Avbryt
Börja följ

Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Högaborgs BK

Följ

Högaborgs BK

Följ oss för uppdateringar
Följ

Vi använder cookies för att ge dig bästa upplevelsen. Läs vår cookiepolicy här. Genom att fortsätta använda tjänsten godkänner du denna.

Okej
Högaborgs BK
Välj lag

Kontaktinformation

Namn Högaborgs BK
Adress Harlyckegatan 2
Postadress 25658 HELSINGBORG
Telefon 0704-129202
E-post matsfors@yahoo.com
Orgnr 843000-1977
Kontonr bank giro 174-3251

Om Högaborgs BK

Högaborgs Bollklubb bildades av ett kompisgäng våren 1927.

Den nybildade klubben anlade idrottsplatsen Viskans Vall, i östra Högaborg, men tvingades flytta från denna 1937 eftersom Helsingborgs stad ville utnyttja platsen för bostadsbebyggelse. Istället höll klubben till på Tre Torns plan vid Jönköpingsgatan fram till 1942 då Harlyckans Idrottsplats anlades och som sedan dess varit Högaborgs BKs hemmaplan.

Föreningen spelar i grön-svart-randiga tröjor och svarta byxor och klubbens A-lag spelar under 2012 i Division 2 Södra Götaland.

Aldrig har så många internationella proffsklubbar haft en så liten förening som Högaborg att tacka för så mycket.

Högaborgs Bollklubb är unik i svensk fotboll – ingen annan klubb på den här nivån har levererat så många spelare ut i proffsvärlden. Frågan är om någon klubb överhuvudtaget kan visa upp en liknande lista.
Klubben är känd som en av de främsta plantskolorna i svensk fotboll. Bl.a. har Henrik Larsson, Mats Magnusson, Patrik Sundström, Imad Khalili, Martin Olsson, Marcus Olsson, Dejan Pavlovic, Johan Paulsson, Fredrik Liverstam, Daniel Andersson, Joakim Persson, Jordan Larsson, Moustafa Zeidan Stojan Lukic m.fl spelat i föreningen.

Föreningen har valt att satsa på att unga spelare med de rätta förutsättningarna tidigt skall få prova på seniorspel. Ideologin att tidigt seniorspel är bra för den unga talangens utveckling delas med flera elitföreningar.

Högaborgs BK skall med våra ungdomar i centrum och med engagerad ledning samt välutbildade tränare och ledare, verka för att stärka ungdomarnas social kompetens samt utveckla deras idrottsliga förmåga, både i lag och individuellt.

Värdegrunder såsom respekt, ansvar, kamratskap, ödmjukhet, glädje och öppenhet skall leda till att vi blir vinnare!

- Vi gör allt för att bidra till god kamratskap
- Vi är alla är lika mycket värda och vi motarbetar aktivt mobbning, rasism och utanförskap
- Vi arbetar för en rök- och drogfri miljö
- Vi ger allt i både träning och match
- Vi behandlar lagkamrater, ledare, motståndare, publik och domare med respekt
- Vi inser vikten av förberedelser i form av träning, vila, mat och dryck
- Vi tränar inte, eller spelar match, om vi inte känner oss helt krya och friska
- Vi håller överenskomna tider och meddelar frånvaro i så god tid som möjligt
- Vi lever upp till begreppet "Fair Play"
- Vi satsar inte pengar på egen match och anmäler misstänkt påverkan av matchutgång till klubbledningen.
- Vi ser till att ha rätt utrustning och håller den hel och ren
- Vi är rädda om föreningens tillgångar, såsom material, klubbhus, planer m.m.
- Vi är noga med hygienen och duschar alltid efter match och träning
- Vi planerar skolarbetet så att det aldrig blir lidande
- Vi företräder alltid föreningen och är ett föredöme för yngre spelare både på och utanför planen
- Vi har betalat medlemsavgiften som är en förutsättning för att träna och spela match
- Vi hjälper till med att tillföra medel till Högaborgs BK och ställer upp på föreningens aktiviteter


När Kenneth Karlsson, som varit anställd sedan 1976 och kan allt om klubben, visar listan på vilka fotbollsproffs som har Högaborg som moderklubb blir man oerhört imponerad.

– Det har blivit några stycken genom åren, säger 57-årige Kenneth, som nu dels jobbar på klubbkansliet och dels är tränare för A-laget.

