Avbryt
Börja följ

Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om IFK Hedemora BK

Följ

IFK Hedemora BK

Följ oss för uppdateringar
Följ
IFK Hedemora BK
IFK Hedemora BK

Kontaktinformation

Namn IFK Hedemora BK
Adress C/o M Aronsson Bondegatan 4
Postadress 77634 HEDEMORA
Telefon 073-8317803
Orgnr

Om IFK Hedemora BK

Klubben startades av Sören Bengtsson 7 februari 1935, han blev för övrigt den försa senioren att vinna DM och det gjorde han 1936.

1945-1954 mot Dalaeliten
Detta decenium blev en fortsatt famgång för Hedemora dock inte för övriga klubbar i länet, en fin julklapp fick man 1948 genom en ny fin träningslokal i nybyggda Janssons möblers källarlokal, man skulle tillbringa sin verksamhet i dessa lokar i 57 år innan man flyttade verksamheten till nyare lokaler i en gumnastiksal vid gussarvets nedlagda skola, klubbens stjärnor fortsatte med sina framgångar och ett flertal juniorer tryckte på underifrån som fortsatte att ta hem många DM tittlar till klubben. 1953 hade man stort utbyte med de nordiska länderna och det första DM:et i fristil arrangerades och klubben tog hem 3 historiska tittlar genom Evert Aronsson (dagens ordförandes far), L Björklunds Håksberg och K E Eliasson bättre gick det i den antika stilen man tog hem 7 av 8 tittlar.

1955-1964 mot Sverige eliten.
Detta decenium karaktiserades av nya unga brottares framgångar och Sören Bengtsson lämnade över till Gunnar Hedman som under det närmsta 30 åren skulle verka som ledare dommare och styrelse uppdrag. 1960 efter att man tagit lag SM med Fagersta kom Matti Poikala till klubben, hans närvaro blev en injektion för de yngre brottarna och 1961 började han framgångsrika karriär både nationelt som internationelt, under denna tid så var Hedemora mycket stark och bevis för det var att man för andra gången tog hem samtliga medaljer i fristils DM och fick rpresentera Dalarna i lanskapsmatcherna mot Hällsingland och Gästrikland.

Elitskicktet 1965-1974

Matti erövrade klubbens första SM tecken i fristil 1961 och i antika stilen 1965, han han även med att ta medaljer i både NM och EM och han var även medaljaspiran vid OS i Mexiko men drabbade av en olycka under ett träningspass och ådrog sig en hjärnskakning, året därpå blev Matti stor grabb No. 49, han framgångar överglänste ans insattser inom klubben där han var involverad i olika funktioner under många år, men det var inte bara Matti som stog för klubben framgångar, man kan nämna Roland Gruvsjö som var med till utagningarna för OS i München 1972 men föll bort i sista gallringen andra som kan nämnas var Rolf Bylin som 1965 tog sitt första SM tecken som skulle följas upp med fyra titlar till. Under denna period så förlorade klubben två stora namn Åke Herre och Sigurd Wretling, Åke i en trafikolycka då han var på väg till en tävling med undommar och Sigurd som var med sen klubben bildades 1935.

Vi dalar generationskifte 1975-1984
Under senare tid har Hedemora brottninge karaktiseras av generationsväxling som man inte riktigt hängt med i, allt för många äldre brottare har slutat, brottninge fick ett lite fäste under denna period i Vikmanshyttan där Matti bosatte sig och att Jorma Henriksson flytta in så var det många ungdommar i den lilla orten som tränade och tävlade för klubben. blan det nya brottae som kom och som hade mång framskjutna placeringar var brödarparet Aronsson och Wengelin som hade fäder rep. farbröder under 30:talet men även tvillingarna Bjarne och Jörgen Andersson de sistnämnda har efter sin karriär alla förutsättningar att leda och instruera nästa brottar generation. Man blir även under denna period tvingade att inrikta sig på ungdumsverksamhet då det under den senare delen blir allt mindre seniorbrottare, man skördar dock framgångar och många DM tecken i båda stilarna och ungdoms och junior SM medaljer plockas hem genom Mats Aronsson och Lennart Axelsson trots generationsväxlingen.

Dambrottningen kommer in 1985-1995
Under denna period utmärker sig främs av att dambrottningen gör sitt intråg inom brottarsporten så även i Hedemora, många trodde det skulle vara en fluga och tillfällighet, Hedemora var med från början och hade så många under sent 80 tal att man blev tvugna att dela upp träningarna till flickor och pojkar, träningarna nu sedan ca: 10 år sköttes av tvillingarna Bjarne och Jörgen Andersson och framgångarna för flickorna skulle inte dröja, den största stjärnan var Maria Samils som tog DM och SM medaljer och fick aven landslagsuppdrag bl.a brottades hon EM, Man var så stora inom dambrottninge att man var tredje bästa klubb under SM 1994.