• Fläskfilé vs. Köttbullar

Lagan IBK – Älmhult IBK 9 – 8 ( 3-2, 2-3, 4-3 ) Skott: 31-29 Publik: 80 Pelkonen media var på plats i detta derby med sitt enorma objektiv. Den enda personen med ett stort objektiv i ett härligt fredagsderby mellan Lagan som förra året hade sitt A-lag i Allsvenskan och Älmhult som valde att kliva ner till fyran från div.3 med ungefär samma material som i dagens match. Såg dock inte till lokalbladet en derbykväll som detta. Vart var dessa lokala sportjournalister? Inne på Trojas träning? På en intressant futsalcup i Långtbortistan? Var det volleybollträning i Åbyhallen? Man få nog säga att Älmhult fick åka hem med svansen mellan benen och kanske idag ladda för konstutställningen med Kajsa Dahl på hemmaplan. ( se bild ) Nu till matchen och den inleddes intensivt då redan efter 00:27 då Anton Kroon i matchens första byte och matchens första kontring fick bollen från sin gamla radarkompis Emil Alm, som skottat snö hela dagen och på så sätt mjukat upp sin gamla kropp. Kroon dräpte iväg ett skott från mittplan och soffan Backsälen i kassen var helt orörlig och 1 – 0 var ett faktum. Årets bästa inledning var ett faktum. Vi tryckte ner Silverdalens gossar som om vi ville visa vilken förening som fortfarande styrde utvecklingen i området. Mitt i detta tryck så sköt Älmhult ett långskott vars retur gick ut till ”den långe” i Älmhult. Innebandyvärldens Yao Ming, som i strumplästen säkert är 220cm och kunde med sin räckvidd trycka dit returen till 1 – 1 efter 02:54. Trycket från vår del fortsatte vilket ledde till att en bortaspelare fick uppsöka sängen, Dunvik, bredvid seket i två minuter och ligga där och synda för sina förseelser. Tyvärr skapade vi inte så mycket i detta PP men vårt spelövertag fortsatte och när vindsnabbe, i ben och trut, Jonathan Frick, drev upp bollen och spelade den till Hampus Bolmefors som passade vidare till August Åhman som kom rakt mot slottet med nyckel i handen! Snabb som vinden, Agge upp med nyckel, låste upp slottet och gick för skott och målet till 2 – 1 var ett faktum efter 09:09. Vi ägde spelet fullständigt, kanske årets bästa period fram till 15:e minuten. När klockan stod på 16:45 fick Kroon som sista man bollen av Alm vid mittpunkten. Plötsligt hade någon blandat såpa på hans blad och bollen höll på att glida iväg till en kontring men i sista sekund sög Kronis in den och nöp iväg ett skott istället som Backsälensoffan i kassen tungt såg ligga i nätet bakom honom till 3 – 1.Tyvärr fick vi inte ta med oss detta fina resultat in i periodpaus då Älmhults ”Yao Ming” återigen använde sin enorma räckvidd och höll undan framför Olle i vår kasse och petade bollen under honom till 3 – 2 då tiden var . 17:45 Andra perioden inleddes intensivt då turbo-Agge utvisades efter 00:30 för en mycket tveksam otillåten trängning. Ingvars pojkar, som alltid varit bra i PP, satte upp ett bra sådant och spelade runt bollen på ett fint sätt. Plötsligt så skar en boll genom boxen med direktskott som följd. Ett skott som kom högt och där Olle i vår kasse var chanslös. Tid: 01:55 och ställningen var 3 – 3. Efter detta mål hoppade de verkligen på speltåget i högsta fart och det märktes att vi lantisar utan tåg stod kvar på stationen och tittade förundrat på under ett tiotal minuter. Detta blev vår sämsta del av matchen och redan efter 04:02 fick Mr. Älmhult IBK, Dennis Olsson, en