Avbryt
Börja följ

Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Snogeröds IF

Följ

Snogeröds IF

Följ oss för uppdateringar
Följ

Vi använder cookies för att ge dig bästa upplevelsen. Läs vår cookiepolicy här. Genom att fortsätta använda tjänsten godkänner du denna.

Okej
Snogeröds IF
Välj lag

Kontaktinformation

Namn Snogeröds IF
Adress He 3327
Postadress 24293 Hörby
Telefon 0738-333024
E-post snogerodsif@gmail.com
Orgnr 842000-4882
Swish 123 056 24 21
Kontonr Bankgiro: 5388-4078

Om Snogeröds IF

Snogeröds IF bildades 1960 och är Södra Ringsjöortens största idrottsförening.

Till föreningens 25-årsjubileum 1985 gjordes en jubileumsskrift i vilken man kan läsa om föreningens och fotbollsplanens tillkomst under rubriken Envishet och flit jämnade marken:
”Hade det inte varit för elverkets luftledningar över Torget i Snogeröd hade kanske inte Snogeröds IF hållit sitt första möte i Föreningshuset en kulen marskväll 1960. Hur det hänger ihop?
Jo, som så ofta när det gäller fotbollshistoria började det med ett gäng spelsugna grabbar som hade allt – utom fotbollsplan. Torget i Snogeröd fick bli spelplats istället. Men luftledningarna gjorde fotbollslivet komplicerat. Bollen hamnade mellan elledningarna med gnistor, kortslutningar och all sköns elände som följd.
Det fick bli en ändring konstaterade spelarna och vände sig till några vuxna med vädjan: Hjälp oss att bilda en förening och skaffa en fotbollsplan.
En marskväll 1960 hölls därför det första mötet i det som skulle bli SIF. 31 personer ville vara med i föreningen redan från början. Många fler skulle komma till.
Med Karl Persson som ordförande vände sig föreningen till kommunen för att få bidrag till en fotbollsplan. Kommunen, som på den tiden var Snogeröds kommun, sa ja – med ett förbehåll: Ni får själva skaffa fram marken. Och det gjorde man. 11 000 m2 som Sven-Gunnar Lingheimer på Snogerödsgården sålde av.
Och det var nu det stora arbetet började. Framför klubbens medlemmar låg två års arbete med röjning schaktning stenplockning, dränering och grässådd.
Nästan allt gjordes med frivilligt arbete – även om frivilligheten ibland organiserades. Klubben gjorde nämligen upp kontrakt där dom frivilliga krafterna förband sig att utföra ett visst antal arbetstimmar. Om man inte fyllde sin kvot fick man betala 5 kr per utebliven arbetstimme.
-Det var ett större jobb än vi trott att få iordning planen, säger Karl Persson. Vi hade till exempel inte räknat med att marken lutade så kraftigt. Det skiljde faktiskt 1.80 m i höjdnivå mellan planens båda ändar. Det betydde ett mycket större schaktningsarbete än vad vi räknat med.
Men fliten var lika stor som envisheten. Även om dom yngre krafterna kanske ibland förtvivlade och undrade om dom någonsin skulle få spela på sin plan. För att hålla modet uppe under tiden fick de istället använda ett stycke mark mittemot föreningshuset och också låna Orups idrottsplats.
Så äntligen – Midsommarafton 1962 - var det dags att skaffa gräsfrö. Men även nu gällde det att tänka ekonomiskt: Gräsfrön kunde man få billigare i Danmark och därför utsändes en fröexpedition.
En lyckad affär som gav den danska firman dess största exportorder och klubben en sparad slant på 900 kr. Och att det var prima kvalitet på gräset råder väl ingen tvekan om. För än idag – mer än 20 år senare – spirar dom danska stråna på den plan som byggdes med lika delar entusiasm och envishet.”

Föreningen bedriver idag verksamhet inom fotboll, badminton och bordtennis - för unga och gamla. Snogeröds IF har 2023 ca 140 aktiva medlemmar.

Snogeröds idrottsplats och dess omgivningar
Snogeröds idrottsplats är vackert belägen i utkanten av Snogeröd med utsikt över östra Ringsjön.
Varierad natur med både åkrar och lövskog omger idrottsplatsen och från idrottsplatsen är det endast några hundra meter till Skåneleden.
En större upprustning av idrottsplatsen är planerad i skrivande stund med bland annat nya omklädningsrum. Det kommer ge ökad möjlighet för fler föreningar att nyttja idrottsanläggningen. Det finns även planer på iordningställande av ett kontor till Södra Ringsjöortens Bygdeförening på idrottsplatsen.
2017 utökades antalet sittplatser vid arrangemang med ytterligare 50 platser genom att det byggdes två mindre läktarsektioner. Detta var nödvändigt för att möta efterfrågan vid seniorlagets hemmamatcher.
På idrottsplatsen finns en 11-mannaplan och en grusplan, som idag endast används som parkering. Det finns också 3 omklädningsrum, garage, tvättstuga, kök, kontor och en stor klubblokal. Fram till 2007 fanns även en 7-mannaplan i anslutning till idrottsplatsen, men den används för närvarande som åkermark.

