• Bortamatch på fredag kväll mot serietrean IF Viken

Helgen nalkas och värmen har kommit, en perfekt tid för fotboll. U-laget inleder helgen med bortamatch mot nykomlingarna IF Viken på fredagskvällen. Även om det är en timmes resväg får vi kategorisera det som ett derby och därmed blir det tredje raka derbyt. If Viken må vara en nykomling, men det finns gott om rutin från högre serier i truppen. De har även börjat serien starkt med två segrar en oavgjord samt en förlust. Förlusten kom lite överraskande i senaste matchen mot IFK Mariestad. och det andra poängtappet kom mot toppkonkurrenten Skara FC. IF Viken är seriens målgladaste lag med sina 10 mål, Hälften av dessa föll i matchen när de betvingade Tidaholm GoIF med 5-0 på hemmaplan. Notabelt är också att 6 av målen har gjorts av tidigare KF spelaren David Johannesson, vilket belönar honom med den ljusblå ledartröjan i skytteligan. Laget håller ihop bra i defensiven också vilket syns i kolumnen för insläppta mål där det står siffran 5. Med +/- 5 mål är de seriens bästa lag. Det som också sticker ut i statistiken är att de har tre spelare som redan riskerar att dra på sig sin tredje varning efter fyra spelade matcher. Åtta av spelarna i truppen har startat samtliga matcher så det är så långt en stabil startelva. En av de åtta är måltjuven David Johannesson och han kommer spräcka sviten då han är bortrest på jobbuppdrag. Oavsett om Johannesson är på plan eller inte så blir IF Viken en utmaning. Laget med flest gjorda mål möter lagets som släppt in minst mål, men även bara mäktat med 3 mål framåt. 19.00 börjar matchen och vid 21-tiden vet vi om U-laget fortfarande är obesegrat. Utvecklingslag för 19 dagar sedan 0kommentarer
  • Bilder från segermatchen mot Forshaga

Välkommen till en ny träningsvecka. Vi njuter först ett litet tag av bilderna från fredagens match, sen lägger vi den bakom oss och kör på. Utvecklingslag 29 apr 0kommentarer
  • Seger 1-0 mot Forshaga IF

Fredagkvällen hade utlovat uppehåll och hygglig temperatur, men vädret är nyckfullt i april. Regnet kom och gick innan matchstart, men lagom till avspark upphörde regnet. Gladast för det var nog i alla fall studenterna, som hade tävlingar på gräsplanen. De 150 åskådarna, som trots det osäkra vädret tagit sig till Klasmossens IP, hade nog inte heller några invändningar mot att paraplyerna kunde fällas ihop. Vi som var på Klasmossen fick se U-laget göra en riktigt bra match, som gav säsongens första seger. Laget följer matchplanen bra. De visar tålamod, gör bra värderingar, vänder spelet så motståndarna får löpa mycket, har ett bra bolltempo, vinner duellerna och försvarar sig bra. Kort sagt inte mycket att klaga på. Det borde med andra ord bli en klar seger, men så var inte fallet. Anledningen är att Forshaga kan konsten att försvara sig i en stabil 4-5-1 formation och att Niklas Bengtsson som ensam forward håller vår backlinje fullt sysselsatt. Sett till spelet och målchanserna vinner vi matchen rättvist, men det fanns situationer i matchen som kunde ha lett till ett helt annat resultat. Vi tar oss igenom matchen och de viktigaste händelserna. U-laget börjar matchen bra och tar direkt tag i kommandot. Bollen hålls inom laget i långa sekvenser och de få gånger Forshaga får låna bollen blir det kortvarigt då de snabbt söker den långa bollen. U-lagets första farlighet kommer efter en kvart, ett uppspel centralt går på felvänd Kenan, som vickar vidare till William som skjuter en bit utanför målet. Efter 20 min visar sig solen. Minuten senare har vi ett bra anfall där till slut Koffe kombinerar med Ross på högerkanten, som sedan hittar in på Kenan som väggar tillbaka till Ross som skjuter från straffområdslinjen rakt på målvakten. I minut 40 kommer U-lagets bästa chans i första halvleken. Koffe tar fram bollen och lyfter bollen fram till Pelle som tar med den via