• En förlust och en vinst denna historiska vecka

Den senaste veckan spelades två matcher mot topplagen i tabellen. Det var två tuffa matcher, med helt olika utgångar men framförallt var det lärorika matcher. Trots att vi fick årets första förlust kan vi komma ur svackan och återigen ligga i toppen av tabellen Två onsdagar i rad skulle vi spela matcher mot de två lagen som jagade vår förstaplacering i tabellen. Vi hade Ytterby i första matchen, och spelade årets första derby på Kongevi. Den matchen är bara att lägga bakom sig. Det var på inget sätt oväntat att vi för eller senare skulle åka på bakslag i vårt vinsttåg, men det är olyckligt att det kommer i den matchen där många av tjejerna ville som mest. Vi är helt enkelt inte med i matchen alls, och lyckas inte komma upp i nivå. Slutresultatet kan till slut skrivas 1-3 och vi bryter ihop och kommer igen. För en vecka senare står tabelltrean Älvängen på schemat och denna matchen är minst lika viktig. Under träningarna inför matchen har vi lagt fokus på att inte låte Ytterbymatchen påverka oss, och återigen hitta tron på oss själva. Vi har ju inte vunnit 5/6 matcher för ingenting. Det var en tuff start för oss i Älvängen. Det spelas sällan någon fin fotboll när vi spelar mot detta laget, och framförallt inte på bortaplan. Älvängen är vana vid förhållandena där och vet hur de ska spela smart. De trycker mycket bollar långt och springer djupt på kanterna. Det är tufft även på mitten och i första halvlek gör vi inte det som vi kommit överrens om. Stoppa långbollarna. Det är också svårt att ställa om från att ha tränat ettt helt år på att spela fotboll på små marginaler, och rulla efter backen så mycket som möjligt, till att komma till Älvevi och lägga om taktiken helt. Men vi lyckades. Vårt första mål gör Emilia Karlsson på ett fantastiskt sätt. Skär in i banan och placerar bollen i bortre krysset. Deta målet var inte bara snyggt utan också mentalt och psykologiskt viktigt. Det kommer i en period där vi börjat växa oss in i matchen och skapat lägen, och i och med målet går luften ur ÄIK lite grand. De har tryckt på framåt under i stort sett hela första halvleken men inte fått utdelning, och istället är det vi som är mer kliniska och spräcker nollan. Därefter tar vi över matchen mer och mer och i andra halvlek är matchen istället i vår favör där vi trycker långbollar bakom deras backlinje och stannar högt i banan. Vi vinner också våra kamper på mittfältet, vilket är nyckeln till mycket i denna match. Vi stänger också igen bakåt och vårt försvarspel ser mycket tryggare och stabilare ut i andra halvlek än vad det gjorde i första. För säkerhetsskull ser vi också till att stänga matchen när vi gör 2-0 genom samma målgörare som tidigare. Härlig seger och återigen i topp på tabellen. Utöver det ska det också tilläggas att vi nu slagit rekord. Sedan damlaget startade upp igen, har vi aldrig någonsin tagit så mycket poäng. Det är en vinst i sig med bara sju matcher spelade. IK Kongahälla - Ytterby IS 1-3 (0-2) Mål: Julie Fanger Älvängens IK - IK Kongahälla 0-2 Mål: Emilia Karlsson 2 Stjärnjakten i matchen mot Ytterby: Emilia Karlsson *** Ella Wallin ** Wilma Ekelund* Stjärnjakten i matchen mot Älvängen Amanda Carlsbogård *** Emilia Karlsson ** Ella Ohlsson* Stjärnkampen än så länge under säsongen Emilia Karlsson ******** Amanda Carlsbogård ****** Julie Fanger ****** Emma Hansson **** Ella Wallin *** Freja Forsman *** Olivia Jonsson *** Mikaela Gustafsson ** Ida Hedlund ** Frida Nyqvist ** Ella Ohlson * Wilma Eklund * Matilda Karlsson * A-lag Damer 1 jun 2023 0kommentarer
  • Referat: Sävedalens IF (B) - IK Kongahälla/Kungälvs FF

