• Kalmar Matchcamp

Den 27:e april var vi iväg på en matchcamp i Kalmar och mötte namnkunniga lag från landets sydligare delar. Dagen startade med väckning redan kl 06:00, frukost, utcheckning från hotellet och sedan promenad till Guldfågeln Arena. Vi hade såklart hoppats på spel inne på arenan, men alla matcher spelades på konstgräs på Kalmar Fotboll Campus som ligger inte mer än en utspark norr om arenan. Första matchen var mot Malmö FF, ett lag som besökt Grimsta under Volkswagen Cup både 2017 och 2018, men som vi aldrig har spelat mot. Matchen startar i ett ursinnigt tempo, med hög press från båda lagen. BP har mest boll och flest chanser, men ”Di Blåe” är skickliga med bollen och kontrar effektivt. Redan efter 12 minuter är ställningen 3-3 vilket även står sig halvleken ut. I andra halvlek behåller BP intensiteten medan Malmö inte riktigt orkar. Vi kombinerar oss fram i många fina anfall och målen kommer, en del riktigt fina avslut faktiskt. Vi vinner matchen med 8-3. Match mot Öster följde. Lite avvaktande inledning innan BP kommer igång och gör tre snabba framåt och släpper ett bakåt på fem minuter. BP gör ett mål till innan pausen. Ett härligt kämpande Öster håller ihop hela andra halvlek och det slutar därmed 4-1. Vi står kvar på planen och möter Mjällby direkt. Det blir lite av samma karaktär på denna match som mot Öster, vi gör ett tidigt ryck i målprotokollet och spelar bra hela matchen ut och vinner med 7-2. Vi står därmed som gruppsegrare före Malmö och nu väntar semifinal mot Trelleborg, men först en efterlängtad lunchpaus. Lagom till semifinalen öppnar sig himlen och regnet börjar ösa ner. BP-spelet håller dock i sig och vi dominerar matchen från början till slut och vinner med 4-0. Finalen blir mot hemmalaget Kalmar, som vi mötte i en jämn match under Volkswagen Cup i höstas. Vi gissar att de är revanschsugna! Jämn inledning men BP tar över och spelar riktigt bra. Snabba, passningar över hela planen. 5-0 i paus. Kalmar kommer tillbaka i andra men lyckas aldrig spräcka nollan. Vi avslutar med att kontra in två mål i sista minuten, 7-0 och Kalmars revansch får vänta. Ett stort tack till Kalmar FF för inbjudan! Kul med så många föräldrar och supportrar som åkte med och stödjer oss på och vid sidan av plan. Sportskribent Tobias Roos P2008A 9 aug 2019 0kommentarer
  • Helsinki 8vs8 Match Camp

Efter inbjudan från finska PPJ tog vi flyget till Helsingfors för bra och utvecklande matcher mot Finlands bästa lag på 8-manna tillsammans med våra bröder i P08-2. Roligt också att vår Akademichef Mikael Sörnäs följde med för att se oss på nära håll och för att knyta kontakter. Efter en mycket lyckad helg åkte vi hem med 5 vinster, en oavgjord och 18-4 i målskillnad. BP - PPJ 3-0 BP - FC Inter 4-0 BP - Ilves 2-2 BP - HJK A 1-0 BP - PPJ 5-1 BP - HJK A 3-1 Team Manager Andreas Bergvall P2008A 9 aug 2019 0kommentarer
  • Akademikampen

Åland i februari har blivit lite av en tradition och en bra start på säsongen. Som tidigare år ställdes vi mot Finlands bästa lag på 8-manna under 3 dagar i uppvärmda Eckeröhallen på Åland. Efter 6 matcher åkte vi hem med 5 vinster, en förlust och 33-10 i målskillnad. BP - EPS 8-1 BP - HJK 2 5-1 BP - HJK A 0-3 BP - FC Inter 5-3 BP - Ilves 6-0 BP - PPJ 9-2 Team Manager Andreas Bergvall P2008A 9 aug 2019 0kommentarer
  • Mallorca Futcup '19

