• Bäst i stan!

Förutsättningarna för dagens match var glasklara. Vinst och andraplatsen är säkrad med 2 omgångar kvar. Förlust och det blir en nervdallrande avslutning i serien. Vi hade revansch att utkräva efter en blek insats på bortaplan tidigare i höstas. Skulle tjejerna klara av att hantera pressen och förutsättningarna? Matchsamlingen och uppvärmningen kändes bra. Skön positiv stämning och bra fokus. Direkt från start tog våra grymma tjejer tag i taktpinnen med ett rappt och fint passningsspel som ledde till bra avslutslägen. Mitt i inledande perioden kom mycket välförtjänt första målet efter fint förarbete av Vilma som tog sig upp på kanten och hittade in med en öppnande genomskärare till Filippa L som kom i en fin löpning i mitten. Filippa förvaltade läget på exemplariskt sätt. Bara 2 minuter senare var det dags att ringa i klockan igen. Återigen var det Filippa L som var skarprättaren. Denna gång på egen hand efter fin rörelse av alla 5 på planen som gav Filippa utrymme att driva sig igenom och utöka ledningen till 2-0. Skön start och välförtjänt efter stundtals väldigt bra passningsspel. Månsarp hade svårt skapa chanser på egen hand, men det fanns stunder då vi hjälpte till med tappade bollar eller felpass som krävde att Nova var med på noterna. Resten av matchen blev en tajt affär dels tack vare att vi inte lyckades utnyttja alla lägen vi skapade, men också för att Månsarp flyttade fram positionerna något och skapade mer lägen på egen hand. I inledningen av slutperioden kom så ett slumpmål på ett långskott som retligt letade sig in i mål. Strax därefter var det flipper framför mål och bollen studsade på allt möjligt inne i målgården men som tur var inte in i mål. Med ett par minuter kvar tog Månsarp timeout och tog ut sin målvakt. De lyckades dock inte skapa några farligheter utan våra hårt kämpande tjejer hade det mesta av bollinnehavet och spelade av tiden rutinerat utan att förivra sig och försöka göra mäl i öppen kasse. Det som gladde extra mycket idag var det fina passningsspelet och att vi tålmodigt låter bollen gå runt för att invänta rätt läge att hitta avgörande passningen. Samt att vi återigen jobbar hårt för varandra och verkligen kämpar som ett lag. På slutsignalen var det förstås stort jubel och lättnad över att andraplatsen är säkrad och den numera traditionella segersången ekade i omkl. rummet. Får man önska något så är det kanske att det inte behöver vara lika spännande och intensivt de avslutande 2 seriematcherna. DJ17 6 mar 2022 0kommentarer
  • Derbyseger!

Mina nerver!! Vilken spänning tjejerna bjöd på idag inför en fullsatt sporthall. Många hade lyckats trolla fram lite flex och komptimmar för att ta sig till den tidiga matchstarten 16:50 för att se tvåan och trean i tabellen göra upp. Stämningen var elektrisk och de som lyckats fixa biljetter bjöds på både spänning, dramatik och skönspel. Derbymatcherna mot Kfum är alltid speciella med mycket nervositet bland tjejerna och denna var inget undantag. Första perioden bjöd vi på en del bolltapp i egen zon vilket ledde till en del halvchanser för Kfum, men annars visade vi med fint passningsspel och bra rörlighet att när vi låter bollen gå så är vi riktigt svårstoppade. Efterhand släppte nervositeten och tjejerna spelade säkrare och bättre pass och vi skapade en hel del riktigt bra målchanser. Vi tappade lite momentum genom 2 utvisningar, där vi inte alls var överens med de i övrigt mycket duktiga domarna om den andra, men utan att sättas på större prov så jobbade vi oss igenom dessa boxplay. När det var dags för Powerplay för oss så utnyttjade vi det på bästa sätt. Men inte genom uppställt spel, utan Filippa L. fångade upp ett långt mv-utkast och dribblade sig genom försvaret och satte ledningsmålet efter 10 minuter av andra perioden. Med ledningsmålet så växte tryggheten och vi fortsatte skapa målchanser med vårt fina spel. Fantastiskt målvaktsspel i