• 10 MINUTERS KAOS FÖRSTÖRDE FESTEN

På fredagskvällen var det dags att ta sig an seriens formstarkaste lag Frövi IK i den fjärde omgången av Division fyra Örebro. Vi var helt på det klara med att vi skulle behöva prestera på topp för att få med oss ett bra resultat. Bara att göra mål på årets upplaga av Frövi tycks ha varit problematiskt, i alla fall för de tre lagen som Frövi har mött hittills. Vi minns förra årets matcher mot Frövi som fysiskt tuffa och väldigt jämna tillställningar, så det var bara att kavla upp ärmarna och börja jobba. För vår del började kvällen inte så bra när Acke skadade sig redan på uppvärmningen, vilket tvingade Coach Shpetim till personalförändringar redan innan avspark. När matchen väl satte igång var det en smula avvaktande inledning där båda lagen tycktes söka svagheter och möjliga anfallsvägar hos sin motståndare, dock utan att helt lyckas med det. Vi kunde ganska tidigt identifiera ett potentiellt hot på Frövis högerkant där en vindsnabb ytter huserade. De tog sig runt på den kanten några gånger och slog några inlägg som blev farliga, men Frövis ledningsmål skulle istället komma från den andra kanten i den 25:e matchminuten. Ett försök till inspel framför vårt mål träffar olyckligt på vår försvarares ben och ändrar riktning vilket fullständigt lurar Hugo som bara kan se på när bollen i sakta mak rullar över mållinjen. Oflyt helt enkelt men det får väl symbolisera fotbollens Yin & Yang, mot Bosna fick vi ett sånt mål, nu fick vi ett emot oss. Ljus och mörker jämnar ut sig över tid helt enkelt. Vi lät oss inte nedslås av denna tillfälliga motgång utan fortsatte jobba på även om en period direkt efter Frövis ledningsmål nog får anses ha varit mest till deras favör. De fortsätter hota på vår vänsterkant men vi skapar också några skapliga lägen och matchen böljar lite fram och tillbaka. I de sista skälvande minutrarna av den första halvleken lossnar det rejält för oss och vi sätter kvitteringen till 1-1 efter en knallhård och välriktad nick av Sammi på Theos fint slagna hörna i den 42:a minuten. Direkt efteråt får vi ytterligare ett kanonläge när vi bryter ett uppspel och hamnar i ett fyra mot två läge men Sammi får inte riktigt kontroll på bollen när han rusar in i straffområdet, han tvingas vända om och passa bakåt och då har Frövis försvar hunnit samla sig igen och chansen rinner ut i sanden. När matchuret tickat in på övertid av första halvlek hittar vi fram med en fin djupledsboll till Theo som från sin högerkant skär in i straffområdet och fälls. Han tar själv hand om straffen vi tilldöms och sätter den säkert till vår stora glädje. Halvtid och 2-1 ledning smakade fint. Vi kände alla att vi hade en riktigt bra chans att vinna den här matchen och coach Shpetim hade bara några mindre detaljer han ville sätta fokus på till andra halvlek. I den andra halvleken fortsätter vi spela bra och vi hittar några hål i Frövis försvar som vi utnyttjar effektivt. I den 53:e minuten slår vi en fin djupledsboll till Theo och precis som i första halvlek kommer han helt fri mot Frövis mål men fälls på sin väg mot mål. Frispark och rött kort till Frövis försvarare var redan nedplitat i min anteckningsbok, men ingen signal från domaren kom och spelet fick helt enkelt fortgå som om inget hade hänt. Det