På Kristi himmelfärd var det Sävedalen som stod för motståndet när vi spelade bortamatch på Kongevi. En match där vi verkligen visar vilja och färg och samtidigt står för en smått otrolig vändning. Inledningen på matchen är tuff i vanlig ordning för oss. Vi får inte riktigt till det och det krävs, så som det brukar, åtminstone en kvart innan vi har känt på motståndaren och hittat in i vårt spel. Precis när vi växt in i matchen och tagit mer och mer plats på offensiva planhalvan kommer det snöpligt ett baklänges mål. Hitills i matchen har det inte varit några riktiga målchanser så givetvis känns det tufft. Trots det viker vi inte ner oss och vi fortsätter att pressa på framåt, och börjar skapa bättre chanser framåt. Men återigen kommer bakslag, när Sävedalen gör 2-0. Inte ens det gör att vi viker oss och precis innan halvtid får vi in 2-1 genom Kalle på hörna från Ida, och känslan i halvtid är att vi borde kunna göra mer. Under halvtidsnacket är det ingen som hänger på huvudet, utan istället känner man att laget vill in igen på plan för att försöka vända på matchen. Något som vi också gör. I andra halvlek ångar vi på ordentligt framåt, och gör det också riktigt bra. Vi spelar väldigt mycket fotboll på offensiv planhalva och efter dryga kvarten kommer så kvitteringen genom ett drömmål från Julie. Vid det här laget har vi gjort oss förtjänta av en vinst, men efter målet vaknar motståndarna till liv och lyckas i perioder att även de skapa målchanser. Det stod dock inte i vår väg och till trots att matchen jämnade ut sig så blixtrar vi till och tar ledningen på en kontring. Återigen genom Julie. Sätt till hela matchen är vinsten förtjänt, men mest av allt är vändningen värd att lyftas upp. Vi viker inte ner oss, eller går och "sörjer" som vi brukar säga, utan lägger det bakom oss och ser istället till att göra något åt situationen. Det är oerhört imponerande och det ska ni alla i laget ha all ära för. Det går alltid att ändra på ett resultat. Nästa match är en av höjdpunkterna på året då det äntligen blivit dags för derby mot Ytterby IS. Hemma i denna omgången och avspark 20:15 på onsdag på Kongevi. Sävedalens IF - IK Kongahälla 2-3 (2-1) Mål: Julie Fanger 2, Emilia Karlsson Stjärnjakten i matchen mot Sävedalen: Julie Fanger *** Emilia Karlsson ** Matilda Karlsson * Stjärnkampen än så länge under säsongen Julie Fanger ****** Emma Hansson **** Emilia Karlsson *** Amanda Carlsbogård *** Freja Forsman *** Olivia Jonsson *** Frida Nyqvist * Mikaela Gustafsson ** Ida Hedlund ** Ella Wallin * Matilda Karlsson * A-lag Damer 23 maj 2023 0kommentarer
  • Femte raka segern

På Kristi himmelfärd var det Sävedalen som stod för motståndet när vi spelade bortamatch på Kongevi. En match där vi verkligen visar vilja och färg och samtidigt står för en smått otrolig vändning. Inledningen på matchen är tuff i vanlig ordning för oss. Vi får inte riktigt till det och det krävs, så som det brukar, åtminstone en kvart innan vi har känt på motståndaren och hittat in i vårt spel. Precis när vi växt in i matchen och tagit mer och mer plats på offensiva planhalvan kommer det snöpligt ett baklänges mål. Hitills i matchen har det inte varit några riktiga målchanser så givetvis känns det tufft. Trots det viker vi inte ner oss och vi fortsätter att pressa på framåt, och börjar skapa bättre chanser framåt. Men återigen kommer bakslag, när Sävedalen gör 2-0. Inte ens det gör att vi viker oss och precis innan halvtid får vi in 2-1 genom Kalle på hörna från Ida, och känslan i halvtid är att vi borde kunna göra mer. Under halvtidsnacket är det ingen som hänger på huvudet, utan istället känner man att laget vill in igen på plan för att försöka vända på matchen. Något som vi också gör. I andra halvlek ångar vi på ordentligt framåt, och gör det också riktigt bra. Vi spelar väldigt mycket fotboll på offensiv planhalva och efter dryga kvarten kommer så kvitteringen