• Inget skönlir hemma mot Sköndal

Förra Lördagen tog vi oss an Sköndal hemma i Skanstullshallen. Kortfattat blev vi stundtals helt utspelade och hade svårt att komma till, men lyckas ändå väcka nerv i en match som kändes relativt avgjord hyfsat tidigt. Vi fick besök av Sköndal hemma i Skanstullshallen där undertecknad faktiskt aldrig gått ifrån bänken med 0 poäng, och matchen känns inledningsvis mycket loj och oinspirerad från båda sidor. Sköndal äger mycket boll, men kommer inte riktigt till och inte helt ologiskt tar vi också ledningen när Danne smäller in 1-0 efter dryga knappt 1½ minuts spel. Därefter händer någonting, eller ja, det händer ingenting men det blir ju någonting som händer - ni fattar - och vi slutar göra precis alla saker som vi både innan match och på bänken pratar om att vi måste göra. Vi får svårt att stänga Sköndals frejdiga anfallsspel, och missar ständigt kommunikationen på en joker som dyker upp mitt i slottet gång på gång. Perioden fortsätter inget vidare väl sett ur hemmaögon, utan Sköndal rullar in både en och två och fem bollar innan signalen ljuder. Något mål är ett riktigt skitmål men bollen går runt oss och vi är stundtals inte ens trea in i situationerna. När vi dessutom låter anfallande spelare ta precis så mycket mark de vill för att prickskjuta med oss själva som skymning blir det svårt att rädda någonting. 20 minuter, 1-5. Ritar på tavlan och visar direktiven för hur vi ska styra ut spelet, och visst rätar det ut spelet något även om det fortfarande är Sköndal som har bollen och initiativet i matchen medan vi har förvandlat bollen till en bomb som ingen vill röra mer än man verkligen måste. 1-6 kommer tidigt in i andra, och strax därefter också 1-7 på straff. Jag vet inte vilken av baljorna det är, men en kille i Sköndal zorroar in bollen bakifrån vår kasse och då känns det sådär fruktansvärt uppgivet och tråkigt. Vi tuggar på lite grann och lyckas för en ganska lång period prestera ett försvarsspel som inte är dåligt, samtidigt som vi sticker upp i ett gäng kontringar och vinner en del första/andrabollar, och då skördar vi frukten av det relativt fort. Leo slänger in en, och 7 minuter senare slänger han in en till. Sköndal får matchens första U2 för slag, och det ska sägas att vi har inte särskilt mycket boll eller kontroll utan ska bara tacka nonchalansen för att de inte utökar ledningen - i en två mot etta lyfts en passning över centrallinjen varpå mottagaren istället för att slå in bollen med klubban sparkar dit den. Ett helt korrekt bortdömt mål, och det känns väl någonstans som att vafan, så här gör man inte hemma mot oss. Gustaf hinner hänga den precis som Sköndal ska bli fulltaliga, och precis som när Leo tidigare i matchen gör mål hinner Gustaf slänga in en till och vi tar med oss 4-2 från andra akten till 5-7 i ställning, och visst är det lite nerv i matchen. Mycket bättre tugg på bänken och inte lika uppgivet och tråkigt längre. Vi får lite fart och det blir en väldigt svängig innebandy där vi bara byter chanser med varandra i stort sett resten av matchen. Återigen gör Sköndal ett tidigt mål, men det tar inte mer än trettio sekunder innan vi slänger in en reducering genom Danne. Och precis som Leo och Gustaf i period två, tar det inte lång tid innan Danne återigen nätar. 7-8 och nu är det match på riktigt. Frustrationen växer i båda lagen, det som tidigare kändes som en loj träningsmatch blir helt plötsligt på allvar och i ett läge när vi ändå har helt okej kontroll så gör Sköndal 7-9 8:13 in i perioden. 