Kfum och stenhårt jobbande motståndare gjorde dock att siffrorna hölls nere och att vi ibland fick ta lite stressade avslut i bra lägen. Taktiskt hade vi bra koll på deras försök att locka upp oss i pressen så de skulle kunna slå långt förbi kedjan, och det löste vi galant vilket neutraliserade deras uppspel fullständigt. Idag var det oerhört glädjande att se hur alla 3 femmorna jobbade stenhårt för varandra som ett lag, och vi var mycket bättre defensivt än tidigare under säsongen. Kfum hade inte mycket klara målchanser men är alltid farliga så fort man slappnar av lite och det var ett par stökiga kamp-situationer framför mål som ledde till hög puls för oss på bänken. Matchen var oerhört intensiv och spelades i högt tempo så man fick inte mycket tid att behandla bollen. Även om Kfum’s mv var den som fick glänsa mest pga vårt spelövertag så gjorde även våra båda burväktare prickfria insatser och fick alltså hålla nollan bägge 2. Inte alls vanligt i innebandy, så kul och välförtjänt för bägge! Som tidigare nämnts gjorde alla 17 spelare idag en fantastisk laginsats och det var härligt att se och höra hur vi kämpade för varandra och hade väldigt positivt och konstruktivt tugg på bänken. Dagens individuella prestation stod dock Filippa L. för när hon med 30 sekunder kvar av matchen tog hand om bollen i anfallszon och bestämde sig för att behålla den tills matchen var slut. Det var mäktigt att se hur hon snurrade runt bakom mål utan att någon motståndare kunde ta bollen från henne medan tiden rann ut. Dessutom till stående ovationer från både publik och bänk. Efter matchen bjöds det på skönsång i omkl. rummet när segerrusiga (och tondöva?) tjejer trummade igång vår segersång ”När Jönköping, tar 3 poäng…” osv. Nu tar vi lite ledigt under sportlovet med en härlig känsla i laget. När vi återstartar så inleder vi med en träningsmatch mot Alingsås/Wårgårda innan de avslutande 3 seriematcherna. Slutresultat Kfum Jkpg - JIK 0-1 (0-0,0-1,0-0) De fina bilderna från matchen är tagna av vår duktiga action-fotograf Sofia Brorsson. DJ17 10 feb 2022 3kommentarer
  • 5:2 metoden

5:2 är inte bara en känd diet utan denna vecka även ett fullt gångbart innebandyresultat. Veckan har varit lite speciell minst sagt. Inställd match i söndags då tränarstaben drabbats av covid visade det sig. Till tisdagsmatchen mot Värnamo kallade vi in förstärkning i form av Johan Adin och Nelly från Dam-JAS som fick det ärofyllda uppdraget att leda våra duktiga tjejer till kamp. Det var nervöst värre att följa matchen från TV-soffan, men vi är glada att vi fick hjälp med live-sändning så vi hade den möjligheten. När vi såg matchen så upplevde vi med vårt kritiska tränaröga att vi inte riktigt blommade ut och fick till vårt fina anfallsspel, lite som känslan varit under en tid. Men efter att ha sett om matchen med lite lägre puls och mer analyserande öga så har vi ändrat uppfattning och det var mycket fina spelsekvenser som stundtals bjöds på, mot ett Värnamo som kämpade och aldrig gav upp. Precis som vi vant oss från tidigare möten. Värnamo har inte samlat ihop så mycket poäng i serien, men visade sin kapacitet så sent som igår genom att besegra Månsarp med 3-2. Vi bjöds på flera snygga mål av olika karaktär. Långskott (Agnes W), friläge (Ebba S rakt upp i krysset), solomål (Ebba E), och 2 fina direktskott från Agnes W och Filippa L fint serverade på silverfat från assist-kungen Agnes S. Våra assisterande coacher bidrog med lite nya taktiska drag och uppspelsvarianter som var vägvinnande när de lyckades (och ett par ggr rent livsfarliga för oss själva). Till slut skrevs alltså segersiffrorna till 5-2, samma segermarginal som borta i Värnamo. ———————————— Till dagens match hemma mot Vimmerby så var halva ledarstaben tillbaka i tjänst, och vi toppade upp med Anton från Dam-JAS denna gång. Bortamatchen mot Vimmerby blev en målmässigt tight affär där vi segrade 4-3 efter att