här fick blodet att koka i Coach Shpetim som tilldelades ett gult kort för protester. Matchen blir nu allt grinigare och många ganska fula smällar delas ut från båda lagen vilket förstör rytmen i spelet. Det är mest kamp och gnäll och mitt i allt detta så kvitterar Frövi efter ett fint anfall som slutar med att Frövis anfallare tar emot en passning, duttar upp bollen och bombar in bollen på volley i nättaket, rätt snyggt faktiskt... Bara minuter senare får vi vårt drömläge när ett inlägg landar precis framför mål och vi lyckas nästan pressa in bolluslingen över mållinjen. Det var lite av en flashback från förra årets bortamatch då vi också hade en boll på mållinjen i slutet av matchen, men inte heller då fick vi in bollen. Istället blev det Dana som i den 77:e minuten skulle frälsa oss denna afton, åtminståne trodde vi det när han säkert placerade in bollen efter en fin passning från Jetro. 3-2 med 13 ynka minuter kvar kändes onekligen ganska bra och segern hade vi definitivt inom räckhåll, om det inte hade varit för de där tio kaotiska minutrarna som krönikans rubrik hänvisar till. Från matchminut 80 fram till full tid tappar vi allt vi hade byggt upp under 80 minuters hårt jobb. En onödig tackling som träffar helt fel renderar comebackande Eddie the Eagle ett rött kort och i samma minut sätter sig vår mittbacksgigant Carl Henning ner med skadekänning och tvingas bryta. Nu blev det som alla kan förstå väldigt rörigt i de blå leden och Shpetim jobbade frenetiskt för att få in nya spelare på rätt positioner. Det märks rätt tydligt nu att vi är ur balans och flera gruff och bråk uppstår ute på planen. När vi sedan missar att rensa undan bollen från eget straffområde i den 85:e minuten straffas vi hårt. Bollen plockas ner straxt utanför vårt straffområde och skottet sitter stolpe in bakom en chanslös Hugo. Kvitterat med fem minuter kvar och mitt i kaoset när vi försöker pressa på för ett segermål tappar vi fokus på det som hela kvällen har varit Frövis största hot mot oss, den där ettriga och vindsnabba yttern jag nämnde tidigare. Han får nu precis det han velat ha under hela kvällen, ytor att springa på. Och som han sprang på djupledsbollen han serverades i den 88:e minuten. Vi har hamnat ur position och då hinner vi inte med att få stopp på honom vilket resulterar i friläge och ett matchavgörande mål. Vi kan bara konstatera att det blev en oerhört tung uddamålsförlust som kommer att svida länge. En deppig hästjury levererade sina röster under förmiddagen idag och de vill belöna följande kämpar: 3 hästar till Sammi som är hård och tuff i duellerna, bra i spelet med ryggen mot mål och kröner det med ett vackert nickmål. 2 hästar till Theo. Alltid ett hot på sin högerkant. Fixar en straff som han kyligt sätter själv och borde fått med sig både ett rött kort på sin motståndare och ytterligare någon straff. (OBS! hästjuryns åsikt, inte Mariebergs IKs officiella åsikt) 1 häst till Mr T som slet och var hård i duellerna och gjorde det jobbigt för Frövis mittfältare. På bilden: Stortå, Carl och Hugo håller motståndare och boll på behörigt avstånd från vårt mål. Tills vi ses och hörs igen! En djupt besviken och av revanschlusta fylld, Coach Andersson A/B-lag Herrar för 15 dagar sedan 0kommentarer
  • SEGER OCH CLEAN SHEET!