bra boll på vänsterkanten där han kunde dra till direkt och 3 – 4 var tyvärr ett faktum och vi hade tappat momentum i matchen. Mitt i all press från Älmhult så kom en viktig felpass från deras sida. Kroon snappade upp den på mittlinjen och spelade den till en framrusande Frick som tryckte dit en härlig kvittering till 4 – 4 efter 09:05. Efter detta så vände matchen lite och vi växte in i den igen och kom i lite anfall igen. Publiken på 80 personer trivdes som vanligt särskilt EN som tjöt hela matchen. Vi måste ha div.4:s klart mest hängivna supporter! Tänk att i tredje gick domarna ut och uppmanade publiken att lugna ner sig i div.4, världsklass! Jag säger bara: Vi är tokiga! Andra perioden inte slut utan 4 – 5 efter 16:43 då Dennis igen för bortalaget sköt in ett av sina många mål i karriärer. Han är som en Billyhylla-en klassiker! En viktig kvittering till 5 – 5 kom innan pausen då vi fick ett frislag 7m framför mål efter 18:07. Agge petade bollen till Kroon som trots, köksön Tornviken, till försvarsmur kunde hitta luckan till höger både om ön och om Backsälen som inte såg någonting. In i tredje och bra tempo inledningsvis och efter 03:19 slog Ludde Krafth en härlig diagonal pass från vänster backplats till Linus Larsson på högerkanten som slog till direkt med ett kanonskott till 6 - 5. Kort därefter var det dags för Frick med truten att vara fräck i truten, då han i tjafs med en bortaspelare tyckte sig se Pajasar på plan. Domaren uppskattade inte alls detta så Frick fick 2+10min. Kontring mitt i Älmhults PP, Agge rusar mot kassen och blir nergjord bryskt och med huvudet infarandes i sargen. Han blev liggandes kvar och det såg inte bra ut men han repade sig och kunde gå själv till båset med huvudvärk men vilade resten av matchen. Straff efter 04:45 blev resultatet och Kroon fick äran. Han tog en högersväng och tryckte dit den enkelt till 7 – 5 . Till skillnad från andra perioden var vi i tredje mycket bättre bakåt så när Köttbullelaget turligt efter en långboll fick in 7 – 6 efter 08:46 så blev det nervöst igen. Segern kändes som i en ask men då helt plötsligt 14:06 så stod det 7 - 7 efter ett snyggt anfall med snabbt avslut från kanten. Nu gällde det att inte få gamnacke. In direkt och i nästa byte efter 14:59 fick Linus bollen efter motlägg på mitten, avancerade och tryckte dit den så härligt utan assist till 8 – 7. Nästa gång stekheta Linus var på plan så plingade det till ordentligt i stolpen. Vårt sista mål för dagen kom när Hampus Bolmefors fick bollen av Albin Axelsson och slängde iväg ett skott från mittplan efter 17:47 till härliga 9 – 7. Nu plockade IKEA-family ut målvakten direkt och satsade på 6 mot 5. Spännande blev det när Kroon efter 19:21 utvisades 2min. för fasthållning och redan efter 19:27 så reducerade bortalaget till 9 – 8. De sista 30 sek. kunde vi dock begrava bollen i anfallszonen och därmed invänta Hesa Fredriks signal och därmed SEGER! 3 Frallor: Anton Kroon, för andra matchen i rad men med 4+1=5p i matchen så måste han ta första platsen. Kroonbladet är tillbaka på allvar! 2 Frallor: Linus Larsson, lite osynlig första två perioderna men kom ut i tredje som en raket och blev en riktigt matchavgörare med 2 kassar och en i ribban som satte skräck. 1 Fralla: Agge Åhman ÄT OCH MÅ VÄL I HELGEN! / Lillis A-lag Herrar 4 feb 2023 0kommentarer
  • Rekordlång visselpipskonsert!