ha bjudit på fint spel. Till dagens match kom de med 11 tappra spelare som fick jobba stenhårt i försvarszon då vi satte upp ett bra bolltempo och lät bollen gå runt i jakt på fina lägen. Vimmerby ställde upp med en tight defensiv centralt och försökte krympa ytor, men vi sågade oss tålmodigt igenom till mängder av chanser och deras mycket duktiga målvakt fick jobba hårt för att hålla nere siffrorna. Vi hade också en duktig målvakt som inte alls var sysslolös då Vimmerby satsade på att lyfta långt och skapa chanser därifrån. Med full kontroll och ledning 4-0 från vår sida med några minuter kvar så tog Vimmerby timeout och vi anade att de skulle ge sig på en sista forcering med ännu mer direkt spel. Vårt mål var att hjälpa Tilde hålla nollan och vara rejäla i försvarsspelet, samtidigt som vi fortsätter rulla runt med tålamod i anfallsspelet. Det höll inte många sekunder innan Vimmerby lyckades kämpa sig till sitt första mål, kort därefter kom ytterligare en reducering från deras 2 farligaste anfallsvapen. Det blev lite panikslaget en kort stund innan Ebba E. genom bra presspel erövrade boll i anfallszon och kunde spela in framför mål till en fristående Alice som satte spiken i kistan med ett direktskott som fastställde slutresultatet.....just det...5-2. I övrigt noterar vi att Siri hade islossning genom att göra ett hattrick när hon satte matchens första 3 mål. Greta följde upp tisdagens 2 assist med 2 nya idag och tog därmed över epitetet assist-kung från Agnes S. Och Clara kan ha gjort mål på sitt hårdaste avslut någonsin. Idag var sekretariatet exemplariska med att notera skottstatistik och det visade sig att vi hade 14-4 i första, men bara 5-4 resp. 6-5 i följande 2 perioder. Skott utanför mål hade varit intressant att fylla på med :-). Normalt sett brukar jag i matchreferaten kanske fokusera mer på det vi kan och vill göra bättre, men idag vill jag lyfta fram att vi faktiskt är riktigt bra och match efter match visar prov på vad vi kan när vi rullar boll. Vi får mycket beröm från våra motståndarlag och även från våra gäst-coacher som ställt upp denna vecka. Vi passar på att skicka ett stort tack till Johan, Nelly & Anton för deras hjälp och att de visar engagemang för vårt lag och våra tjejer. Nu väntar en riktigt tuff match på torsdag innan vi tar sportlov. Vi har fortfarande inte klart vad som gäller med träningar under sportlovet. Heja JIK! DJ17 6 feb 2022 1kommentar
  • Exklusiv intervju med Headcoach!

Vår media-avdelning fick sig en exklusiv pratstund med headcoach Åsa-Malin efter dagens match för att diskutera läget i laget och vad som hänt sen sist. - Hej Åsa-Malin! Hur har ni förberett er för återstarten av seriespelet nu när Gothia blev inställt? "Tjejerna välkomnades tillbaka efter nyår med ett beeptest. Det var såklart oerhört uppskattat. Vid förra beeptestet efter sommaruppehållet tyckte vi tjejerna inte alls nådde upp till förväntad nivå generellt med några få undantag. Nu förbättrade flera tjejer sitt reultat vilket är bra, men det finns fortfarande mycket att jobba med här. Vi kommer lägga mer fokus på att förbättra tjejernas kondition under våren så det ska bli intressant vid nästa test-tillfälle vad resultatet blir." - Har ni haft några matcher el. teamaktiviteter under serieuppehållet? "Jodå, i söndags bjöd vi in Fröjered för en träningsmatch. Det blev en jämn kamp som tyvärr slutade i förlust med 3-5, men vi tycker de tjejer som var med gjorde en helt ok match efter de förutsättningar vi hade. Efter matchen intogs lite lunch/mellanmål innan vi åkte upp till Kinnarps Arena där vi snörade på skridskorna och spelade lite internmatcher. Bilder och Video-klipp från detta kommer under helgen läggas upp på laget.se. Det var kul att få umgås i lite nya miljöer som vi nu gjort med både Curling och "Hockeybockey". Värt att tänka på för alla tjejer är att försöka delta på de här tillfällena så ofta man kan så vi steg