Innan nyårsraketerna riktigt hade hunnit tystna, satte vi oss på ett plan och styrde mot Palma, för årets första stora äventyr, Mallorca FutCup '19. Arrangörerna hade lockat med namnkunnigt motstånd i form av spanska toppklubbar och lag från USA. Nu blevdet inte riktigt så, men de lag som var med höll ändå riktigt hög klass om än inte så namnkunniga. Spelformen i denna turnering var 8-manna med offside. Lite ovanligt för oss, men vållade inga större problem skulle det visa sig. Första dagen spelade vi inga matcher utan det blev ren acklimatiseringsdag för killarna med lätt förberedande matchträning och tidig läggning Andra dagen startade gruppspelet. 6-2 mot Balears CF. En lite nervös inledning och bara 2-1 halvlek, men i andra kom vi igång och dominerar med hög press och bra avslut. Matchen slutar faktiskt 5-2, men det sista som händer är vi får vårt 6-2 mål bortdömt för offside, men efteråt går tävlingledningenin och korrigerar så det officiella resultatet faktiskt blir 6-2, en spansk specialregel gissar vi. 7-1 mot Leeds FC. En tidig gruppfinal, trodde vi då, för Leeds såg starka ut. Vi står rätt hela matchen, plockar bort deras bäste spelare, och vinner helt rättvist. Vi lär oss dock något nytt denna match, det går att göra mål direkt på avspark! Leeds endamål dundrar de in direkt på avspark fram till 2-1. 6-2 mot Indipendiente Camp Redó. Vi går fram till 5-1 redan innan halvtidsvilan, andra halvlek blir lite av en transportsträcka. 4-0 mot La Salle. Sista gruppspelsmatchen. Vi spelar med bättre tålamod nu, vinner säkert men utan att imponera. Eller är det inte ganska imponerande, vinna säkert men utan att förta sig? Med full pott vinner vi såklart gruppen, tvåa blir Balears CF med bättre målskillnad än både Leeds och La Salle. I semifinalen möter vi Atlético Baleares som inte vill gå bort sig utan backar hem och parkerar bussen. Det blir mycket skott utifrån från vår sida, men de flesta går över. Till slut kommer målen och när Baleares börjar pressa högt öppnas det upp och målentrillar in. Matchen slutar 6-1 och i finalen väntar RCD Mallorca som vann sin semifinal på planen bredvid med 7-2. Finalen blir en intensiv och svängig match, inte alltid så välspelad, men oerhört spännande. Vi startar bäst och går fram till 2-0 tidigt. Mallorca jobbar sig in i matchen allt mer, gör fem raka mål fram till 2-5. Vi kämpar oss tillbaka och når 5-6 med7 minuter kvar. Vi kämpar och försöker, men resultatet står sig och Mallorca vinner. Killarna verkar otröstliga, men tårarna torkar snabbt när de hyllas av lagets alla supportrar. Det är närmare 30 stycken denna gång som åkt med för att heja fram laget! Otroligt roligt att se och ett enormt stöd för killarna. Men det är inte bara våra BP-killar som gjort bra ifrån sig i denna turnering. I de äldre klasserna blev det idel vinster för våra BP-bröder i P07-1, P06-1 och P05-1 som alltså vann sina respektive åldersgrupper. Extra kul var det också att samtliga BP-lagbodde på samma hotell vilket gjorde det naturligt att hänga och umgås lagen emellan såväl på hotellet som på bussen och runt planerna. Riktigt skön BP-feeling! Vi ser redan fram emot nästa utlandsturnering för laget som blir Akademikampen på Åland i början av februari! Sportskribent Tobias Roos P2008A 11 jan 2019 1kommentar
  • Profbud Cup Polen

