Avbryt
Börja följ

Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Habo IF

Följ

Habo IF

Följ oss för uppdateringar
Följ

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Genom att använda tjänsten godkänner du detta.

Okej

Kontaktinformation

Namn Habo IF
Adress Munkaskogsvägen 3
Postadress 56635 HABO
Telefon 036-41514
Fax 036-415 83
E-post info@haboif.f.se
Orgnr 867200-4705
Kontonr BG: 438-2727
Öppettider Swish nr: 123 576 30 99
HABO HONDA CUP
A-lag Herrar

Om Habo IF

Historia

Habo IF bildades den 26 april 1926. Sektioner för fotboll och friidrott, som kallades allmän idrott, fanns med redan i starten. Även om man tränade och spelade bandy så blev ingen sektion vald förrän 1928. Detta år tillkom även sektioner för cykel och skidor.

Ett betydelsefullt genombrott skedde 1929 då föreningen skötte inträde i Riksidrotts-
förbundet. Samma år var det premiär för Habos fotbolls lag i seriesammanhang, en pokalserie kallad Mössebergsserien. När serien var färdigspelad stod Habo IF som seriesegrare, alltså redan första året i seriespel.

En fotbollsplan fanns vid Slätten redan när föreningen bildades och på årsmötet 1930 beslutades att idrottsplatsen skulle förbättras och utvidgas. För bandyspel utnyttjades flera isar i början, Spinnardammen, Dalagölen, Klerebodammen men mest användes Gölasjön. Till bandysäsongen 1935/36 stod Gunnevi landisbana klar för spel. Under 30-talet tillkom sektioner för gymnastik, gång, bordtennis och orientering.

Den sport som många förknippar med Habo är bandy. Vid tre tillfällen under 40-talet kvalade laget till allsvenskan. Första försöket var 1944 och 400 förväntansfulla habobor kantade landisbanan vid Gunnevi men fick se hemmalaget bli besegrade av IFK Nässjö, 3-6. Även de andra försöken 1947 och denna period framstår som föreningens främsta i bandy.
Ingen har lyckats sprida namnet Habo så förnämligt och vidsträckt som just bandyliraren Jan "Habo" Johansson. Redan som 15-åring gjorde han debut i Habos A-lag. Senare blev han allsvenska i Nässjö IF, Landslagsman och VM-silvermedaljör.

Andra landslagsmän som börjat sin idrottskarriär i Habo IF är fotbollspelarna Greger Hallén och Erik Edman. För drygt fem år sedan skrev Erik proffskontrakt med italienska Torino, numera spelar han i den franska klubben Stade Rennais efter att i ett år spelat i Tottenham Hotspurs. Leif Johansson har deltagit i friidrottslandlaget och i pojklandslaget för friidrott har Andreas Wulff, Johan Rogö och Magnus Lönquist deltagit i mångkamp. Leif Jonsson vann bronsmedaljen på 200-meter i junior-EM i Jugoslavien 1989. Ur Leifs medaljskörd kan nämnas fem silver och sju brons vid senior-SM

År 1977 var ett framgångsrikt år för fotbollen då lagen vann div IV och avancerade till div III (motsvarande dagens division II). Sejouren i "trean" blev dock ettårig (1978). Föreningen har även haft sektioner för tennis och handboll.


Magnus Widell