för steg kommer närmare varandra utanför plan." - Hur är status i truppen. Skador/sjukdomar? "Som säkert många andra lag så har vi haft våra fall av covid-karantän som hindrar en del från att träna med laget. Dock har vi ännu inte behövt isolera laget eller pausa träningarna, vilket känns väldigt bra. Vi har en långtidsskada på Ella, som tråkigt nog fått hela säsongen förstörd. Några tjejer dras med lite småskavanker som påverkar till och från. Tyvärr drog Tilde på sig en "lower body injury" under hockeybockeyn, men läkarteamet säger att hon är på väg tillbaka (förhoppningsvis redan nu till veckan)." - Hur har veckans träningar sett ut? "Veckan som gått har vi haft 2 fantastiskt bra träningar tisdag/onsdag med hög intensitet och bra fokus. Vi har fokuserat en hel del på försvarsspelet i veckan då vårt stora problem under hösten varit att vi släpper in för många enkla mål (framförallt mot lite bättre motstånd), som vi tycker beror på att vi inte intar rätt positioner i försvarszon samt att vi inte jobbar hem på rätt sätt vid spelvändningar. Vi vill ju både vara det bästa spelande laget och det mest hårdjobbande. Det sistnämnda har vi inte lyckats infria på det sätt vi önskar. Onsdagsträningen leddes av Christian Lindahl som är instruktör på Sandagymnasiets NIU-utbildning, involverad i Smålandslagen och en central gestalt inom JIK med många år som tränare i både DAM och Herrlaget. Bl.a. har han tränat mig i damlaget för sisådär 200 år sen." - Christian ja. hans främsta merit måste nog ändå vara när han som tränare för JIK's herrlag under de gyllene åren runt millenieskiftet, körde över mitt lag i en DM-final med 10-1 (vi ledde med 0-1 efter 1 period dock, vill jag påpeka). "Intressant fakta, verkligen! Har du några mer frågor?" - Hur var det att få se hur han lägger upp ett träningspass? "Det var intressant för oss ledare att få ha en mer tillbakadragen roll på träning och kunna följa träningen på ett annat sätt. Intressant att höra Christian trycka på mycket av de detaljer som vi själva tjatar om. Det betyder att vi gör en del rätt iaf. Christian hade många bra instruktioner och upprepade saker vi trycker på fast med andra (bättre?) ord. Vi fick lite nya tips på hur vi kan variera och förstärka beteenden vi vil få in, genom att sätta regler i spelmoment som premierar de momenten. Koncentrationen och fokuset i onsdags var det bästa jag någonsin sett i det här gänget, och så trötta och svettiga tjejerna varit efter träningarna i tisdags/onsdags är vad vi måste sträva efter varje pass för att fortsätta utvecklas och ta kliv framåt." - Och idag var det dags för återstart av seriespelet. Ni hade bortamatch mot Fagerhult Habo som ni besegrade komfortabelt i höstas. "Det var en speciell match för tjejerna då flera av dem har bekanta i laget, så derby-känslan fanns där och visade sig tydligt från start med nervöst och stressigt spel. Vi spelade upp oss efterhand i första perioden och i takt med att vi gjorde både 0-1 och 0-2 så blev det lite lugnare. Vi lyckades dock aldrig riktigt få igång vårt eget spel, det var väldigt omständigt i uppspelsfasen och gick för sakta, samtidigt som Fagerhult låg på riktigt bra och kämpade och lyckades bra med att vara spelförstörande i sitt försvarsspel. Vi kommer nöta en hel del på "2 sekundersregeln" kommande träningar för att få bollen att gå snabbare mellan våra spelare. 2'a perioden var vår bästa spelmässigt trots att vi inte kom upp i nornmal nivå, och vi hade en betryggande ledning med 0-3 efter 2 perioder, utan att ha övertygat. 