Helgen 7-9/12 var vi i Krosno i Polen och spelade PROFBUD Cup, en turnering med akademilag från Polen, Slovakien, England och Ukraina. Det var 16 lag uppdelade i två grupper där alla möter alla och de fyra bästa går till A-slutspel. Matchtiden var 1x20 minuter, och de fyra bästa från varje grupp gick till A-slutspel. Gruppspelet startade tidigt på lördagen och i första matchen ställdes vi mot Lech Poznan. Vi inleder lite spänt och får inte riktig ordning på spelet. Lech Poznan pressar högt och har snabba omställningar. Vi missar ett uppspel och Lech Poznan gör 0-1. Fortsättningen blir hafsig, vi vaskar fram ett par fina lägen men 0-1 står sig matchen ut. Jobbig inledning. Var vi inte värda 1-1 ändå? I andra matchen möter vi hemmalaget Beniaminek Krosno. Vi spelar bättre nu, men Beniminek är ett bättre lag än Poznan. Tempot är högt och det är mycket spel på små ytor, något som Beniaminek verkar behärska bäst. En snabb omställnig ger 0-1 till Beniminek. Någon minut senare kommer nästa mål, 0-2 och inget verkar studsa vår väg. Killarna biter ihop kämpar på, men mot slutet kommer två nya kallduschar och matchen sluter 0-4. Vi kommer igen! I tredje matchen ställs vi mot Escola Varsovia, en akademi som tränar med Barcelona som förebild och som dessutom spelar i Barcelona-tröjor! I matchen innan har de övertygat med fint spel och slagit Poznan med 3-1. Matchen hinnar knappt starta innan vi tappar boll och 0-1 är ett faktum. Varsovia spelar smart, rör sig fint och hittar alltid passning till någon på en fri yta, och 0-2 kommer efter fem minuter. Minuten efter håller taket i hallen på att lyfta... vi gör vårt första mål i turneringen och en gnista tänds. Killarna lyfter sig och börjar skapa fler chanser framåt. 2-2 kommer med fem minuter kvar på en snabb omställning och nu hoppas vi på ett segermål. Istället gör Varsovia 2-3 och vi är i brygga. I matchens sista minut lyckas vi få in en kvittering på ett långskott och hoppet om slutspel lever. I fjärde matchen väntade Pogon Szczecin som vunnit sina tre första matcher med en sammanlagd målskillnad på 16-1(!), nu gällde det att vara med från början. Pogan har mest boll inledningsvis, men vi ligger rätt i positionerna och hugger när chanser ges. Första chansen kommer efter fyra minuter och vi gör 1-0. Minuten efter leder vi med 2-0 och efter tio leder vi med 4-0. BP känns som ett helt nytt lag, spelet är lugnare, passningarna säkrare och vi hugger som kobror. Pogon spelar bra men vi är helt enkelt bättre i denna match som slutar 6-2. I femte matchen möter vi Górnik Zabrze, ja så mycket match blev det aldrig, vi gör 1-0 i första minuten och efter sju minuter leder vi med hela 5-0. Matchen slutar 8-0 och vi har verkligen hittat spelet, men kommer det att räcka till A-slutspel? I match sex ställs vi mot MFK Zemplin Michalovce från Slovakien. Zemplin öppnar matchen bäst och kommer till snabba avslut. Våra passningar når inte riktigt fram och spelet böljar lite fram och tillbaka. Zemplin bryter ett uppspel och gör 0-1 i sjätte minuten. Vi svarar med att göra 1-1 i anfallet efter och kampen fortsätter. Våra passningarna hittar fram lite oftare och vi tar över matchen. Vi har en bra period halvvägs in i matchen och går fram till 4-1, Zemplin svara med 4-2 innan vi sätter punkt med 5-2 i sista minuten. I gruppspelets sista match är förutsättningarna klara, det är vinst som gäller för att ta sig till A-sluspel. Vi möter Wisla Plock som förlorat alla sina matcher hittills. Denna match blir inget undantag, vi vinner ganska lätt med 4-0, men vi övertygar inte. Killarna verkar trötta men gör det som behövs. En svängig första dag där vi tog oss samman och avslutade med fyra raka vinster och blev till slut fyra i gruppen. Vi minns speciellt den sena kvitteringen mot Escola Varsovia som verligen lyfte laget mentalt, och den efterföljande matchen mot Pogon som var ett rejält styrkebesked. Söndag och slutspelet börjar. I kvartsfinalen möter vi Legia Warszawa som vann den andra gruppen under lördagen. Legia för matchen men BP kontrar farligt hela tiden. Ett uppspel hamnar plötlsigt fel och Legia gör 0-1. Vi svarar direkt och gör 1-1. Legia gör 1-2 på hörna, och vi hittar på nytt en kvittering. Sedan kommer rycket med två mål för Legia och efter det orkar vi inte riktigt resa oss. En bra match från båda lagen där Legia trots allt vinner rättvist, 2-4. Direkt efter kvartfinalen är det match direkt mot Zaglebia Lubin som kom 3:a i andra gruppen. Vinnaren för spela om femte plats, förloraren om sjunde. Det känns som vi är lite trötta efter kvartsfinalen och den riktiga intensiteten saknas. Vi lyckas ändå till slut vinna med 3-1, men utan att övertyga. I matchen om femte plats ställs vi mot Jagiellonia Bialystok. Vi får inte till spelet, stressar och missar passningar. Bialystok är vassare och vinner till slut med 2-4. I finalen ser vi Legia vinna Legia mot Beniaminek med 5-3 och i matchen om tredje pris har Pogon slagit Escola Varsovia. Efter det tog prisutdelningen vid. Priser, fotografering och konfettibomber och allt ackompanjerat av den polske speakern som aldrig slutade prata, men kul var det ändå! Sammanfattningsvis en mycket bra turnering med allt från organisation, boende, planer, spelform och bra lag som gav oss precis den erfarenheten vi är ute efter när vi åker på internationella turneringar. Nu laddar vi för Mallorca Futcup 19’ 2-7/1. Tobias Roos Sportskribent P2008A 18 dec 2018 0kommentarer
  • Ny målvakt!

