• Supporterresa lördag den 2 juli

På lördag den 2 juli rullar bussen ner mot de småländska skogarna för vårens sista seriematch i division 3 då våra grön-vita hjältar tar sig an Waggeryds IK. Vårens tidigare möte med Waggeryds IK slutade med en hejdundrande föreställning där slutresultatet skrevs till hela 6-1. Björkö kommer från en lite tyngre period resultatmässigt men reser med en stark trupp till Småland som uppladdning inför Skärgårdscupen nästa vecka. Allt stöd man kan bidra med är välkommet då vi väntar oss en svår match i Småland. Bussen avgår 10:15 från Amhult Resecentrum och supportrar betalar en lite symbolisk summa. Anmälan sker till senioransvarig@ifkbjorko.nu alternativt telefon 0704868829 Kom igen nu och hjälp de gröna fram till en ny härlig seger! A-lag Herrar 29 jun 2022 3kommentarer
  • Supporterresa till Jönköping 2.0

Dags för årets tredje bortamatch i Jönköping och denna gång ställs våra grön-vita hjältar mot Jönköpings BK. Vi mötte Jönköping i premiären och fick inte med några poäng från den matchen så all support till denna svåra bortamatch är nyttig. Matchen spelas nu på torsdag den 22 juni. Nu öppnar vi åter igen upp möjligheten för våra härliga supportrar att följa med spelarna i spelarbussen till Jönköping för att se killarna göra sitt yttersta för att hämta med sig tre nya poäng tillbaka till den vackraste av öar. Passa på och ta tillfället i akt till en trevlig utflykt och få se på fin fotboll. Avresan kommer gå från Resecentrum Amhult (lämpligt att parkera bilen vid pendelparkeringen vid Blomsterlandet i Amhult). Samling är kl 15:30. Klubben tar en liten symbolisk kostnad för att åka med och det är 100 kr per plats (man får ge några kr extra om man vill och har möjlighet). Antalet platser är begränsat så säkra upp din plats genom att maila senioransvarig@ifkbjorko.nu alternativt ring eller sms 0704868829. We are green! A-lag Herrar 22 jun 2022 0kommentarer
  • Förlust på hemmaplan

Björkös gröna hjältar är inne i en tyngre period just nu och under lördagen kom årets första förlust på Björkövallen då Dalstorp var på besök och tog med sig alla poängen tillbaka till Borås-trakten. Stort drama utspelades redan innan matchstart denna lördag då ambulanshelikoptern landade Björkövallens gröna matta bara minuter innan matchstart och naturligtvis blev matchstarten försenad. Det ska ha gått förhållandevis bra med personen som ambulansen var utsänd för och matchen kom tillslut igång ca tjugo minuter efter utsatt tid. Dalstorp, klädda i gult och svart som vilket annat ”vischan-gäng” som helst (Romelanda, Mjällby, Hällesåker, Kode, Bunkeflo, ni fattar och kom inte och säg AIK för de är svarta med gula inslag och en helt annan sak) är hemmahörande strax utanför Borås och låg inför matchen på samma poäng som våra vackra gröna lirare. Tidigare möte på Dalshov slutade med en snöplig förlust efter att Dalstorp lyckades vinna med 1-0 efter en straff tidigt i första halvlek. Till dagens match kom ett Björkö med något stukat självförtroende efter en tung förlust borta mot Öckerö men hemma vet vi att vi är svårslagna och det fanns gott hopp om tre nya pinnar. Trotjänaren Oscar Frank syntes tillbaka i truppen efter att ha skadats strax innan premiären till årets serie och även Jack Olsson var med och spred glädje runt vallen. En frisk vind från väster låg på vilket varit lite av ett tema för Björkös matcher på vallen i år. Dalstorp valde att starta i medvinden och spelade från första minut ner bollar bakom Björkös backlinje mot en vass forward i gult, som väl tog sisådär 370 högintensiva löpningar och sprang tre mil under matchen, men dessvärre för Dalstorp var bollarna inte av särskilt hög kvalite så det blev sällan farligt. Björkö valde heller inte att ”tiki-taka” sig fram i plan utan spelade ofta längre mot Eric Alexandersson på