3'e perioden var vår klart sämsta dock och ledde också till att vi släppte in ett riktigt skitmål. Segern var dock aldrig under hot någon gång under matchen och trots att spelet hackade matchen igenom så går vi därifrån med 3 pinnar i bagaget, och våra positioner i försvarszon var bättre än tidigare matcher, vilket ju är det vi pratat mycket om senaste veckan." - Ni har även förstärkt truppen under jul-uppehållet. Vad kan du berätta om det? Det stämmer. Ebba E, har kommit in med bra inställning, glädje och tagit för sig från start. Hon gjorde sin seriepremiär idag och fick kröna den med 2 mål (och nästan ett hattrick i första perioden) samt 1 assist. Dessutom blev hon av sekretariatet utsedd till matchens lirare." - Kul! Vad händer framöver? "Vi kommer fortsätta fokusera på försvarsspel och omställningsspel under närmsta tiden. När vi låter bollen gå fortare och rör oss mer så tycker vi ändå att vi har ett väldigt fint passningsspel. På onsdag kommer Anton och Nellie från Dam-JAS hålla i träningen så då får vi återigen nya influenser att ta med oss framöver." - Tack för pratstunden, och lycka till framöver! "Tack!" DJ17 15 jan 2022 0kommentarer
  • Julavslutning

Sista träningen innan jul inleddes med att vi bjöd på förhandsvisning av curling-filmen från vår teamaktivitet i fredags, och bjöd på julfika. Efter det en kort genomgång av regler och spelschema för Julkärven Challenge Invitational Floorball Cup of Champions 2021, i folkmun kallad JCIFCC. På grund av Corona-tider så var cupen kraftigt nedbantad i antal deltagare och lag, men de lag som kunde delta bjöd på fin underhållning och stor dramatik. Efter 1 timmes spel och 18 avverkade matcher stod det klart att årets obestridda segrare i överlägsen stil var Alicia "PlayMaker" Brorsson, som var ensam om att ta full pott. Segrare i en jämn och tuff Mv-fajt var Nova "The Wall" Widell. Bilder från dagens träning och videon från curlingen finns nu uppladdade. Nu tar vi ett kort jul-break, innan vi träffas igen nästa tisdag för nästa träningspass. Vi önskar alla spelare och föräldrar en God Jul! DJ17 22 dec 2021 0kommentarer
  • Sjukdomar, curling och tuff bortamatch!

En tuff vecka med mycket skador och sjukdomar var inte bästa uppladdningen för ett toppmöte på bortaplan. Sjukdomarna har avlöst varandra i laget sedan förra veckan. Återbud på återbud till träningarna. I fredags hade vi planerat en team-aktivitet i form av curling som vi såg mycket fram emot. Tyvärr droppade återbuden in med väldigt kort varsel under fredag em. Hela 1/3 av truppen tappade vi under em, men de som var där fick (hoppas vi) en rolig kväll där vi umgicks i lite nya konstellationer och i annorlunda miljö. Man kan konstatera att vi är bättre med klubba än kvast i hand. Även till söndagens tuffa bortamatch mot obesegrade serieledaren Tranås, fick vi pussla då vi fick en del återbud och en del som kunde vara med inte haft optimal uppladdning under veckan med skador och sjukdomar. Tranås lämnade dock inget åt slumpen och kraftsamlade med hela sin ordinarie trupp och kryddade den med max antal 05’or som är tillåtet utan dispens. Vi startade matchen bra och tog också ledningen efter bara 3 min. Matchen var helt jämn och stod och vägde, men i slutet av första perioden fick Tranås 2 snabba mål inom loppet av 29 sekunder. Där hände nåt och Tranås fick energi samtidigt som vi blev lite försiktiga och ängsliga. Med endast 14 sekunder kvar av perioden fick så Tranås ett inslag nära mittplan som de skickade in mot mål och där de reagerade lite hetare och mer bestämt och lyckades raka in bollen när den låg fri vid bortre stolpen, endast 6 sekunder före paus. Vi tycker ändå vi gjorde en bra första period, men där vi varit alldeles för snälla i egen zon. Inte alls det vi kommit överens om innan match då vi skulle ligga lågt och spela tätt och aggressivt försvarsspel. Andra perioden slutade mållös, och vi rättade till försvarsspelet något. Men fick inte igång något eget passningsspel, och anfallen blev korta. Inför 3’e var vi överens om att ligga rätt och tätt i försvar, fånga upp deras rörelser i vår zon samt hitta enklare och snabbare uppspel samt avslut. Vad som istället hände var att Tranås fick styra och ställa fritt och göra 3 snabba mål i början av 3’e och vi tog en timeout för att stoppa