• Vi kvalar bra och skall bli bättre

Serielunken är över, vad i hela friden skall vi göra nu, kvala till allsvenskan såklart det är sen gammalt. Match 1 i bäst av 3 mot Sandviken AIK. Ett SAIK som precis som vi fått kvalplatsen som 3:a i sin serie då Borlänge IBK som placerade sig som 2:a i deras D1 serie valt att avstå kval. Förutsättningarna så långt är ganska lika även om det alltid är svårt att jämföra serier mot varandra. I matchserien så har SAIK hemmaplansfördel då de lyckades plocka hem några fler poäng än oss i grundserien, så bara att sättas sig i bussen och njuta av Let’s Go by Bus säkra transport upp till Sandviken. Vi ankommer som vanligt exakt i tid och tar ett strövtåg i närområdet och fortsätter ladda på sedvanligt sätt, ni som vet ni vet, nu lirar vi. Period 1: Vi inleder matchen nervöst och det bjuds på många misstag som vi inte är vana att se oss göra. Det märks verkligen att det är kvalmatch med en hemmapublik som gör allt vad de kan för att stötta sitt lag från läktaren. Vi är nog tagna av stundens allvar och i stället för att spela avslappnat så ser det spänt och nervöst ut på plan, tur att vi har keeper Ida Haag mellan stolparna annars så hade det varit hemmalaget som tagit kommandot i målprotokollet. Men plötsligt händer det, Petra L bryter ett uppspel vid mittplan, bollen hamnar nere i hemmalagets vänsterhörna hos Maja E som hittar Vendela F bakom kassen, bryter in och nätar 0-1 efter 7:20, kanske inte helt logiskt men oj va skönt. Målet ger oss lite momentum och vi spelar något bättre resterande del av perioden men fortfarande långt ifrån den nivå som vi vet finns i laget. Nu kommer vi undan och kan gå till periodvila med en 0-1 ledning. Skotten 10-5 till SAIK Period 2: Vi kommer ut till 2:a perioden och spelar något bättre men det är fortfarande inte på den nivå som vi förväntar oss prestera på. Det skapas chanser åt båda håll och domarna håller en bra och ganska hög nivå, något som gynnar hemmalaget mest då de spelar mer fysiskt än oss, det är dock inte oschyst, bara bestämt och hårt, det är som att de vill lite mer än oss. Så är det naturligtvis inte, men vi har svårt att få upp energin i samma nivå som hemmalaget denna kväll, men det viktigaste i en match är ju att göra mål vilket Emma N tar tag i när hon får bollen på backplats och skyfflar iväg en inte allt för hård boll in mot hemmakassen, lite trafik framför keepern och någon liten studs senare så står det 0-2 på resultattavlan med lite drygt 3 minuter kvar av perioden. Men säg den glädje som varar, bara minuten senare så kan hemmalaget vända spelet när vi står på hälarna på mittplan efter ett mindre bra genomfört offensivt frislag och en hemmaspelare lämnas med ett friläge med Ida H, spelaren gör det kyligt och sätter 1-2 med 2 minuter kvar av perioden. Åter en period där vi inte lyckas prestera det vi vill trots ledning. Skotten 7-3 till SAIK Period 3: vi inleder slutperioden lyckosamt och effektivt. Först kan Evelina E hitta igenom med en lång central passning upp till Liv J som vänder bort sin försvarare och sätter dit 1-3 efter 3:42, sedan vunnen tekning efter målet och Ebba A hittar vindsnabba Linnéa J på vår vänster sida, Linnéa rundar sin försvarare och stänker distinkt in 1-4 efter 3:45. 2 mål på 3 spelade sekunder, det är effektivitet i kvadrat det. Nu är goda råd dyra för hemmalaget som tar Time-out. Det känns nu som att vi nu är lite mer avslappnade och har bättre koll på läget, kanske slappnar vi av lite för mycket istället. Ett olyckligt misstag där det känns som att vi har full kontroll ger hemmalaget ett kontringsläge som de effektivt utnyttjar och nätar 2-4 med 5:35 spelade av sista perioden, ska vi tappa det här nu? Nä, vi har fortfarande bättre kontroll på matchen än tidigare trots hemmalagets reducering och än bättre blir det efter halva perioden då matchledarna finner hemmalaget skyldig till upprepade regelbrott och utdelar en ”gå och vila” bestraffning”. Vårt Power-play är stundtals bra men när väl hemmalaget får tag på bollen så är de duktiga på att döda tiden och vii lyckas tyvärr inte utnyttja vårt numerära överläge. Vi har fortsatt hyffsad koll på matchen även om det skapas lägen åt båda håll, men så dyker chansen upp efter ett litet misstag, vi missbedömer och missar en passning och det uppstår en kampsituation om bollen som studsar än hit och än dit för att tillslut komma loss ner till en hemmaspelare nere i vårt vänstra hörn, en snygg individuell prestation senare så sitter bollen stenhårt uppe i nättaket och 4-3 är ett faktum, 4 minuter och 7 sekunder kvar till full tid. Nu blir det spännande sista minuterna, hemmalaget plockar sin målvakt med ett par minuter kvar och lyckas skapa några chanser, nu är vi i ledningen och då säger klockans regelverk att den skall ticka fortare för det jagande laget än för oss som försvarar ledningen men vi reder ut anstormningen och plockar med oss en väldigt viktig och meriterande seger i detta kval. Skotten 7-10 till oss och totalt 24-18 till SAIK Kumlas mål: Vendela Fallqvist, Emma Nyberg, Liv Johansson, Linnéa Johansson 1 mål var Matchvärden utsåg cap Frida Danielsson till matchens lirare i Kumla och en hemlig men kompetent jury utsåg Emma Nyberg till matchens Kumla-Kämpe Vi avslutar med några ord från vår orädde ledare. -”En historisk seger för Kumla dam, vi har kvalat många år men inte lyckats vinna någon match trots att vi varit väldigt nära flera gånger. En typisk kvaldrabbning där det fanns en viss nervositet men jag tycker att vi vann rättvist” -”Vi hade lite vassare chanser trots att vi förlorade skotten. Nu väntar returen i Kumlahallen på söndag och jag hoppas vi kan visa oss från vår bästa sida där och ta oss vidare till omgång 2. Plus denna afton till vår målvakt Ida Haag och lagkapten Frida Danielsson” Vill ni se higlights från matchen så kan ni göra det HÄR Som sammanfattning så är det en oerhört skön seger, speciellt med tanke på att vi inte kom upp i den nivå vi vill. Nu hoppas vi kunna bjuda vår hemmapublik på en betydligt mer välspelad match i Kumlahallen på söndag kl. 16:00 ni kommer väl och kollar. A-lag Damer för 12 dagar sedan 0kommentarer
  • Häng med till kval i Sandviken