offensivt mittfält för skarv mot Theo Kornbakk alternativt tidiga bollar mot yttermittfältare Andreas Odersjö eller Jack Ahlberg-Karlsson. Inledningen var intensiv med mycket dueller och högt tempo. Det mattades dock av en bit in i halvleken och den präglades därefter av mycket spelavbrott för inkast, frisparkar, insparkar med mera. Inget av lagen var heller överdrivet intresserade av att ha ett högt tempo i matchen så alla avbrott tog tid och gjorde att matchen aldrig kom upp i en särskilt hög nivå. De gröna hotade främst genom sin vänsterkant där Ahlberg-Karlsson ihop med William Lännholm kombinerar ett flertal gånger. Ahlberg är nära att tråckla sig fram till riktigt vassa lägen ett par gånger men får inte riktigt till det i de sista avgörande momenten. Farligaste läget för de gröna i första halvlek kommer efter en lyra från vänsterkanten mot Kornbakk som smugit upp på borte ytan men dessvärre var skostorleken två nummer för små och bollen träffar inte foten utan går ut till inspark. Halvlekens bästa chans får Dalstorp efter ett inspel från höger rätt in i ”slottet” där en mittfältare får fritt läge men får alldeles för mycket fot under bollen och de raska bollkallarna Alve och William får runda skyddsnätet och leta boll i trädgård bakom Björkövallen. 0-0 i paus och känslan var ganska bra hos de gröna supportrarna runt vallen. Inget skönspel i första halvlek men ett par kombinationer som var hyfsat lovande och vetskap om att andra halvlek skulle spelas i ganska frisk medvind ingav hopp om nya triumfer på hemmaplan. Dessvärre blir andra inte alls vad man hoppats på utan halvleken påminner mycket om den första halvleken med mycket spelavbrott och ganska lågt tempo. Chanser skapas främst vid fasta situationer som hörnor och långa inkast. Mitt i andra halvlek kommer Dalstorps yttermittfältare, som ett flertal tillfällen tidigare i matchen visat sig ha lite för lite gröt i kroppen och lite för stora Serie A drömmar genom att falla lätt, runt Lännholm på Björkös vänsterback. Yttermittfältaren kliver in i straffområdet i hamnar i en duell i straffområdet. Kontakten är där och hela Dalstorps trupp inklusive alla på bänken samt medföljande supportrar ropar högt på straffen. Domaren vinkar tidigt avvärjande och det hela slutar med ett gult kort för protest. Det dröjer dock inte långt förrän de gula laget får en billig frispark strax utanför straffområdet till vänster. Bollen lyras in och går förbi samtliga spelare till inspark. Då vinner Dalstorp högsta vinsten på Björkövallens lotteri då domaren plötsligt står och pekar på straffpunkten. Jublet är lika stort från de gula spelarna som förvåningen är från de gröna. Bollen upp på punkten och in för 1-0. Björkö försöker efter detta att få till en forcering men matchen fortsätter kantas av mängder med spelavbrott och inget riktigt flyt. Odersjö har två farliga skott där det ena touchar överliggaren och Björkö är riktigt nära vid ett par fasta situationer där bland annat en boll räddas av en back på mållinjen. Men den riktigt tunga forceringen är inte riktigt där. De självförtroende som tidigare varit en självklarhet var inte riktigt på plats denna dag. Dalstorp har ett par vassa omställningar där Robin Gustafsson får visa hög klass i målet och bland annat nypa ett friläge. Matchen slutar 1-0 och årets facit mot Dalstorp är alltså två förluster med 1-0 och båda matcherna har avgjorts på en straff i andra halvlek. Man får imponeras av Dalstorps rutin att ”spela av” båda matcherna effektivt efter att tagit ledningen. Nu återstår två bortamatcher för Björkö innan vi spelar Skärgårdscupen och därefter tar semester. Nästa match är Jönköping borta dagen innan midsommarafton. Vill man ha plats i bussen håller man utkik i sociala medier under veckan. A-lag Herrar 19 jun 2022 0kommentarer
  • Det var bättre förr.