KF Ljungby – Lagan IBK 3 – 7 ( 3-3, 0-3, 0-1 ) Skott: 26-28 Suvad tog sats från de nedre delarna av sina lungor bland sina alveoler och blåste in rejält med luft i sin pipa vilket betydde att denna derbymatch var igångsatt. Direkt av de inledande minuternas spel såg man att domarna för dagen skulle få en svettig uppgift om de inte satte ribban direkt. Efter lite böljande spel fram och tillbaka så kom Malte framsmygande från bakplan och sköt ett bra skott som dansade på mållinjen i fjärde minuten. Eventuellt ville han få rejält med syre i sina lungor då gaslarm utlysts i omklädningsrummet precis innan matchstart då vår egen Dr. Mugg gav oss en glädjeprutt. Efter 06:15 fick evigt unge Tommy Aronsson i KF tag i bollen i nedre hörnet, vände upp och sköt från fickan in 1-0 och vilt jubel utbröt från delar av den månghövdade publiken som förde ett jäkla liv hela matchen på ett oerhört roligt sätt. Vilken stämning i div.4! KF fick jubla nästa gång också då vi sköt i täck och de kom i kontring 3 mot 2 där deras Emil Karlsson satte en rökare till 2-0 bakom Olle i vår kasse. Tid 09:37. Lite oro började sprida sig i själ och hjärta hos våra spelare men som jag hörde från en av ”di gamle”: ”ta det lugnt, det är långt kvar av matchen”. Herregud, inte visste jag att vi har sådana Einsteins i vårt lag. Chansen att på allvar komma in i matchen uppstod när KF:s buse för dagen, Svante Ländin, tog en av sina tre utvisningar för hårt spel. Efter en minut i PP och med uret på 13:58 slog Nicklas Fritz-Crone, allas vår egen NFC ( Nebraska Fried Chicken vårt egna svar på KFC ), en härlig friterad, diagonal pass över till Emil Alm som sköt direkt i mål till 2-1 högt upp i kassen bakom en mycket bra KF-målvakt för dagen. Malte fick sedan en av sina tre utvisningar för kvällen men alla var mycket tveksamma. När Suvad blåste i pipan efter 14:41 så blåste han för frislag vilket var rätt då Malte var lite brysk men rätt som det var så slängde vår käre domare upp handen i luften och ändrade domslutet till utvisning, ingen förstod! KF kontrade med att ta en utvisning de också så efter 15:47 i 4 mot 4 fick Anton med sig Kroonjuvelerna och snappade upp en boll i nedre hörn och vände upp och la in den lågt till 2-2. I följande PP efter 17:19 kom 2-3 då Kroon med boll stod bakom kassen och la in den på fel sida stolpe till en helt ren Albin Axelsson framför kassen som säkert kunde sätta in den bakom en helt överspelad målis. Tyvärr rätt på tek. kom ett slarvigt uppspel från vår sida efter 17:33 som gav fritt skottfält och mål för KF till 3-3. Innan perioden var över kom Frick som en raket, sköt som en raket och sprängde stolparna i hemmaburen som en raket. Oerhört nära mål där. Skott: 8-14 Ut i andra perioden och efter 05:06 kom det där viktiga målet till 3-4 som vände matchen till vår fördel då juvelen i Kroonan för dagen, Anton, vände runt i nedre, vänster hörn och kom upp i fickan och dunkade upp den ordentligt, ottagbart för målisen. Det hårda spelet blev allt värre och efter 7:37 ville en av KF:s spelare försöka göra halsband av sin klubba runt Olle Schmidts huvud/hals vilket renderade i utvisning såklart. Nä, juvelerare är bäst att de håller till på andra ställen. Lite sämre spel under en tiominutersperiod framöver där spelet och bolluslingen for fram och tillbaka. Vår nästa riktigt nära målchans var efter 15:07 då Palm satte ett palmlöv efter touch i ribban. Om 3-4 var halvt avgörande så var de två sista minuterna i andra helt matchavgörande. 