bröstet lyfter bollen över sista försvararens ben och avslutar över ribban. Med någon minut kvar av första halvleken hittar en djupledsboll Love som hårt uppvaktad tar med bollen och släpper tillbaka till Ross som lyfter in den mot straffpunkten, men den är några centimeter för hög så Pelle kan inte kontrollera nicken utan den går över. I slutminuten uppstår en situation som kunde ha ändrat utfallet för matchen. En långboll från Forshaga in i straffområdet missbedöms av Toomas. Vi har fyra försvarare på plats och Erik ska nicka bort bollen, men Toomas har tagit beslutet att han ska ta bollen. Resultatet blir att han kommer fel och tacklar Erik bakifrån så att han missar bollen och den dimper perfekt ner framför fötterna på Bengtsson, som bara har att rulla in bollen i öppet mål. Dessvärre för Forshaga missbedömer även domaren situationen och blåser frispark till vår fördel. Det blir också det sista som händer i första halvlek. Inga byten sker i halvlek. I minut 50 har U-laget på nytt bra kombinationsspel på högerkanten där Ross löper in och får tillbaka bollen strax utanför straffområdet och avancerar in i straffområdet där han petar bollen förbi försvararen som fullföljer och sätter fälleben. Straff kan tyckas, men domaren väljer att fria. Efter en timmes spel görs första bytena. Felix ersätter William och Odilon ar Ross plats. I minut 62 tar sig Forshaga fram på högerkanten och slår ett bra inlägg parallellt med kortlinjen. Bengtsson är bara några centimeter från att få pannan på bollen. Fyra minuter senare får Forshaga en ny chans när vi slarvar vid en inspark så att andra passningen bryts strax utanför straffområdet och leder till ett skott från straffområdeslinjen som Toomas får kasta sig för att rädda. I 67:e minuten kommer till slut det efterlängtade ledningsmålet. Ett bra anfall centralt stoppas när det fastnar i Forshagas försvarsblock, men med en direkt återövring lyckas Love blockera uppspelet och bollen hamnar hos Kenan i vänstra delen av straffområdet. Han slår sina försvarare och sedan är det instruktionsboken sida 53. Kenan tar sig ner till kortlinjen spelar snett inåt bakåt och där kommer Felix inlöpande från sin högerkant och kan kontrollerat bredsida in bollen i nät. Felix är het och 3 minuter senare kommer han till ett nytt läge via ett snett bakåt pass från högra sidans kortlinje. Den här gången går han på kraft med vristen och bollen går utanför målramen. Efter målet har U-laget en bra period tack vare att det öppnar upp mer ytor när Forshaga går högre upp i planen. Ulf byter in Darko istället för Love, som jobbat hårt. I 75:e minuten skapar Kenan nästa målchans på egen hand. Han tar emot bollen mitt på Forshagas planhalva och vänder bort stötande försvarare med sin mottagning och skenar mot målet, men hårt hemåtjobbande försvarare lyckas hinna fram med ett ben och blockera skottet. Minuten senare är det nära att gå snett. En Forshagarensning landar vid mittlinjen och båda våra mittbackar går på bollen där en borde tagit djupet. Även om Erik är först på bollen tar bollen i bröstet på framåtlöpande forwarden och går vidare i hans löpriktning. Elias räddar upp situationen med det extra långa benet. I minut 82 lyckas vi få till en omställning. Darko kommer nära i pressen och blockar ett inlägg och bollen går till fristående Kenan vid mittlinjen. Han avancerar mot straffområdet och har med sig Darko och Odilon. Han släpper bollen mellan kvarvarande backarna vid straffområdslinjen med sikte på framstormande Odilon. Han stoppas emellertid ojust precis utanför straffområdet. Efterföljande frispark slår Koffe några centimeter utanför vänstra krysset. Sista 10 minuterna av matchen blir det omvända roller. Forshaga blir mer desperata och flyttar fram sina positioner. Vi får ägna oss åt försvarsspel och slår ifrån oss. Här hade man kanske kunnat önska sig att