Förr i tiden, för sisådär 12-15 år sen, spelades Gustafs Cup alltid i Bergsgårdsskolans gympahall, man kunde få en stor stark under 50 kronor och Mattan Olausson stod i Öckerös kasse och delade ut hårtorkar till fjuniga j-puffar och lata försvarare. Det var också en tid då Öckerös innermittfältare Christian Karlsson (som jubilerade i omgång 11 division 3 mellersta Götaland genom att spela sitt 475 derby, hatten av för det) inte hade en aning hur det kändes att vinna ett derby, när Öckerös legendariske lagledare Tommy Solbräcke oftast satt långt in i avbytarbåset med händerna över huvudet i ren besvikelse efter matcher mot Björkö och det låg naturgräs på Prästängen. Nostalgikern hos skribenten har fortsatt svårt att förlikas med att det är konstgräs på Prästängens A-plan och skyller acklimatiseringen av konstgräs i svensk fotboll på i första hand Elfsborgs IF. Och Norrland. Förr i tiden åktes det segertåg av båtar mellan Långasand på Öckerö och hamnen på Björkö med Poseidon i centrum efter cup-vinster (se bild) och förr i tiden kunde Öckerös tränare Andreas Elfström (då Larsson) bara titta på en grön-vit lirare (åtminstone om det var nr 14 på ryggen) för att mer eller mindre ge upp. Framförallt var förr i tiden en tid då Björkö alltid vann derbyn mot Öckerö. I ”nutid” har Björkö haft det minst sagt knepigare mot de vinröda laget från Öckerö. Senaste mötena i serien var förvisso ett par år sedan men då blev det två förluster och i förra årets Skärgårdscupsfinal slutade även det med en tung förlust efter förlängning. Till detta får vi nu lägga ytterligare en förlust i raden då årets första derby slutade med en klar 4-0 förlust för våra gröna hjältar. Matchen sändes via Göteborgs-Posten och i inför snacket pratade Öckerös Elfström om att undvika kamp-fotboll och spela snabb possession-fotboll (som lättas förklaras i att egna laget ska ha bollen så mycket som möjligt) medan Björkös chef Patrik Lännholm ville se inställning och fina omställningar. Björkös lirare saknade inte inställning. Kampen togs över hela banan och genom hela matchen. Man måste dock ha med sig att även Öckerös spelare kommer med en bra inställning och är beredda att bjuda upp till kamp. Öckerö lyckades med både kraft och skicklighet få in mycket bollar bakom Björkös backlinje och med mycket löpvilja från tre starka killar längst fram har Björkö det jobbigt och får jobba mycket med att löpa hemåt. När man sedan inte får fast bollen högre upp i plan och de längre bollarna som man försöker slå oftast fastnar på Öckerös kapten Simon Olsson så får man jobba mycket i defensiven. Öckerö jobbar till sig två straffar i första halvlek varav den ena går i mål efter att den skicklige Ludvig Wiklander snubblat i ansatsen och sen dubbelfotat in någon form av chip/lobb medan den andra straffen där det inte snubblas i någon ansats går i stolpen. Med bara någon minut kvar vänder Öckerö spelet snabbt och tråcklar sig fram till 2-0 vilket är oerhört tungt för Björkö. Andra halvlek påminner mycket om första och när Simon Olsson på en hörna dämpar en höjdboll till sig själv och sen kan sula bollen in till 3-0 är det ridå. 4-0 kommer med några minuter kvar och det är surt då målskillnaden försämras avsevärt utöver det bittra att förlora stort i matchen. Som sagt var inställning fortsatt bra och något att ta med sig framåt. Nya friska tag redan nästa helg då Dalstorp kommer på besök till Björkövallen. För att återknyta till inledningen så fanns det förr i tiden alltid dåliga domare att skylla på. Nu saknas även det då domarteamet höll bra nivå. Det tål att upprepas. Det var bättre förr. A-lag Herrar 11 jun 2022 0kommentarer
  • 1 poäng med blandade känslor.