3-5 kom efter 18:34 då ett frislag uppstod för oss på vänstersidan och Alm petade till Kroon som dagen till ära satte ett hattrick, härligt! Blott 10 sekunder senare direkt på tekning avancerade Albin ”Poppe” upp och passade upp till Emil Johansson som tryckte in 3-6 innan pausen var ett faktum. Skott: 8-10 Inför sista perioden så visste vi vad som skulle komma. Vi var inställda på ett mer eller mindre krig på Sunnerbohallens nya, blåa golv. Frågan inför sista var bara om golvet skulle hålla eller om parketten skulle få plockas fram igen efter alla glidtacklingar, sargdueller och ordväxlingar. Nu visade det sig att golvet, samt spelarnas och publikens trumhinnor mest fick passa sig för visselpipornas höga ljud då de ljöd mest hela tiden. Nio utvisningar i denna sista period och 15 sammanlagt i matchen gjorde att matchen blev en av de längsta i historien 2h och 15min!, mot ordinarie ca.1h och 40min. Parodin i tredje började redan efter 01:45 då Malte tacklade en i KF axel mot axel men det blåstes frislag för KF. Då kom en annan KF-spelare in i duellen och knuffade omkull Malte. Kalabalik uppstod särskilt för domarna. Hur göra nu särskilt när de precis bara blåst frislag? Efter samspråk i dessa klassiska headsets så blev det dubbelutvisning. Horribelt, hur kunde det bli samma antal minuter för en som kom in som tredje man och inte hade med det att göra? Domarna som inte varit bra innan började nu tappa den helt och hållet. Efter slag och slag mot båda lagen utan åtgärd från domarna kunde vi kontra in 3-7 efter 02:32 då Kroon i 2 mot 1 släppte bollen till Hampe Bolmefors som direktsköt in den lätt. I resten av perioden så uteblev målen men jäklar vad saker det hände på banan och framförallt i utvisningsbåset som nästan hela tiden var besökt av någon i svarta eller vita kläder. Man var mest orolig under sista delen av perioden att någon skulle bli skadad. En härlig seger i hamn och en skön helg kan börja. Dock tråkigt efterspel där hälften av KF:s spelare inte tackade efter match. Finns bara ett ord för det: DÅLIGT! Dagens Frallor ska delas ut: 3 Frallor: Anton Kroon, 3 + 2 i matchen ja då är det 3 Frallor! Klev fram och dunkade dit riktigt viktiga mål. Härligt att se Kroons gamla distinkta skytte vara tillbaka. 2 Frallor: Olle Schmidt, trots smällar överallt så ger han sig inte en tum! Vilken kämpaglöd. Hade kunnat gå hem med ett nytillverkat halsband men han vill inte ha vilken skit som helst. 1 Fralla: Emil Alm, tillbaka på backplats och med lite PP fick Emil lite mer utrymme och visade återigen sina skytteskills. / Lillis A-lag Herrar 28 jan 2023 0kommentarer
  • Föreningen i diaspora!

Lagan IBK – Ljungby IB 0 – 7 ( 0-2, 0-4, 0-1 ) Skott:17-29 70 år e.Kr inleddes den judiska diasporan då de romerska soldaterna förstörde deras heliga tempel i Jerusalem och kvar blev bara den västra muren den vi idag kallar för Klagomuren. Åren som följde fördrevs den judiska befolkningen allt mer ut i vida världen då de nu inte hade någon egen lokal att samlas kring. Under nästan 2000 år tvingades de sedan ut i exil, i förskingring, i diaspora. Ingenstans var de riktigt välkomna. Först 1948 efter andra världskriget fick de en egen stat nämligen Israel. Själv sällar jag mig till dem som idag, i tanken, står framför Klagomuren och knorrar och tänker på kommunens handhavande av föreningen Lagan IBK. Lagan IBK föreningen i diaspora! När föreningen höll till i Lagan i kommunens yttre rand under 1990-talet och inte var något hot mot träningstider för Ljungbys alla föreningar så tilläts man hålla på utan inblandning. När sedan föreningen växte så blev det oroligt i leden i kommunhuset och påbud utgick att träningstider och matchtider skulle förbehållas Ljungbys alla olika lag i de bästa hallarna och de bästa tiderna. Exilen hade börjat på allvar. När A-laget var i kval till Allsvenskan och sedan tillhörde högsta serien kunde man ibland se politiker som ville sola sig i glansen av ett ”byalag” men hur var det egentligen med intresset för föreningen? T.o.m. när Lagan IBK spelade i landets högsta serie kunde man se ett lag som vandrade omkring bland olika hallar och underlag i jakt på träningstider. När sedan årets säsong inleddes med A-laget i div.4 så var det inte svårt att genomföra den ultimata attacken mot föreningen. Priset togs igår då vår derbymatch mot Ljungby IB inte kunde spelas på vår hemmaplan i Sunnerbohallen då där var träning av något slag utan vi skulle snällt få spela ett härligt derby i Åbyskolans gympasal där vi aldrig tränar. Med tanke på den publikanstormning som derbyt innebar, 175 pers., så hade hälften av åskådarna fått vända hem igen om matchen spelats i