vi klarade av att hålla i bollen under lite längre sekvenser och utnyttja omställningsytorna bättre. Men vi står samtidigt bra i försvarslinjerna och har inga större problem att freda oss. Ett sista defensivt byte sker i 90:e minuten när Hannes ersätter Chedi. Men det ska komma en sista chans för Forshaga, som för en kort stund förflyttar oss tillbaka till Grums-matchen och målet i slutminuten. Fyra minuter in på förlängningstid får Forshaga hörna från höger och den ger dem en 100 % chans till kvittering. Forshaga skickar upp allt de har inklusive målvakt Handel. Hörnan blir lång och nickas tillbaka in mot mål där vi tappat bort en fristående Forshagaspelare. Han blir dock lite överrumplad när bollen dimper ner framför fötterna och får inte ordningen på benen utan slår bollen tillbaka utanför bortre stolpen. Där blir det lite flipperspel innan bollen kan rensas bort. Det hinner bli några resultatlösa frisparkar till innan domaren blåser av matchen och killarna kan fira säsongens första 3 poäng. Vi är fortsatt obesegrade och har hållit nollan i tre av fyra matcher. Det tar vi med oss till nästa match, som är borta nästa fredag mot serietvåan IF Viken. Utvecklingslag 28 apr 0kommentarer
  • Referat: IF Karlstad Fotbollutveckling - Forshaga IF

Regnet kom och gick innan matchstart, men lagom till avspark upphörde regnet. Trots osäker väderlek hade drygt 150 åskådare tagit sig till Klasmossens IP. De fick se en underhållande och spännande match. Den behöver smältas, så det utförliga referatet får vänta ill imorgon. Den korta versionen är att matchen blev den väntade. U-laget äger det mesta av bollen, Forshaga försvarar sig väl, men är hela tiden farliga när de söker sina forwards i sitt raka spel. De tblir inga mål i första halvlek. Ska det bli ännu en 0-0 match.Så blir inte, nyinbytte Felix trycker in ledningsmålet efter en timmes spel. Förspelet görs av Kenan som tar sig ner till kortlinjen och spelar in bollen parallellt med mållinjen där Felix kommer inlöpandes. Det blir matchens enda mål och trots en desperat forcering av Forshaga under sista 10 minuterna står U-laget emot och bärgar årets första seger. Som sagt en bra genomförd match, men vi behöver jobba vidare med nycklarna för att låsa upp sista tredjedelen mot lågt stående försvar. Vi ser att när vi får till kombinationsspel med bra rörelse så kommer lägena. Det behöver vi göra oftare och även inte bara spela på felvända fötter utan även kunna slå på yta där spelare kan löpa in. Några distansskott kan även de krydda upp tillställningen. Lyckas vi sen skapa fler 2 mot 1 lägen på kanterna för att ta oss till fler inspelslägen så kommer det att bli fler mål. De som gjorde det var 1 Toomas Kocys (MV) 4 Christoffer Sandström (K) 6 Joel Axelsson 7 Chedi Fatnassi 8 Erik Karlsson 10 Elias Gustafsson 11 Pelle Buskqvist 13 Love Lindström 21 William Heiman 23 Marcus Ross 35 Kenan Cehajic Ersättare 27 Henrik Bohlin Arnesen (MV) 9 Darko Abdullah 12 Hannes Widström 14 Odilon Sangwa 16 Felix Hedman 17 Hassan Abdirisak Afrah 25 Hasim Qalif Elmi Utvecklingslag 26 apr 0kommentarer
  • Derbymatch hemma mot Forshaga på fredag 19:00

Derbymatcherna duggar tätt. Förra fredagen va det Grums och imorgon fredag är det nykomlingen Forshaga IF som gästar oss på Klasmossen IP. Vi har revansch att utkräva efter 1-0 förlusten i näst sista träningsmatchen. Men det blir en tuff uppgift. Forshaga har startat starkt i årets serie. Efter en inledande 1-0 förlust mot topplaget Skara FC har de radat upp två segrar. Först 1-0 seger borta mot Tidaholms GoIF och den följdes upp med en klar 3-0 vinst mot IFK Mariestad. Forshaga är just nu ett av seriens bästa försvar med bara ett insläppt mål på 3 matcher. Seriespel och träningsmatcher är två helt olika saker, men om vi ändå ska dra några linjer från vår träningsmach mot Forshaga så blir den förväntade