En bra första halvlek och en något svagare andra halvlek ledde till slut fram till 1-1 i en jämn och stundtals välspelad match mot Gislaveds IS från Småland. Omgång 10 i början på juni, strålande sol, 17 grader i luften och en lätt bris från väst. Med andra ord perfekta förutsättningar att hälsa ett nytt motståndarlag välkomna till Björkö med. Då tränare Lännholm drabbats av ett par återbud i veckan kunde två lönnfeta, tidiga 80-talister i Andreas Andreasson och Peter Andersson skymtas på de grönas bänk till många supportrars stora glädje. Utöver ovan två nämnda mönstrades en stark trupp men vissa frågetecken fanns i mindre skavanker på en del spelare. Buster Botters skulle starta matchen men baksida lår höll inte för spel så ett påtvingat byte behövdes redan på värmningen. Första halvlekens inledning börjar med att båda lagen lägger stor vikt vid att komma rätt i försvaret. Björkö är de lag som vågar hålla i bollen något längre och kan därigenom få viss kontroll över matchen. Mest energi inledningsvis har Gislaveds tränare som med kraft i röst och gester manar på sina mannar i rött och låter höra när de inte är tillräckligt fokuserade. Matchen är stundtals välspelad och Björkö trillar sig fram med småtrevliga kombinationer och fina spelvändningar. Det skapas dock inte så mycket som Björkövallens publik är vana vid utan någon ströchans här och där är det som publiken får se. Halvlekens bästa chans är det Gislaved som skapar då en längre boll letar sig in bakom Kristoffer Gissleholm och Jimmy Olausson i Björkös backlinje på en duktig rödklädd forward och ett friläge mot Robin G i kassen. G kommer ut bra och kan avstyra men inte bättre än att forward kan plocka upp bollen vid kortlinje och avancera mot mål. Lyckligtvis för Björkö kan Jimmy Olausson agera räddande ängel och ta undan bollen. Strax efter går Olaussons baksida sönder och Björn Niklasson får chansen till höger i backlinjen och Filip Andersson får för första gången spela mittback i de gröna. Halvtidsvila och en bra känsla i de gröna lägret. Det är Björkö som känns starkare och de som kommer till flest lägen. Andra halvlek blir dessvärre för de gröna inte riktigt lika bra som den första. Gislaved får lite bättre träff på sin press och passningar från de gröna blir lite slarvigare. Det leder till att det är Gislaved som är laget som får övertag i matchen och de gröna kommer inte upp i banan med kontroll över bollen. De riktigt klara chanserna för båda lagen lyser dock med sin frånvaro även i andra halvlek. I minut 76 lyckas Björkö med en längre boll in bakom backlinjen i de röda laget och Erik Alexandersson som för dagen spelade i en något ovan forwardsroll kommer först på bollen. Målvakten träffar Alexandersson ganska styggt och när bollen träffar utsidan buren kan domaren inte göra mycket annat än att peka på 11-meterspunkten. Fram kliver William Lännholm som gjort en fullkomligt strålande match på sin vänsterback och är klinisk som straffskytt fram till 1-0. 