raset. Matchen var förstås körd i detta läge, men nu gällde det att visa stolthet och karaktär för inledningen av 3’e var inte ok. Det positiva vi tar med oss från sista perioden är att vi för andra matchen i rad hade ett fint PP som ledde till mål, och att vi efter timeouten höll nollan. Förlusten är inte så mycket att säga om. Tranås är ett bra lag där ingen faller ur ramen och som jobbar stenhårt och intensivt i 3x15min. Rörligheten i anfallszon är imponerande och de spelar tufft och så nära gränsen de kan. Något att ta lärdom av för oss som är lite för ärliga och snälla. Vi hade inte riktigt rätt förutsättningar för att skaka dem idag, men tjejerna gjorde så gott de kunde och kämpade väl. Däremot är vi inte riktigt nöjda med hur vi släppte in flera av målen. Jag är dock övertygad om att vi hade spöat dem enkelt i curling! Vi får såhär efter att drygt halva serien är spelad, inte glömma att vi ändå är 3’a i serien och har spelat riktigt bra i många matcher. Kan vi fortsätta spela det fina anfallsspelet och tighta till försvarsspelet även mot de bättre lagen så är framtiden ljus. Nu är det uppehåll i serien och vi har endast 5 träningar kvar innan Gothia så vi hoppas alla fortsätter komma och träna även då det inte är match på helgen. Vi tackar för den här hösten och önskar en God Jul och Gott Nytt År! DJ17 19 dec 2021 0kommentarer
  • Strålande Julshow!

Idag var tjejerna på bästa spelhumör och bjöd på en fin julshow för publiken på läktaren. Hoppas ni njöt av underhållningen. Känslan riktigt bra redan på samling och under uppvärmning. Detta tog vi med oss till matchen och bjöd på fina passningskombinationer, bra tempo och hög press. Sävsjö, för dagen decimerat av sjukdom, kämpade på tappert med endast 9 utespelare men hade inte ork att stå emot vårt tempofyllda spel. Inte oväntat gick vi ner lite i tempo i andra perioden, vid ledning 4-0, men i 3’e lovade vi varandra att köra på hela vägen, ha roligt, och fortsätta producera framåt. Idag gjorde alla tjejer en riktigt bra insats och det var även bra push på bänken. En riktigt fin laginsats, men ett extra omnämnande går till Filippa L. som låg bakom väldigt mycket produktivt och var inblandad i 6 av 9 mål. Världsklass! Att våra 2 mv dessutom fick hålla tätt är extra roligt. De ställdes inte på alltför stora prov, men de gånger det behövdes så klev både Nova och Tilde fram och spikade igen. Avslutningsvis gläds vi åt ett jättebra powerplay, där det var bra bolltempo och flera fina avslut innan vi lyckades trycka dit bollen. Bästa PP vi sett på länge! Nästa vecka har vi sista seriematchen 2021 och åker då till Tranås tighta plan för ett hett och intensivt toppmöte. Innan det ska vi dock kora bästa curlingspelaren i laget! Slutresultat 9-0 (4-0, 2-0, 3-0) DJ17 12 dec 2021 0kommentarer
  • Till slut tog det stopp

Till slut tar alla sviter slut. Arsenals Invincibles klarade 49 matcher innan förlusten var ett faktum. Vi höll inte riktigt lika länge, och tyvärr kom vi inte alls igång idag. Hatten av för Kfum som var det hetare laget och med sitt något rakare mer direkta spel lyckades skapa tryck på oss. De var disciplinerade i sitt försvarsspel och vi fick inte alls igång vårt normalt så fina anfallsspel. Vi själva kom aldrig riktigt igång och får fundera på varför vi inte lyckas vända det under matchens gång, men fina insatser dock från dagens 2 debutanter , Tilde och Hilda. Även om vi inte är riktigt nöjda med dagens insats och att vi inte fick igång vårt passningsspel, så är det viktigt att vi håller fast vid det spelet och inte faller in i att slå bollen långt. Vi är övertygade om att det utvecklar tjejerna mycket mer på lång sikt även om det kortsiktigt inte ger sportsligt resultat. Nu får vi deppa lite idag och sedan påbörja en ny vinstsvit nästa helg och det startar redan med veckans träningar, där vi utvecklar färdigheter att ta med till match. DJ17 21 nov 2021 0kommentarer