Omgång 3 i division fyra 2024 innebar för vår del en resa till Hallsberg och match mot tiki-taka och konstgrässpecialisterna IFK Hallsberg. Min känsla, när jag började förbereda mig för matchen, var god men med ett litet sting av oro. Hallsberg, på deras lite slitna hemmaplast, är alltid en svår nöt att knäcka och även om de har tappat en del spelare inför i år så vet man att de alltid kommer att ställa till problem för dig med sitt snabba passningsspel och sina löpvilliga spelare. Vi pratade inför matchen om att vara nogranna i vårt försvarsspel och inte bjuda Hallsberg på några onödiga lägen i början på matchen. Möjligen var det skälet till att vi börjar lite väl ängsligt och en smula passivt. Hallsberg trycker på från början och är klart tuffare än oss i duellspelet. De får några möjligheter att komma till avslut men tack vare vårt nogranna positionsspel får de ta avsluten i ganska dåliga lägen och de lyckas inte träffa mål inågon större utsträckning. I den 10:e minuten spelar vi oss ur Hallsbergs presspel och går tilll anfall. Vi sågar oss effektivt genom Hallsbergs försvar och anfallet avslutas med ett delikat väggspel mellan Benjamin och Abnet vilket sätter Abnet i ett friläge mot Hallsbergs duktiga målvakt, och det blev Abnet som gick segrande ur den duellen när han iskallt placerar in bollen aldeles intill stolproten med en behärskad bredsida. Som brukligt är så gav det här målet oss en riktig energiboost och vi började våga spela ut lite mer än i inledningen av matchen, vilket snart skulle belöna oss med ytterligare ett mål. Mr T går hårt in i press vid mittlinjen och vinner en tuff duell mot Hallsbergs mittback när han precis skulle starta ett uppspel och sätter därefter en fin passning ut på vänsterkanten till en framstormande Abnet. Theo fyller på från andra sidan och när Abnet närmar sig Hallsbergs straffområde kan han elegant servera Theo bollen framför ett tomt Hallsbergsmål. Theo gör naturligtvis inget misstag och kan enkelt rulla in bollen i öppen kasse. 2-0 i den 20:e minuten och ett visst lugn började infinna sig både hos oss på bänken och hos grabbarna på plan. Några fler mål blir det inte i första halvlek och i omklädningsrummet kan vi se tillbaka på en ganska märklig första halvlek. Båda lagen känns lite avslagna och det ser ut som att det finns mycket mer att ge när det gäller energi och vilja. Man fick lite känsla av träningsmatch långa stunder och det ville vi råda bot på inför den andra halvleken. Vi pratade om Hallsbergs match mot Nora när de hämtade upp en 3-0 underläge till 3-3 på 15 minuter så vi räknade kallt med att de skulle sätta allt på ett kort i andra halvlek och storma fram mot oss med allt de hade. Det blev inte så skulle det visa sig. Visst försökte de anfalla men samtidigt öppnade de upp sig för kontringar vilket vi utnyttjade flera gånger om i andra halvlek men utan att lyckas förvalta någon av chanserna till fler mål. Matchen utvecklar sig till en böljande Hawaiifotboll där vi turades om att anfalla och ingen av oss lyckas skapa några större målchanser. Inte förrän i den 70:e matchminuten då vi definitivt stängde matchen och släckte allt eventuellt hopp Hallsberg hade om att kunna fixa poäng denna lördagseftermiddag. Abnet driver fram bollen i en av många omställningar mot Hallsbergs straffområde och sätter en fin passning förbi siste Hallsbergsförsvarare fram till Sammi, som ensam med målvakten säkert rullar in bollen vid stoplroten utom räckhåll för Hallsbergskeepern. 3-0 med 20 kvar att spela och det kändes som att Hallsberg mer eller mindre gav upp. De fortsätter försöka men skapar bara en bra målchans under resten av matchen som tvingar Hugo till en fin fotparad vilket leder till en resultatlös hörna. Värre än så blir det inte och vi kan glatt konstatera att vi tagit säsongens andra trepoängare och klättrar till en 4:e plats i tabellen. Vi lovar att göra allt vi kan för att fortsätta på den inslagna vägen resten av året och ser redan nu fram emot nästa stora utmaning, Frövi IK på Lugnet på fredag 26/4. Då kommer det garanterat att krävas en betydligt bättre och mer energisk insats än idag om vi ska lyckas ta tredje raka segern. Men det tar vi då. Nu ska vi njuta några dagar av den här segern och sedan träna bra i veckan för att förbereda oss på bästa sätt. Hästjuryn hade såklart också gjort resan till södra Närke denna lördagseftermiddag och pållarna som skulle delas ut gavs till följande herrar: 3 hästar till Abnet. Ett mål och två assist säger väl allt. Det ger honom full pott av hästjuryn. 2 hästar till Mr T. Inga poäng den här gången men ett starkt förarbete till vårt andra mål och ett ständigt hot mot Hallsbergs försvarare med många djupledslöpningar ger honom två hästar idag. 1 häst till Dana. Vikarierande kapten idag och det med den äran. Drev på och visade ett gott ledarskap. Det i kombination med ett stabilt och säkert spel matchen igenom ger honom en häst i en av världens mest prestigefulla tävlingar, MIKs hästliga. Även Hugo, Joel och Melvin fick röster av juryn men inte tillräckligt många för en pallplats den här gången. På bilden ser vi en offensiv räd av ytterback Acke som så när gav utdelning i målprotokollet. Tills vi ses och hörs igen! En synnerligen välmående och förnöjd, Coach Andersson A/B-lag Herrar 21 apr 0kommentarer
  • ÅRETS FÖRSTA TREPOÄNGARE BÄRGAD!