I dagarna blev det klart att John-Oliver Lacayo ansluter till laget. John-Oliver (@oliverbpakademi08) kommer närmast från Hammarby och är en duktig målvakt som är bra med fötterna och reaktionssnabb. Roligt att John-Oliver valt att fortsätta sin fotbollsutbildning hos oss. Välkommen John-Oliver med familj! #ifbp #bpakademi #bpungdom #bp1942 #fotbollsfabriken P2008A 28 nov 2018 7kommentarer
  • Säsongen 2019

Då har vi gjort avspark för fotbollssäsongen 2019. Tisdagens och torsdagens träningar började med att samtliga spelare samlades vid Grimsta IP, Sportkontor för den obligatoriska årliga teoretiska genomgången och utbildningen innan ordinarie träningar. I ett första skede informerades spelarna om organisationen inom ledarstaben och vilka olika ansvarsområden respektive ledare ansvarar för. Spelarna fick även ta del av vad det innebär att vara spelare inom IF Brommapojkarna och dess akademiverksamhet och vilka målsättningar laget och spelarna har inför säsongen 2019. Under utbildningen samtalades och dryftades det inom gruppen om hur vi som lag och enskild spelare har roligt och utvecklas både som spelare och människa. Vi talade om gemenskap och glädje i vår arbetsmiljö. Spelare som har roligt utvecklas, spelare som har roligt spelar också så länge som möjligt. Vi pratade i gruppen vad det innebär att vara och agera som en schysst spelare och hur just vår grupp ska göra för att detta mål ska uppfyllas så att alla känner glädje och utveckling och inte minst trygghet! Det handlade om allt ifrån sportsligt uppträdande till hur man tar hand om en lagkompis eller umgås i grupp. Under torsdagen fick spelarna ta del av den fotbollsspecifika säsongsplaneringen. Här fick de information vad som ska tränas, när det ska tränas, varför det ska tränas och hur det kommer att genomföras samt även vilka olika fysiska aktiviteter som kommer att integreras inom träningen. Vi gick även igenom lagets filosofi och arbetssätt när det gäller dess anfalls- och försvarsspel. Fotbollssäsongen 2019 är här, domaren har blåst till spel, nu kör vi! P2008A 23 nov 2018 4kommentarer