Avbryt
Börja följ

Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Gustavsbergs IF Handboll

Följ

Gustavsbergs IF HK

Följ oss för uppdateringar
Följ
Gustavsbergs IF Handboll
Välj lag

Kontaktinformation

Namn Gustavsbergs IF Handboll
Adress Box 109
Postadress 13422 Gustavsberg
Telefon 072-7110225
E-post info@gustavsberghandboll.nu
Orgnr 802430-2807
Swish 1234407656
Kontonr Bankgiro: 5341-8752

Om Gustavsbergs IF Handboll

Varmt välkommen till Gustavsbergs IF Handbollsklubb. Gustavsbergs IF HK har i mer än 30 år bedrivit verksamhet i Värmdö kommun. Vi har många engagerade, duktiga och välutbildade tränare och ledare. GIF HK har säsongen 2023/2024 verksamhet för både flickor och pojkar i träning och tävlings-verksamhet, med totalt c:a 400 aktiva handbollsspelare från spelare födda 2018 i handbollsleken till seniorlag på damsidan.

Vår verksamhet hålls igång av ett 80-tal ideella ledare, de flesta föräldrar till aktiva barn, men även äldre ungdomar och andra som brinner för handbollen.

Föreningens policy är att vi spelar handboll för att det är roligt. Målet är att så många som möjligt ska vilja spela handboll så länge som möjligt och därefter gärna fortsätta som ledare, tränare, domare etc.

Vi arbetar aktivt för att skapa så stor sammanhållning som möjligt, både inom lagen och över hela klubben. Vi åker på gemensamma träningsläger och cuper och varje vår är vår klubbdag Gurrabollen en stor manifestation för handbollen i GIF HK.

Med en stor bredd i verksamheten som grund har vi över tid nått sportsliga framgångar och fostrat spelare som nått både landslag och elitseriespel. Men framför allt har vi kunnat erbjuda alla som gillar handboll en öppen och inkluderande verksamhet med våra värdeord i fokus: Glädje, Gemenskap, Utveckling och Modern.Historia
Nedanstående text är hämtad ur Gustavsbergs IFs jubileumsskrift 2006 då man fyllde 100 år som förening. Under samma år ombildades föreningen från att vara en huvudförening med sektioner till fem stycken självständiga föreningar som knyts samman i en allians. Orsaken var framför allt att seniorbandyn nått sådana framgångar att man är uppe och nosar på allsvenskan och därigenom också exponerar sig för betydande ekonomiska risker som i tidigare konstruktion delades solidariskt även av övriga sektioner, flera av dom med tyngdpunkt på ungdomsverksamhet.

Handbollen är den yngsta sektionen i GIF. Förvisso lär det ha spelats korphandboll på Farstaborgs utomhusplan redan på 40-talet, men det var i samband med att den nya sporthallen på Ekvallen stod klar 1988 som man från kommunens sida ansåg att det fanns ett behov av någon idrottsverksamhet under vinterhalvåret framförallt för flickor, som motvikt till dom pojkdominerade issporterna. Av den anledningen anses Palle Danielsson, tjänsteman på kommunens fritidskontor och med ett förflutet inom Skuru IK, vara handbollssektionens upphovsman. Ordningen att ha verksamhet enbart för damer och flickor består och GIF Handboll är idag en av den handfull handbollsklubbar i Stockholmsområdet som fokuserar enbart på damhandboll.

Sektionen har under alla år haft tyngdpunkten i ungdomsverksamheten, även om ett seniorlag har funnits av och till. Under 1990-talet då sektionen var nystartad präglades verksamheten av en viss instabilitet och flera årskullar spelare förlorades, mycket beroende på svårigheter att rekrytera ledare och tränare. Det påstås ta minst en generation att bygga upp en stark klubbkultur där medlemmar som slutar som aktiva blir kvar som ledare för få stanna kvar i gemenskapen. Där har vi fortfarande en bit kvar, även om vi är på god väg. Självfallet fanns under den här tiden liksom idag även höjdpunkter, och en sådan som förtjänar ett omnämnande är årskullen F-86 som ända sedan dom började som åttaåringar 1994 hade exempellösa framgångar och under hela sin tid som ungdomsspelare lyckades ta hem i stort sett varenda pris som går att vinna. Sex av spelarna sögs genast upp av olika elitserielag så snart dom blev seniorer 2005.

Runt sekelskiftet gjordes en medveten satsning dels på ledarutbildning, och dels på att kontinuerligt starta en ny handbollsskola varje år. I september brukar ett trettiotal förväntansfulla tjejer som just börjat andra klass dyka upp på sin första träning. Matchpremiären inträffar ett halvår senare, i januari, och man spelar då så kallad minihandboll på halvplan, fyra utespelare, med betydligt mindre målburar och en boll av skumplast. Våra spelare är nog dom i Stockholm som börjat spela i högst ålder, dom andra klubbarna brukar rekrytera sina spelare ända ner bland 5-åringar. Vi tycker oss ha märkt att man inte producerar bättre handbollsspelare för det. Visst blir det mycket ”stryk” för oss dom första matcherna då man tränat ett halvår och möter andra lag som hållit på både två och tre år, men där har vi en av poängerna att hålla på med flickor, att det inte bekymrar dom nämnvärt! Det brukar sedan ta ett halvår till ett år innan våra tjejer är ikapp och förbi.

Det här börjar nu ge utdelning. Inför säsongen 06/07 är vi cirka 200 aktiva och för första gången har vi nu stora och stabila årskullar hela vägen från juniorer födda 88 ner till dom yngsta som då kommer att vara födda 1998. Det pågår ett aktivt arbete med att skapa en klubbkänsla och bygga broar mellan dom olika åldergrupperna genom gemensamma cupresor, träningsläger och internturneringar. Vi är särskilt stolta över att vår ålderspyramid inte är särskilt brant, det vill säga har man väl börjat spela handboll i GIF så fortsätter man i hög utsträckning genom hela skoltiden och upp genom gymnasiet. Detta i en tid då andra idrotter präglas av utslagning redan innan man fyllt tio.

Dom sportsliga framgångarna har inte låtit vänta på sig. Sedan 2002 har vi årligen deltagit med hela föreningen i Östersund cup som alltid inträffar mellan nyår och trettondan, och två av gångerna har vi där blivit bästa förening totalt, trots att det deltar fler pojk- än flicklag! I seriesystemet i Stockholmshandbollen ligger vi undantagslöst i den övre halvan av den högsta serien i respektive åldersklass, tillsammans med dom betydligt mer namnkunniga elitklubbarna som också sneglar på våra spelare då dom börjar närma sig junioråldern.

Vad gäller framtida utveckling har vi under dom senaste åren växt med en åldersklass per år och det är en takt vi uppfattar som lagom. Inom ett par år kommer vi att ha ett tillräckligt antal spelare stora och duktiga nog att ingå i ett nystartat seniorlag som därefter kontinuerligt kommer att kunna fyllas på med egna spelarprodukter. Seniorlaget skall spela i en så hög division som kvaliten på dom egna spelarna tillåter, vi kommer inte att värva spelare utifrån i syfte att nå en högre serie än vi förtjänar. Däremot kommer vi säkert att producera en och annan talang som har kapacitet att spela på en högre nivå och att dom spelarna kommer att lämna oss när dom är passerade som ungdomsspelare ser vi som ofrånkomligt.