Åbyhallen då läktaren där är alldeles för liten för en derbymatch. Som tur var fixade Ljungby IB fram en matchtid i deras hemmahall så vi kunde spela matchen under bra förutsättningar men tyvärr då på bortaplan. Hade vi vunnit matchen om vi spelat i Sunnerbohallen? Förmodligen inte men vi hade haft större chans i "vår" hall med den lite mindre rinken som vi är vana vid där vi skulle kunna krympa ytorna lite mer. Hur kan träning i Sunnerbohallen gå före ett derby? Hade fredagens derby för Troja A mot Halmstad Hammers fått spela i B-hallen om Troja dam haft träningstid i A-hallen samtidigt? Nej sanna mina ord diasporan har kommit, man undrar ju om vi nånsin ska få något eget likt det judarna fick 1948? Nu till matchen: Man kunde känna i omklädningsrummet innan match att idag skulle grabbarna inte ge sig frivilligt och det skulle visa sig direkt i första perioden. Direkt när matchen inleddes så satte den av i ett högt tempo med hårda närkamper där inga på banan ville ge sig och där domarna glömde att blåsa emellanåt. Efter 07:16 fick vi chansen att spela PP då Sjöberg-Karls åkte ut och vi skapade ett ganska bra PP med ett skott i masken på Marc i LIB:s kasse som bäst. Perioden fortsatte i samma stil där Ljungby hade boll men vi försvarade bra. När sedan Agge Åhman fick sitta 2min i utv.båset för hårt spel efter 12:01 så väntade man på ett ev.LIB-mål men i BP var vi enormt starka. Efter 16:22 tyvärr 0-1 efter klapp-klapp-spel av LIB som avslutades med pass från Albin Hård till Victor Carlsson som styrde in den ottagbar bakom en för dagen duktig Olle Åhman i kassen. Tyvärr kom 0-2 redan 16:43 efter ett långskott. Vi avslutade perioden med en riktigt bra chans då NFC sköt en kanon i masken på Marc så han funderade på att uppsöka fixaren Jörgen Axelsson, som hade en tång i fickan och som satt på läktaren, för att bända ut metallen framför ögonen. Andra perioden startade väldigt bra och vi ökade pressen mot Marcs kasse och kom i chans efter chans första 6 minuterna. Efter 06:30 var Svanholm ytterst nära att sätta dit den men Marc hade stängt igen för dagen ordentligt. Mitt i vår press efter 8:43 så sprang LIB:s Olle Salomonsson rätt igenom vårt försvar och sprätte in 0-3. Ett mycket surt och nedsättade mål för moralen. 0-4 kom då vi inte fick bort Svärd framför vårt mål utan han kunde trycka in bollen efter 09:49. 0-5 fixade Albin Hård till då han turligt tog ett skott som styrde på ett Laganben och in i nätmaskorna, tid 14:54. Som om inte detta vore nog så ökade Martin Centerwall på till 0-6 efter 16:09 innan perioden var över. En period som kunde sammanfattas med vår bästa i matchen innan deras 0-3 kom men sedan blev vår sämsta del i matchen. Inför sista perioden peppades laget för fullt i omklädningsrummet och målet var klart. In och ge järnet och vinn perioden samt misströsta inte utan kämpa och vik inte ner er i kamperna. Tyvärr inleddes perioden katastrofalt då LIB redan efter 00:42 gjorde 0-7. Nu skulle det visa sig om laget skulle skita i det eller kämpa vidare. Som stolt Laganledare kan jag konstatera idag att den moral killarna visade sista perioden trots detta hopplösa underläge ska applåderas. Resten av perioden kämpade killarna som i minut 1 av matchen vilket var jättekul att se. Vi skapade en del chanser men sköt som närmast i masken återigen på Marc i bortakassen. Nu tar vi med oss den härliga inställningen till matchen mot KF Ljungby på fredag. Vi tackar dagens matchvärd Intersport som bidrog med två härliga priser. Ett till halva potten och ett till bästa spelare i hemmalaget. TACK! Frallor ska delas ut som vanligt: 3 Frallor: Hampus Bolmefors, utsedd till matchens lirare av ett utomordentligt sek. med rutin från förr. Vem säger emot ett sådant beslut? 2 Frallor: August Åhman, ett riktigt rivjärn som aldrig ger sig i kamperna samtidigt som han levererar fina pass. Är överallt på banan! 1 Fralla: Olle Schmidt, bland de yngsta på banan men oj!, vad han tar för sig i kamperna. Ger sig aldrig och tacklar omkull och löper ifrån de flesta. / Lillis A-lag Herrar 25 jan 2023 0kommentarer