12 minuter kvar och två baljor upp är absolut ingen omöjlighet, och även om det inte händer mycket mer på tavlan på ett par minuter så ska vi återigen krypa oss ett mål efter - 8-9 och 5:54 kvar att spela. Vi låter spelet fortgå ett tag, och sen tar vi en time - mest för att vila oss själva och försöka göra något på frislaget vi har nere i hörnet. Tyvärr går inte bollen riktigt dit vi vill ha den, och Hawaiinnebandyn får fortlöpa fram till 17:36 när Sköndal tar sin time. Med 2 minuter kvar av matchen känns det verkligen som ett öppet race - ska vi ta poängen, ska Sköndal ta poängen eller ska vi dela på dem? Och så händer det som absolut inte får hända. Vi står och sover på ett frislag från egen hörna, och Sköndal tar skoningslöst tillvara på den möjligheten, kastar in 10-8 och slår spiken i kistan. En relativt grå historia för vår del där vi förvisso kan ta med oss att vi vinner andra perioden, och spelar lika i den tredje men där vi absolut inte är med på banan i den första perioden och får betala fullt pris för det. Vi förlorar mot ett Sköndal som absolut gör sig förtjänta av poängen, men visst kan vi bättre än såhär... 01:28 1-0 Danne (Holger) 06:17 1-1 08:31 1-2 10:25 1-3 10:30 1-4 18:02 1-5 21:24 1-6 23:20 U2 Sköndal Hårt spel 25:23 1-7 Straff 27:55 2-7 Leo (Simon) 34:57 3-7 Leo (Danne) 35:32 U2 Sköndal Slag 37:31 4-7 Gustaf (Simon) 38:47 5-7 Gustaf (Danne) 41:40 5-8 42:24 6-8 Danne 43:40 7-8 Danne (Holger) 48:13 7-9 54:06 8-9 Danne 55:32 TimeOut Högalid 57:36 TimeOut Sköndal 59:20 8-10 59:57 U2 Holger Otillåten trängning Danne 4+2 Gustaf 2+0 Leo 2+0 Holger 0+2 Simon 0+2 B/C-lag Herrar IB 11 dec 2016 0kommentarer
  • Tung förlust i Tungelsta Sporthall

Efter en initial ledning i på ett relativt glatt trägolv i en mycket klaustrofobisk hall tappar vi momentum, och lämnar över matchen helt i Tungelstas händer. Väl blödandes får vi svårt att återta kommandot, och matchen rinner tyvärr oss helt ur händerna till 8-5 i hemmalagets favör efter periodsiffrorna 3-3, 4-1, 1-1. Vi kommer till spel med två femmor och en extraforward utöver Mattias i målet, och känslan är relativt god. Trots en del sena ankomster beger sig grabbarna ut tillsammans med Kristian för vad som visar sig ha varit lite klassisk fotbollsvärmning. Innan matchstart pratar vi om vikten av att vara täta in i eget slott och inte bjuda på någonting, samtidigt som vi tar vara på våra lägen. Vi kliver in i hallen och ställer oss på banan och visst känns det helt okej inledningsvis. Matchen böljar åt båda hållen, och även om inget lag skapar några vidare vassa målchanser så tar vi tidigt ledningen på ett frislag efter dryga fyra minuter där Ola klipper till på ett pet. Det dröjer sedan ett par minuter med fortsatt böljande spel innan vi får se nästa notering i sekretariatet då Leo klipper till på en passning och retur ifrån #16. Någon minut senare blir vi tyvärr alldeles för långa i laget och överspelade i defensiv högerficka, varvid Tungelsta reducerar med ett avslut intill första stolpen. Vi får återigen ett frislag i offensiv zon, och den här gången behövs ingen pet innan bollen ligger i nät då #16 ser en lucka och tar den, och känslan är fortfarande god. Med knappa tre minuter kvar av den första akten har vi en tvåmålsledning, och även om spelet böljar fram och tillbaka åt båda håll känns det helt okej eftersom Mattias gör en rad fina parader. Offensivt kommer vi till en del fina rotationer då vi snurrar ut dem ungefär på samma sätt som de kommer att snurra ut oss mot slutet av matchen, och med lite mer kyla och skärpa kanske vi hade kunnat slänga in ett par mål till. Ett växande problem i defensiven blir bågarna som vi börjar bjuda till allt för hårt där vi inte kliver med vår spelare hela vägen, utan när vi stänger vår sarg och tvingar dem in i banan så lämnar vi över ansvaret till någon annan istället, vilket tyvärr blir helt fel väg att gå. Innan perioden är slut har Tungelsta både reducerat och kvitterat - reduceringen kommer ifrån en båge och kvitteringsmålet är en snurrig situation där bollen inte riktigt vill vara vår kompis och retfullt letar sig in i nät. Vi pratar i periodpausen om vikten av att stänga just den högra fickan sett ur vår defensiv och ger varandra förslag och respons på hur vi ska kunna