Men han har varit tränare på alla nivåer i klubben. En gemensam nämnare för nästan alla som blivit proffs är att de under längre eller kortare perioder haft Kenneth som tränare.

– Jag vill inte ta åt mig äran för det. Det finns så många bra ledare i klubben och framförallt har killarna själva lagt ned ett oerhört arbete, säger han.

Den förste som lämnade klubben och några år senare blev proffs var Masse Magnusson. Som 18-åring värvades han av Malmö FF, 1981. Fyra år senare blev han utlandsproffs i schweiziska Servette för att några år senare hamna i klassiska Benfica.

– Pengarna för honom bidrog starkt till att vi fick pengar till klubbhuset, säger Kenneth Karlsson.

Elva svenska utlandsproffs de senaste 30 åren har Högaborg som moderklubb (se faktarutan). Dessutom har klubben genom åren skickat ett dussintal spelare till allsvenskan och superettan.

Frågan man ställer sig är naturligtvis: hur gör klubben för att lyckas?

– I många fall är individens utveckling viktigare än lagets resultat. Killarna ska spela på den nivå där de passar. Är man till exempel 15–16 år och tillräckligt duktig så ska man spela i juniorlaget eller till och med i A-laget. Vi har aldrig varit rädda för att släppa fram unga killar.

Mats Magnusson var 14 år när han debuterade i Högaborgs A-lag. När Moustafa Zeidan och Jordan Larsson debuterade i A-laget för några år sedan var de i samma ålder.

– Zeidan är nog den största talangen vi haft. På sin tid var även Patrik Sundström en oerhörd talang, men skador stoppade honom, säger Kenneth Karlsson.

Förutom individens utveckling menar Kenneth att kontinuiteten i föreningen har betydelse.

– Vi har haft flera duktiga ledare och tränare som följt sina årgångar av spelare länge. Att de unga killarna inte kastas mellan olika ledare är viktigt för deras utveckling både som människor och spelare.

Ett exempel på att klubben vågar satsa ungt är att man förra hösten vid en avgörande match för att hänga kvar i division 2 hade en startelva där de äldsta spelarna precis fyllt 20 år.

Just att ge unga spelare chansen är något talangen Robert Mirosavic, som började i Högaborg innan han gick till HIF för att hamna i Benficas Akademi och nu Ängelholms FF, vill ge klubben beröm för.

– Tränarna i Högaborg är mycket duktiga. De visar förtroende för de unga spelarna. Man låter killarna göra det de är bra på, och man får lov att misslyckas. Det är viktigt för att lyckas, säger Robert Mirosavic, som tränade några gånger med Högaborg i somras innan han skrev på för ÄFF.

– Högaborg är min moderklubb. I pojklaget spelade jag med många av dem som nu är med i klubbens A-lag, säger 19-årige Mirosavic.

Utöver de som blivit utlandsproffs har ett dussintal spelare från Högaborg lirat eller lirar i allsvenskan eller superettan, exempelvis Patrik Sundström och Magnus Thorvaldsson.

Att så många spelare från klubben blivit proffs utomlands har gett – och kommer att ge – klubben en hel del pengar.

Man får helt enkelt lön för jobbet man lagt ner.

– Nu är de internationella reglerna sådana att moderklubbarna får en del av övergångspengarna, vilket vi verkligen har behövt. För några år sedan hade vi stora problem ekonomiskt, men på senare år har vi fått in en del pengar för våra spelare så nu är vi på grön kvist, förklarar Kenneth.

På flera sätt är Högaborg en stor familj. Marcus och Martin Olsson är tvillingar. Imad Khalili, Abdul Khalili och Moustafa Zeidan är släktingar. Henrik Larsson är pappa till Jordan Larsson, som ännu inte blivit utlandsproffs, men nyligen tog steget upp i allsvenska HIF.

Kenneth Karlsson vill dock trycka på en helt annan bild av Högaborg också.

– Visst har vi fått fram en hel del elitspelare, men vi har säkert räddat avsevärt fler ungdomar, som varit illa ute, till ett helt okej liv. Vår sociala uppgift är grunden i vår verksamhet. Blir sedan någon elitspelare så är det bara en trevlig bonus, säger Kenneth.

"Man utbildar människor och även fotbollsspelare" skrev kollega Tomas Nilsson, som sitter på skrivbordet bredvid, om Gunnilse från Göteborgsförorten Angered för några år sedan.

Det stämmer mer än väl in på Högaborgs Bollklubb också.