Efter den jobbiga förlusten i premiären borta mot Sturehov var det dags för revansch i hemmapremiären, hemma fast borta på Lugnets IP, mot förra årets serietvåa Bosna. När vi mötte dem i höstas krigade de för seriesegern och då lyckades vi med viss möda vinna med 2-1 borta på Pettersbergs IP. Den segern innebar att Bosna fick nöja sig med kvalspel till division tre , som de inte klarade av utan fick stanna kvar i fyran även den här säsongen. Vi har av någon anledning lottats mot svårast tänkbara motstånd i inledningen av serien de senaste säsongerna och så även i år. I första rundan Sturehov som "alltid" ska vinna serien och nu ett revanschsuget förväntat topplag i form av Bosna, som dessutom kom till matchen lite smågriniga efter höstens torsk mot oss på hemmaplasten på Pettersberg. Man kan inte annat än älska matcherna mot Bosna, det är yviga gester, högljudda skratt och ett oändligt självförtroende som man möts av redan när uppvärmingen börjar. Det kan nog vara en smula besvärande för somliga lag men vi tycks ha hittat ett recept på hur vi kan undvika att låta oss påverkas och få med oss önskat resultat, men mer om det senare. Vi visste inte riktigt vad vi skulle möta där ute idag, vi hade gissat på ett ganska aggressivt och högt pressande Bosna men inledningen av matchen blev precis tvärtom. De avvaktade runt mittlinjen allt som oftast och lät oss starta de flesta av våra uppspel i lugn och ro vilket vi såklart tyckte var en skön inledning på matchen. Första halvlek handlar mycket om att prioritera säkerhet bakåt och inte bjuda på några onödiga chanser till motståndaren, men på grund av en del felbeslut, missriktade passningar och annat elände så blev det ändå en relativt öppen första halvlek med chanser åt båda håll även om jag tycker att vi är det klart bättre laget de första 35 minuterna. Sedan kryper sig någon mystisk osäkerhet på våra grabbar i slutet på första halvlek och Bosna tar över det mesta av spelet de sista 15 minuterna av första akten. Bosna skapar några rätt bra chanser under den här perioden, men det hjälper naturligtvis föga eftersom vi har en av seriens bästa burväktare i form av Hugo Sjöwitz. Han gör denna afton en mycket fin och stabil insats och räddar oss några gånger med härliga TV-räddningar under första halvlek. Matchen förblir mållös halvleken ut och vi går till halvtidsvila fulla av tillförsikt och med en allt starkare doft av seger i luften som retade grabbarnas luktsinne under halvtidspausen. Coach Shpetim var ganska nöjd efter första halvlek och efter några minuters taktiska instruktioner släppte Shpetim ordet fritt i omklädningsrummet. och det började omedelbart hagla segerrecept från alla håll och kanter. Det är, som ledare, alldeles underbart att se killarnas engagemang och vilja att vinna fotbollsmatcher där alla i hela truppen är delaktiga i både stort och smått. Vi var alla helt överrens om en sak innan vi gick ut till den andra halvleken och det var att vi skulle genomföra den andra halvleken med en enorm disciplin och skärpa, allt för att reta gallfeber på våra gäster och det skulle visa sig vara ett vinnande vägval precis som senast vi möttes. Vi inleder dock andra halvlek ungerfär som vi avslutade första, lite ängsligt och med en del individuella misstag som kunde stått oss dyrt om det inte vore för Hugo i kassen och en vänligt sinnad ribba