matchbilden att Forshaga kommer att ligga med ett samlat lågt försvar. De är trygga med att de kan försvara sig bra och kommer att ha stort tålamod även om de kommer att ha lite boll. De kommer att satsa på snabba omsällningar när de vinner boll och de vill hels tsätta notoriska målskytten Niklas Bengtsson i läge. Förutom omställningar kommer de försöka förvalta offfensiva fasta situationer på bästa sätt. Nyckeln för våran del kommer vara att driva upp matchtempot med ett snabbt passningsspel med få tillslag, bra rörelse samt att vi har tålamod och inte söker de avgörande passningarna för tidigt. Fick jag önska, så skulle ett tidigt ledningsmål öppna upp matchen och tvinga Forshaga at flytta fram sina positioner. U-lage tkommer från en kort, men bra träningsvecka där alla kunnat delta. Simon och John är ännu inte uttagbara, men övriga spelare är tillgängliga för spel. Vädret ser ut at tbli anständigt, derby-stämning är att vänta och du är hjärtligt välkommen att delta i detta. Utvecklingslag 25 apr 0kommentarer
  • Ny träningsvecka och bilder från Grums-matchen

En solig helg är till ända och nu väntar en ny träningsvecka för U-laget. Matchen mot Grums är genomgången och är arkiveraad. Klart är at tvi bjuder Grums på allt för många chanser genom att onödigt tappa boll i fel lägen. Vi behöver bli noggrannare och göra bättre värderingar.Kvitteringsmålet som Grums gör på övertid är ett bra exempel där flera sämre beslut leder fram till målet. Nu vill vi bjuda er på några bilder från Grumsmatchen. Klicka på förstoringspilarna i bildens nedre högra hörn så får ni se alla bilderna. Redan nu kan ni planera in nästa hemmamatch som är på fredag 19.00 mot Forshaga IF. Forshaga har börjat strkt och ligger i toppen efter 2 segrar. Det blir en tuff nöt at tknäcka. Utvecklingslag 22 apr 0kommentarer
  • Referat: Grums IK - IF Karlstad Fotbollutveckling

En vindstilla kväll i Grums som kändes som en Valborgskväll utan brasa. En hel del publik längs staketet till konstgräsplanen. Publiken får se en händelserik match och detta får bli en snabb sammanfattning av de viktigaste händelserna. U-laget med två 0-0 matcher i bagaget får en smakstart när de tar ledningen i 6:e minuten. Första målet i säsongen går inte till historien som ett kanonmål utan sorteras snarare in på hyllan för turliga mål. En hörna från höger kommer i retur till Christoffer, som slår in bollen på nytt.och den styrs i mål av en försvarare. Ett snopet, men mycket välkommet mål, som noteras som självmål. Nu känns det inte lika kallt för bortafansen längs staketet. Förhoppningarna finns om en kul kväll. Men istället för att U-laget ska ta tag i matchen och äga boll och trycka på blir det en jämn första halvlek där Grums skapar de skarpaste lägena. Direkt efter målet är det öppna svängdörrar i Karlstads försvar och Grums forwards rinner igenom flertalet gånger och försvaret får jobba för att freda målet. Det krävs att Toomas står på huvudet några gånger och gör spektakulära räddningar på några frilägen. Vid ett tillfälle blir han överlobbad när han står långt ut, men Christoffer agerar räddande ängel på mållinjen. Till slut kan U-laget inte stå emot utan David Lander trycker kontrollerat in kvitteringen för hemmalaget på ett inspel snett inåt bakåt. Det är nu mer kamp på planen och i slutet av halvleken drar tre hemmaspelare på sig var sitt gult kort för protester. En jämn första halvlek där även U-laget haft sina chanser, men chansmässig leder Grums på poäng. Andra halvleken går mer i U-lagets favör. Grums ligger lägre och försvarar sig väl. När de vinner bollen försöker de ofta nå sina forwards med en rak boll i djupet. Nu har våra försvarare bättre kontroll och det blir inga klara lägen.U-laget skapar några fler heta chanser. Bästa chansen får Elias på en hörna där han ostört från nära håll nickar över. Till sist kommer