genom ett drömmål från Julie. Vid det här laget har vi gjort oss förtjänta av en vinst, men efter målet vaknar motståndarna till liv och lyckas i perioder att även de skapa målchanser. Det stod dock inte i vår väg och till trots att matchen jämnade ut sig så blixtrar vi till och tar ledningen på en kontring. Återigen genom Julie. Sätt till hela matchen är vinsten förtjänt, men mest av allt är vändningen värd att lyftas upp. Vi viker inte ner oss, eller går och "sörjer" som vi brukar säga, utan lägger det bakom oss och ser istället till att göra något åt situationen. Det är oerhört imponerande och det ska ni alla i laget ha all ära för. Det går alltid att ändra på ett resultat. Nästa match är en av höjdpunkterna på året då det äntligen blivit dags för derby mot Ytterby IS. Hemma i denna omgången och avspark 20:15 på onsdag på Kongevi. Sävedalens IF - IK Kongahälla 2-3 (2-1) Mål: Julie Fanger 2, Emilia Karlsson Stjärnjakten i matchen mot Sävedalen: Julie Fanger *** Emilia Karlsson ** Matilda Karlsson * Stjärnkampen än så länge under säsongen Julie Fanger ****** Emma Hansson **** Emilia Karlsson *** Amanda Carlsbogård *** Freja Forsman *** Olivia Jonsson *** Frida Nyqvist * Mikaela Gustafsson ** Ida Hedlund ** Ella Wallin * Matilda Karlsson * A-lag Damer 23 maj 2023 1kommentar
  • Referat: IK Kongahälla/Kungälvs FF - Floda BoIF

Under söndagen stod Floda för motståndet i årets fjärde match och återigen blev det en seger för IKK. Vi visade precis som vanligt att vi vill mer än våra motståndare och att vi kan spela mot många typer av motstånd. Det hade inför denna matchen varit uppehåll för många, då förra helgen var utan match. Uppehållet fylldes istället med lite tuffare träning för att se till att hålla igång, och inte kliva ner i tempo. Andra hade match i kroppen, efter en tuff match mot Kärra med juniorlaget på lördagen, med ytterligare i motstånd i vädret och värmen. Vi öppnar matchen ganska tamt, men bjuder inte på något. Vi får inte riktigt till våra passningar och löpningar så som vi önskar, men lyckas ändå vara det bollhållande laget, och Floda får inte en sekund med bollen. Efter dryga halvtimmen kommer så första målet på straff av Julie efter en handssituation i straffområdet. Efter det börjar vi skapa fler målchanser och spelar i stort sett bara på offensiv planhalva. Vi har bra tendenser men slarvar i utförandet. Något som vi helt enkelt bara behöver jobba vidare med. I andra halvlek lyckas vi utöka vår ledning med cirka 20 minuter kvar. Återigen Julie och på straff efter att Flodas målvakt fått ett fullständigt hjärnsläpp och sparkat en av våra tjejer i magen trots att hon hade bollen. Vi tuffar på ett tag till och gör även 3-0 genom Elin Arnfjord efter ett starkt framspelande av Amanda. Sista tio blir vi bekväma och slappnar av lite för mycket vilket gör att motståndarna kan få kliva upp på vår planhalva. Det resulterar också i årets första insläppta mål i minut 90. Att det skulle komma var oundvikligt, men vi kan nog ta lärdom av att spela fotboll i 90 minuter. Att det var ett fysiskt motstånd vi skulle möta visste vi om, och det är något som vi också ska med oss från denna matchen. Att trots att de vill dra ner på tempot så lyckas vi ändå spela tuffare och fortsätta rulla boll. Nästa match spelas redan på torsdag. Då borta mot Sävedalen (fast på Kongevi) klockan 14:00. IK Kongahälla - Floda BoIF 3-1 (1-0) Mål: Julie Fanger 2, Elin Arnfjord Stjärnjakten i matchen mot Floda: Julie Fanger *** Amanda Carlsbogård ** Ella Wallin * Stjärnkampen än så länge under säsongen Emma Hansson **** Julie Fanger *** Amanda Carlsbogård *** Freja Forsman *** Olivia Jonsson *** Frida Nyqvist * Mikaela Gustafsson ** Ida Hedlund ** Ella Wallin * Emilia Karlsson * A-lag Damer 15 maj 2023 0kommentarer