redan i inledningen av den andra akten. Shpetim gör några byten tidigt i andra halvlek för att få in lite ny energi i laget och det fick önskad effekt. Matchen böljar fram och tillbaka med chanser åt båda håll men inget nätrassel, förrän matchhminut 65 då vi går in i en fyra minuter lång målorgie. Vi vinner en frispark i ett högintressant läge och Dana kliver fram som frisparksexekutor. Hans frispark är både hård och välriktad och sitter precis där den ska. 1-0 till MIK och glädjen och lättnanden kände inga gränser, i cirka två minuter tillls det var kvitterat 1-1 genom straff för Bosna efter tveksamt försvarsspel. Vi behövde dock inte vänta länge på nästa glädjerus då Mr T tar sig runt på Bosnas högerkant och slår ett hårt och lågt inlägg som träffar en Bosnaförsvarares ben och går in i mål. Det var droppen som fick Bosnas humörbägare att rinna över. Om matchminut 65-69 var målorgiens tid så blev matchminuterna 71-85 de gula och röda kortens tid. Bosna tappar det fullständigt och drar på sig hela fyra gula och ett rött kort under de här minutrarna och vi kände att segern var mycket nära. I den 88:e matcminuten stängde vi definitivt matchen när Mr T spelade fram Theo som säkert förpassade bollen in i ett nästan tomt Bosnamål. För att sammanfatta lite kan vi glatt konstatera att vi är väldigt vältränade, vi har många spelare som verkligen orkar köra hårt i 90 minuter. Vi har många spelare som blivit allt bättre på att förstå vår spelidé och dessutom genomföra den enligt Shpetims önskemål. Vi håller oss kalla även i hetsiga situationer och vi har en härlig bredd i truppen, vilket innebär att vi kan göra personalförändringar på plan under matchen utan att förlora särskilt mycket i kvalité. Fredagskvällens seger var ett kvitto på allt detta och vi känner att vi kan ta oss an resten avsäsongen med tillförsikt. Hästjuryn hade ett helt smörgåsbord av duktiga spelare att välja på denna afton men deras val föll på följande gossar. 3 hästar till Hugo. Han gör sitt jobb och lite till, gjorde många fina räddningar. 2 hästar till Fredrik "Mr T" Thorslund. Delaktig i det mesta vi skapar offensivt. Slår inlägget som det blev självmål på och dessutom en assist till Theos mål. 1 häst till Dana. Mycket aktiv över hela planen, ständigt spelbar och sätter dessutom en klassfrispark. På bilden: The Mackinator i en av många tuffa dueller på mittfältet. Tills vi ses och hörs igen! En sprudlande glad, Coach Andersson A/B-lag Herrar 13 apr 0kommentarer
  • DECIMERAT MIK FÖLL I PREMIÄREN

Äntligen seriepremiär! Efter månader av hård träning i bistra förhållanden var det så dags att se om våra förberedelser varit goda nog. Vi begav oss till Sörbyvallen för att ta oss an en av favoriterna till seriesegern, Sturehov. En väldigt tuff uppgift under vilka omständigheter som helst, och med några skador och en influensaepedemi som härjar i laget skulle det inte bli lättare. Vi lyckades få ihop 14 spelare och så var det bara att ta tjuren vid hornen och börja jobba, och som vi jobbade. Sturehov tar över komandot från början med ett ganska stort övertag i bollinnehav men utan att skapa några riktigt farliga chanser. Försvarsspelet som vi varit så nöjda med under försäsongen satt som det skulle. Vi är kompakta och svårforcerade och tvinga ofta Sturehov att backa och börja om från egen backlinje. När vi vinner boll ställer