ledningsmålet och det är Love som vänder runt vid straffområdslinjen och får till ett lågt skott som går i mål. Matchklockan står nu på 85 minuter. Grums gör nu en push för at tfå till en kvittering. De lyfter långt och U-laget agerar spänt och stressat. Där vi tidigare kontrollerat bollen börjar vi nu tappa bollen tidigt och killarna får jobba hårt för att freda målet. Matchklockan tickar upp till minut 94 och det ser ut som 3 poäng kan sättas in på kontot. Då får Grums till ett sista anfall med en boll ut på vänsterkanten där den slås in i straffområdet och Ted Åhlund tar emot, vänder runt och skjuter bollen lågt så den smiter under Toomas. Matchen slutar 2-2 och sett över hela matchen är det nog ett rättvist resultat. Men det är givetvis riktigt surt att tappa en ledning i slutminuten. Vi fortsatt obesegrade, gjorde våra första två mål, men som helhet gör vi en medioker match. Vi släpper till allt för många målchanser och vi klarar inte att stänga ner matchen utan blir stressade. Men Grums gör det bra och de leds förtjänstfullt av nestorn Bastian Rojas Diaz på centrala mittfältet. Nästa fredag är det dags för ett nytt derby då vi tar oss an nykomligen Forshaga IF på Klasmossen. De som gjorde det idag var: 1 Toomas Kocys (MV) 4 Christoffer Sandström (K) 6 Joel Axelsson 7 Chedi Fatnassi 8 Erik Karlsson 10 Elias Gustafsson 11 Pelle Buskqvist 14 Odilon Sangwa 16 Felix Hedman 17 Hassan Abdirisak Afrah 35 Kenan Cehajic Ersättare 27 Henrik Bohlin Arnesen (MV) 9 Darko Abdullah 12 Hannes Widström 13 Love Lindström 19 Leo Suskic 21 William Heiman 23 Marcus Ross Utvecklingslag 20 apr 0kommentarer
  • Bortamatch på fredag kväll mot rutinerade Grums IK

På fredag kväll 18.30 blåser domare Nedim Prguda igång årets tredje seriematch på Idrottsparken i Grums. Efter två raka 0-0 matcher vill vi nu göra mål och ta årets första seger. Laget har en kort, men bra träningsvecka bakom sig. De flesta spelarna är tillgängliga vilket säkert kommer att skapa en del huvudbry vad gäller vilka som ska starta matchen och vilka som ska avsluta. De som ska hindra oss från att ta poäng är ett rutinerat Grums IK. De fick sin första match inställd p g a snöovädret och vann sin match i andra omgången borta mot IFK Mariestad med 2-1. Detta efter en sen vändning med en kvittering i minut 78 av Bervan Kayhan och segermålet i 80:e minuten av Dawood Bethio Yako. Tre lyckosamma minuter för Grumsgrabbarna.I matchen började nyckelspelarna Sebastian Carlsson och Bastian Rojas Diaz på bänken, men när de kom in efter 66 minuter fick Grums tag i matchen. Gissningsvis startar dessa båda mot oss. Har du inget bättre för dig så ta dig till Grums och se matchen mellan U-laget och ett av de tippade topplagen. För den som kan sin Karlstadfotboll finns det gott om stora namn på och utanför planen. Utvecklingslag 18 apr 0kommentarer
  • Bildbevis från KFU - Götene 0-0

Vi har fått ett skönt bildcollage från söndagens match, som vi inte vill undanhålla er. Utvecklingslag 15 apr 1kommentar
  • Referat: IF Karlstad Fotbollutveckling - Götene IF

Sol, vind och en angenäm temperatur rådde när jag begav mig mot Klasmossens IP med höga förväntningar om en seger mot Götene IF. Fem timmar senare återvänder jag blåfrusen med en krossad förhoppning. Strax innan avspark kom det några regndroppar som förvarnade om att sämre väder var att vänta. Under hela matchen var den kraftiga vinden jobbigast för spelarna. Vid flera tillfällen fick domaren blåsa av matchen för att ett av målen blåst ur läge. För den som är intresserad av händelser och byten i matchen rekommenderas att gå in på appen Min Fotboll eller på webben (https://minfotboll.svenskfotboll.se/#/magazinegameview/1374065). Första kvarten i matchen var ganska hafsig från båda lagen där det var svårt att se någon struktur. Vi får inte kontroll på bollen och tappar den ofta till synes helt