lösa den passningen - 13 sekunder efter tekning ligger bollen i vårt nät. Boven i dramat? Just det. Högerfickan. Det händer någonting, och även om vi inte har varit bästa vänner med bollen heller i den första perioden så blir den verkligen mer och mer ovän för varje sekund som går. Bollen blir en bomb som vi börjar kasta runt mellan oss av rädsla för att själva ha den, och gång på gång blir vi översköljda av ett Tungelsta som får ta emot den ena indianaren efter den andra. Det blir mycket löpa i onödan, och när domarna dessutom väljer att ha en vääääldigt hög tröskel till att blåsa för slag så blir vi mer och mer frustrerade, tillika schabbliga, och därför känns det väldigt skönt när Felix får hitta nätet på pass från Holger till 4-4. Matchbilden fortsätter på samma sätt som den mer och mer börjat likna. Vi slår passningar som inte når varandras blad, utan som istället ofta hamnar i bakhasorna på mottagare, eller rakt i gapet på Tungelsta. På två minuter får vi smaka på hur det känns att ligga under med två, där 5-4 är följden av ett väldigt bra täck framför Mattias som inte ser ett dugg, och 6-4 beror på bristfällig aggressivitet i försvaret där anfallande spelare får göra lite som han vill, till kronan på verket rullar bollen snuskigt retfullt i knapp styrfart precis över mållinjen. Någonstans här har vi också en klockren ramträff, en sån där som verkligen ringer i hallen, och i efterhand kan man väl be om att den istället hade letat sig in i nät. I en av våra bättre sekvenser under perioden förlorar vi bollen djupt bakom mål på ett eller annat sätt, och i en lååååång spelvändning får Tungelsta avsluta periodens målskytte med 7-4. I den sista periodpausen pratar vi återigen om att stänga den högra fickan helt och hållet och att sluta se bollen som en bomb. Att slå en extra passning för att köpa varandra tid och att bli aggressiva både i försvar men också i anfallet. Tyvärr är detta ingenting som riktigt bär frukt, och när vi efter 08:49 i den tredje perioden tappar bollen centralt i banan efter en lång förseelse av slag (eller i hockeytermer hakning av klubba) så blir uppförsbacken alldeles för brant. Visserligen putsar Danne till siffrorna med 5-8 efter 11:53, men sen rinner matchen iväg alldeles för fort. Vår växande frustration och Tungelstas tålamod jobbar tillsammans för att förhindra vidare målproduktion, och då känns det som en klen tröst att vinna skotten. Noterbart är att rättsskiparna för dagen hittade hela 0 förteelser berättigade till busbänken - kanske för att det inte fanns stolar att sitta på för de som skulle kunna visas ut, och kanske för att vi inte spelade efter samma regelbok som vi gjort under både föregående, och gissningsvis kommande, delar av säsongen. Det förtäljer tyvärr inte riktigt historien. Vi förlorar idag för att vi inte riktigt tar med oss jobbet och intensiteten som vi behöver in i matchen, och kombinerar vi detta med att slå en rad felpassningar och felvärdera situationer så blir det körigt att vinna matcher. Dessvärre kommer vi inte upp i nivå och lirar inte riktigt kollektivt, både på en ren individnivå där vi försöker ta saker i egna händer, men främst som lagdelar där det inte alls vill sig i synket. Vi låter vänta på första segern på bortaplan för den här säsongen, och ser istället till att mala ner Sköndal hemma nästa Lördag. Tungelsta 8 - 5 Högalid Periodsiffrorna 3-3, 4-1, 1-1 Skotten enl sekretariat 21-26 (12-9, 7-11, 2-6) 04:24 0-1 Ola pass Dahlberg frislag 10:13 0-2 Leo pass #16 (fast den fick vi inte officiellt) 12:40 1-2 Tungelsta, högerfickan 16:52 1-3 #16 frislag 17:20 2-3 Tungelsta 19:32 3-3 Tungelsta 20:13 4-3 Tungelsta (ficka till djupt slott) 26:51 4-4 Felix, Holger 28:33 5-4 Tungelsta 30:08 6-4 Tungelsta 36:47 7-4 Tungelsta 48:49 8-4 Tungelsta 51:53 8-5 #16 #16 2+0 Felix 1+0 Leo 1+0 Ola 1+0 Dahlberg 0+1 Holger 0+1 B/C-lag Herrar IB 26 nov 2016 0kommentarer