• Derby med janusansikte, alla poäng stannade på Grimsta.

Med ett utomordentligt skönt sensommarväder till förfogande lubbade lagen ut på plasten för att tampas om poängen. Hammarby numret större senast och placeringen före BP i serien , hade BP gjort hemläxan tillräckligt bra för att lugga gästerna? Både ja och nej , efter en stapplande första halvlek och ett 0-1 underläge lyckades man vända på steken och vinna med 3-1. Det är lätt att tro att högmodet hos Hammarbys backlinje eller för all del Oskar Fallenius cirkusnummer när han snor åt sig bollen och trycker in 1-1 i nättaket efter mindre än halvminuten i på andra halvlek är förklaringen. Sanningen är en helt annan. Hur var matchen då? Välspelade första femton minuter med skärpa och vilja i varje aktion. Hög densitet i försvarsspelet hos bägge gängen ger få avslut. Aron Sandéns nick strax över i 19e minut är det första vassa. Halvvägs i första halvlek hittar gästerna rätt i några blixtsnabba omställningar och kan därifrån etablera ett tryck över hela banan som stressar hemmalaget resten av halvleken. I 28e minut har gästerna en boll i stolpen och kort därefter gör Christos Liantas en jätteparad på avslut från nära håll. Liantas tvingas strax därpå ändå kapitulera och släppa i 1-0 efter fin aktion och prickskytte från anfallande Hammarby. Gästerna spelar sig på ett varierat sätt tämligen enkelt framåt i banan och BP tvingas , i den mån man faktiskt får tag i spelet, att slå svåra lyckatill-bollar till varandra. Hammarby är starkast i en tuff halvlek för BP där man hamnade på de berömda hälarna. Med 15 sekunder spelat av andra halvlek snor Oskar Fallenius åt sig trasan och vickar sig fram till läget där han sätter 1-1 bollen i nättaket. Hastigt och lustigt är BP på banan igen och med det förändras matchbilden och energin något. Gästerna fortsätter sitt tekniskt taktiskt och i övrigt skickliga spel där man pressar hem BP ordentligt. BP stör och får tag på bollen med ett annat självförtroende. Man är också mer resolut i anfallsspelet , inte minst Marcos Issa och Emre efter knappa timmen när de peggar upp för matchavgörande 2-1 från Sandén metern från mål. Sandén nöjer sig inte med det utan nickar kort därefter in 3-1 på hörna. Matchkvalitén är hyggligt hög och bägge lagen kommer till fler och fler avslut ju längre tiden går. Duktiga målvakter i bägge lagen håller siffrorna nere, kanske är Liantas matchens lirare med många avgörande räddningar eftersom gästerna har fler avslut än BP. Mitt i all kamp och anspänning är det fint att se Fallenius tunnel när klockan närmar sig 90 spelade minuter ,inte minst som en påminnelse om det vackra i fotbollen och en homage till Bajen. Vad var sanningen bakom vändningen då? Det var tränarnas beslut i halvtid. Dali dyrkar upp spänningarna i laget i paus med att helt enkelt tala om det som alla känner men inte vill känna, lite som flodhästen i vardagsrummet ja ni vet, nämligen hur illa spelet sett under första halvan av matchen. Därefter plockas det mest enkla och geniala av alla pedagogiska verktyg fram, förtroendet för spelaren. Laget får själva ta ut laget, man får ta ut ny riktning taktiskt och man ges tillfälle att prata igenom matchen så långt. Delaktigheten , förtroendet och ansvaret i kombination med ödmjukheten inför en stark motståndare vände på steken, punkt . Matchfakta slutspelsserien juniorallsvenskan BP - Hammarby 3-1 (0-1) Målskyttar BP Oskar Fallenius , Aron Sandén 2 Herr U 8 sep 2018