onödigt. Lagen har var sin halvchans men målvakterna gör sitt och räddar. Efter det får matchen en mer tydlig bild. Karlstad har merparten av bollinnehavet, men möter ett väl organiserat Götene. Karlstad rullar boll, men bolltempot kunde ha skruvats upp något för att få Götene att flytta sig mer och på så sätt skapa luckor i försvarsmuren. Götene lyckas med några omställningar och slår några långbollar med precision. De skapar inte några större farligheter utan Karlstads försvar har bra kontroll på dem. Däremot skapar U-laget tre bra lägen i slutet av halvleken. Först är det Hassan som ar sig fram på högerkanten och hittar in till Odilon som från när håll lyfter bollen över ribban. Nästa chans kommer även den på högersidan och den här gången släpper Pelle bollen snett bakåt till Hassan som skjuter rakt på målvakten. Tredje gången gillt är det på nytt Hassan som tar sig fram på högerkanten till ett bra avslutsläge, men osjälviskt passar han och bollen kan brytas. Efter det blir det inga fler klara målchanser i halvleken. Nåväl inga gjorda mål, men avslutningen på första halvlek lovar ändå gott för andra halvlek, då medvinden är på vår sida. När andra halvlek börjar så kommer den förhoppningen på skam. Det är Götene som förlägger spelet på offensiv planhalva och äger mer eller mindre första 10 minuterna. De kommer även till ett skottläge från distans som Toomas har bra koll på och räddar säkert. Efter hand tar Karlstad tillbaka initiativet och det börjar med att Hassan på ny slår sin back och söker Odilon som hårt uppvaktad inte kommer till avslut. Byten görs löpande i de båda lagen. På läktaren väntar vi på det första målet. Götene som under hela matchen försökt att sätta pressen högt utan någon större framgång backar mer och mer hemåt för att bevaka en vunnen poäng. Karlstad försöker trycka på, men kommer inte till några klara lägen. Farligaste läget får istället Götene då de på en omställning rullar bollen mot öppet mål, men den hinns upp av Karstadförsvararen en bra bit från mållinjen. Men Götene återerövrar bollen och får en chans till som blockeras. Sista 20 minuterna är det Karlstad som jagar ett segermål. Det blir inga klara målchanser förrän i slutminuterna och det blir två stycken för Kenan. Först är det Leo som felvänd i vänsterläge vid straffområdslinjen klackar fram bollen till Kenan, som avslutar i bortre hörnet, men där ligger Götenes målvakt i sin full längd och tippar till hörna. Nästa läge kommer också till vänster i straffområdet. Den här gången går bollen förbi målvakten och rammar stolpen. Det blir inga mål idag och matchen avslutas dessutom i en regnskur. Det är en svårspelad match på grund av den kraftiga blåsten. Det är svårt att kontrollera bollen och passningskvaliteten blir därefter. Många bollar som slås på ytan rinner iväg eller blir för korta. Stundtals är spelet bra, men killarna blir emellanåt övermodiga och vill göra för mycket med bollen. Resultatet blir allt för ofta bolltapp och att motståndarna bjuds på omställningslägen. Det finns mycket bra att ta med oss, men också flera detaljer att jobba vidare med. Vi släppte in mycket mål förra säsongen, men i år har vi börjat med att hålla nollan i två matcher. Å andra sidan har vi gått mållösa från båda matcherna och det kan vi inte vara nöjda med. Det blir en kortare träningsvecka eftersom nästa match är redan på fredag då ett derby väntar på bortaplan mot Grums. De som gjorde det idag var: 1. Toomas Kocys (MV) 4. Christoffer Sandström (K) 6. Joel Axelsson 7. Chedi Fatnassi 8. Erik Karlsson 10. Elias Gustafsson 11. Pelle Buskqvist 14. Odilon Sangwa 17. Hassan Abdirisak Afrah 18. William Heiman 23. Marcus Ross Ersättare 27. Henrik Bohlin Arnesen (MV) 12. Hannes Widström 13. Love Lindström 19. Leo Suskic 21. Jesper Alvers 25. Hasim Qalif Elmi 35. Kenan Cehajic Utvecklingslag 14 apr 0kommentarer