vi om med högsta fart och går till motattack. I den 18:e matchminuten vinner vi en hörna efter en sådan omställning och det var dags för stora stygga Torsten att presentera sig. Theo slår en fin hörna som Torsten, relativt omarkerad, kan nicka i mål. Halvleken forsätter ungefär på samma vis, Sturehov har bollen och vi kontrar. Det känns som vi har ganska bra koll men i matchminut 38 är det Sturehovs tur att få en hörna, och ungefär lika lätt som vi kunde knoppa in vår hörna så knoppar Sturehov in sin. Kvitterat 1-1 och det skulle stå sig halvleken ut. Den andra halvleken inleder vi rejält svajigt och Sturehov har flera skapliga chanser att ta ledningen men en storspelande Hugo i kassen, och vid något tillfälle stolpen, hindrar Sturehov från att ta ledningen. Våra killar jobbar på hårt och håller bolluslingen hela tiden på fel sida våra målstolpar men till sist skulle våra värdar ändå få utdelning. En missriktad och oturlig hemmåtpassning skulle bli det som fällde avgörandet. I matchminut 63 grinar sig oturen olustigt i våra ansikten när en felriktad hemåtpassning retfullt rullar förbi Hugo och in i vårt eget mål. Sista tio minutrarna lyfter vi upp fler spelare offensivt och lyckas skapa några halvbra lägen att kvittera, men vi når inte ända fram den här gången och Sturehov tar med sig alla tre poäng i premiären till vårt stora förtret. Vi visar ändå en stark moral matchen igenom och alla gör sitt bästa. Torskar man ändå så får man väl bara lyfta på hatten och gratulera Sturehov till en smakstart på säsongen. Vi är, trots förlusten, inte allt för bekymrade då jag tycker att vår prestation är klart godkänd och vi visar att vår breda trupp också håller en god kvalité. Vi saknar nästan ett halvt lag men kan ändå gå ut och ge storfavoriten Sturehov en tuff fight. Sedan är det naturligtvis smärtsamt att förlora på ett självmål men sånt har hänt i långt mycket större sammanhang än division fyra Örebro, så jag är inte särskilt bekymrad över det heller om jag ska vara ärlig. Vi studsar tillbaka och siktar på att ge Bosna en riktig omgång nästa fredag istället, värre är det inte. Vi var naturligtvis inte ensamma om att ha premiär idag, detsamma gällde för vår anonyma, men ytterst kunniga, hästjury. Jag vet inte om det var premiärnerver eller vad det kan ha varit men en mer splittrad hästjury var det länge sedan jag såg, Deras hästar landade på inte mindre än sex olika spelare, men som ni vet... bara tre kan vinna. 3 hästar till Theo som ständigt hotade i vansinningt snabba och kontrollerade kontringar. Slog även en fin hörna som Torsten nickade in. 2 hästar till Torsten. Planens äldsta spelare visade att just gammal är äldst när han rutinerat, krafftfullt och oerhört vackert nickade in vårt ledningsmål. 1 häst till Hugo för en rad fina räddningar. Frilägesräddningen i slutet av matchen kommer att sitta kvar på näthinnan länge. Utöver dessa herrar landade juryröster även på Sammi, Mackan och Oliver, men inte tillräckligt många för att nå en pallplats. På bilden: Theo plågar sin motståndare med en av många lyckade finter och vändningar under matchen. Nu ska vi träna bra under kommande vecka, bli friska och skadefria, och ge järnet mot Bosna på fredag. En, på grund av resultatet lite deppad, men tack vare prestationen hoppfull och relativt tillfreds, Coach Andersson A/B-lag Herrar 6 apr 0kommentarer