15 minuter kvar och Gislaveds energiske tränare börjar laborera med det han har att tillgå. Ner på trebackslinje och upp med en 1.90 mittback för att få mer tryck är ett drag som tas till och detta får effekt i minut 84 då en långboll träffar panna på en långback. Nicken skarvas ner på den duktige forwarden som omnämnts tidigare och i friläget denna gång är han säker fram till 1-1. Strax därefter stoppar Filip Andersson bryskt en kontring och får sin andra ostskiva för dagen. Björkö således ner på tio man. Björn Niklasson får strax därefter problem med sin baksida och då var det dags för en den härlige Peter Andersson att hoppa in någon form av Tobias Linderoth-roll fast med mindre löpmeter. I och med inhoppet har nu ”Snygg-Peter” spelat seniorfotboll under fyra årtionden och det är bara att lyfta på hatten för denna prestationen. Sista minutrarna blir dramatiska. Gislaved skakar fram en bra chans till ledning där en nick från nära håll går mot närmsta krysset. Dessbättre lyckas G i kassen sträcka ut och göra en riktigt fin räddning. Därefter håller nyss inbytta Andersson på att karate-sparka en motståndare i huvudet innan domaren visslar för en frispark i sista minuten. Frisparken dras in i straffområdet och nickas i mål till 2-1 men domaren vinkar av målet för offside. Därefter har full tid uppnåtts och domaren kan blåsa av. Vi tappar alltså en ledning på hemmaplan med bara några minuter kvar och det är surt. Samtidigt kommer vi inte riktigt upp i den nivån vi önskar i andra halvlek, får en utvisning mot oss och ett bortdömt mål med oss så helt missnöjd är svårt att vara. Många spelare ska ha plus idag inte minst för inställning och kampvilja. Gissleholm var en gigant i backlinjen, William ett hot från sin vänsterback och har många fina kombinationer med Jack Ahlberg längs vänsterkanten och Amadeus Strandell och Jonathan Strandberg stod upp bra på mittfältet. Vi tackar både Gislaved och domarteamet för en trevlig och stundtals välspelad batalj. Ledarstaben har kommande vecka på sig att leta efter fungerande baksidor till diverse lår och därefter tar vi oss till Öckerö och Prästängen för nästa match. Det blir riktigt roligt! Hjärna, hjärta, Björkö! A-lag Herrar 4 jun 2022 0kommentarer
  • Fortsatt tungt borta

I måndags bar det av till Hovgården för bortamatch mot IK Zenith, en av få bortamatcher som inte föregås av en längre resa denna säsong. På Zeniths tränarbänk återfinns två välkända ansikten för Björkös trogna supportrar i tidigare huvudtränare Joakim Olsson och tidigare målvakt och målvaktstränare Martin "Gabbe" Olsson. Zenith vann förra året division 4A i tämligen överlägsen stil och har inlett division 3 på ett bra sätt. Björkö som för dagen spelade i blått inleder dessvärre med att spela fram en grönvit spelare i Zenith till 1-0 redan efter ett någonm minut då en hemåtpassning mot egen målvakt blir för snäv. Skön start för Zenith som har med sig resultatet att spela redan inledningsvis. Mitt i halvleken kommer även 2-0 och det suckas en del bland det stora bortaföljet som hade tagit sig in till Hovgården denna måndagskväll. Med bara ett par minuter kvar av halvleken lyckas Andreas Odersjö komma loss och kan reducera ledningen med ett och ge Björkö en biljett in i matchen. I andra halvlek ger Björkö det en chans och utmanar Zenith om poängen. En del chanser vaskas fram som kunde lett fram till kvitteringen men de grön-vita hemmalaget lyckas stå emot. Med sisådär 10 minuter kvar får Krister Körm sitt andra gula och får lämna planen för denna dag och när Zenith strax efter gör 3-1 är matchen över. Björkö hittar inte energi för att göra två mål denna kväll och vi får istället vända hem tomhänta. Björkös skrala bortafacit fortsätter därmed men spelet är inte att skämmas över. Vi tar med oss de delar som gjordes bra och ser fram emot hemmamatch redan till lördag då Gislaved kommer på besök. A-lag Herrar 3 jun 2022 0kommentarer