv minut plockade Arjeplog deras målvakt, men fick inte utdelning av det. Istället var Elina sånär att sätta 5-2 i öppen kasse. Summa summarum, en klart godkänd match och mycket bättre känsla än efter förlusten mot IBK Luleå. Alla fjorton spelare gjorde en bra insats och extra roligt med fyra olika målskyttar. Dagens plus: + Att vi fick ihop det så bra, trots att det var väldigt nykomponerade formationer i Lisa och Jossans frånvaro. Utöver detta, hade vi endast tränat en gång under veckan. Torsdagsträningen blev inställd sisådär en kvart innan vår halltid, då handbollen hade match och vi hade inte fått någon info om det. + Vi gör två mål tack vare att vi har folk framför kassen. + Spelvändningarna. När vi väl vågar vända snabbt, är vi svårstoppade. + Fysiska spelet framför vår egen kasse. Rejält och bra! + Domarnas insats! Korpi och Eriksson har en helt perfekt bedömningsnivå. Precis som innebandy ska vara: Utan slag och tillåta fysiskt spel. Dagens förbättringspotential: - Vi bör göra fler mål med tanke på de lägen vi har. I veckan kommer det bli mycket fokus på direktskott från obekväma vinklar. - Vi behöver fortsätta jobba på att täcka målvakten. - Det tog väldigt lång tid på Frasses och Elise fick fel mat Nu väntar spelledigt, två bra träningsveckor och 31/10 samt 1/11 har vi två hemmamatcher på arenan. Väl mött, ni 50 lyckliga själar som lyckas få tag på en biljett. / Johanna Dam D1/Utvecklingsserie 17 okt 2020 1kommentar