Loppis
Förutom fotbollsarrangemangen är den årliga loppisen, som föreningen anordnar, en stor attraktion med många besökare. En mycket uppskattad loppis där många fynd kan göras.
Loppisen äger alltid rum sista lördagen i maj månad.
Arrangemanget och förberedelserna är tillfällen då många från bygden sluter upp tillsammans med föreningens medlemmar för att arbeta och umgås tillsammans. Många roliga och minnesvärda episoder hänger samman med dessa förberedelser.
En sådan är det klassiska ”släppet” som sker när repet klipps och alla besökare springer och tävlar för att komma åt fynden först. En del springer till lopporna, medan andra springer rakt fram till kiosken för att ta del av dess utbud.
En mindre auktion ingår också i loppmarknaden, där några av de finaste sakerna säljs till högstbjudande.

Nationaldagsfirande
Föreningen arrangerar, tillsammans med Bygdeföreningen, nationaldagsfirande med en mängd olika aktiviteter för både unga och gamla. Traditionsenligt inleds firandet med sång från kyrkokören och högtidstal från en inbjuden gäst.
Aktiviteterna är allt ifrån sång och dans till fotbollstävlingar och uppvisning av räddningsfordon. Det bjuds med andra ord på mycket varierad underhållning som tilltalar alla. Målet är att alla ska känna sig välkomna och finna intresse i något av det som erbjuds. De senaste åren har även representanter från olika företag och föreningar i bygden bjudits in för att berätta om eller visa sin verksamhet.
Naturligtvis är kioskförsäljning med hembakad fika och korvgrillning en mycket uppskattad del i arrangemanget, där alla samlas för att samspråka och ta del av de olika uppvisningarna som pågår i bakgrunden.

Klubblokalen
Det finns möjlighet att hyra vår klubblokal, dagtid som kvällstid. Lokalen passar utmärkt för barnkalas, fester, möten och andra typer av tillställningar. Vi har även bord och stolar för uthyrning.
Bra att veta:
Lokalen är inte handikappanpassad.
Kök – Det finns möjligheter att laga/värma enklare mat. Det finns en uddaservis.
Möjlighet att låna kaffekokare och kaffetermosar. Kyl, frys, micro och diskmaskin.
Klubblokal – Det finns bord och stolar för ca 80 sittande gäster.
Utemiljö – Det finns möjlighet att låna fotbollsplanen men exempelvis brännbollsrack och annan sportutrustning får man själv ta med.
Kontakta oss för vidare information och priser.

Fotboll
Seniorsektionen har genom historien bestått av både herr- och damlag. Numera representeras föreningen av ett A-lag och ett Old Boys lag.
Genom åren har Snogeröds IF varit synonymt med spel i den lägsta serien. Ett år blev Snogeröds IF utnämnt till Sveriges sämsta fotbollslag. Snogeröd har, sedan klubben bildades, dock alltid haft minst ett seniorlag i seriespel.
De senaste 10 åren har trenden vänt och föreningen är numera Höörs kommuns mest framgångsrika fotbollslag. 2016 vann Snogeröds IF div. 5 mellersta, vilket innebar uppflyttning till div. 4 2017. Aldrig tidigare har föreningen nått denna nivå! En bedrift i sig, då föreningen är liten och få ideella krafter jobbar hårt för att nå detta resultat. Framgångarna har också genererat ett ökat publikintresse med uppemot 100 personer på hemmamatcherna.
En gång i tiden fanns ungdomslag i varannan ålder i Snogeröds IF men sedan år 2000 har ungdomsverksamheten varit nedlagd. Trots att tappra försök har gjorts för att starta upp den på nytt, har det dock misslyckats.
Hösten 2016 fick ungdomsverksamheten ett rejält uppsving då nya ledare kom in med stort engagemang vilket resulterade i högt deltagarantal. Ungdomsverksamheten bedrivs både i Gudmuntorps gymnastiksal och på idrottsplatsen i Snogeröd.

Bordtennis
Bordtennissektionen har sin verksamhet i gymnastiksalen på Gudmuntorps skola och har funnits i många år.
Vid millennieskiftet var sektionen omåttligt populär med ca 40 deltagande ungdomar. Då representerades föreningen av flera ungdomslag i seriespel. Bordtennissektionen har också vunnit utmärkelser som ”Årets förening i Skåne”. De senaste åren har föreningen endast tävlat i korpen, men med start hösten 2017 kommer seriespel i förbundsserie åter inledas.