Fredagen den 15 mars inleder vi kvalet till allsvenskan mot Sandvikens AIK och drar således på äventyr i Gästrikland och det finns plats för alla underbara föräldrar och supporters i spelarbussen så häng med och supporta dem, delta i uppladdningen och ladda för match för det facila priset av 200 kr/person (inträde 50:- ingår ej) Boka plats på Bussen genom att sms:a namn och antal till Lasse Persson på 070-7192418 och swisha betalningen till samma mobilnr, först till kvarn gäller. Bussen avgår från Kumlahallen kl 14:05. Örebro (Bettorpsgatan 16) ca kl 14:20 Vi åker naturligtvis med Let´s go by bus Kom ihåg att ta med mat för dit och hemfärd A-lag Damer för 16 dagar sedan 0kommentarer
  • Sopade hem serie epilogen, nu stundar kval

Serieepilog och kvalplatsen redan säkrad, vem vill inte lira den matchen, det är sen gammalt, dessutom bjuds det på det närmaste vi har derby då vi skall ta oss an Lillån IBK ungdom som kämpar för att slippa kval för att hålla sig kvar så de kommer förmodligen ge precis allt och lite till, vi kan inte bara ställa in skorna idag. Vi samlas som vanligt precis i tid och ni innebandylövers som följer hjältarna i blått vet hur uppladdningen inför match går till så vi går direkt till match, nu lirar vi. Period 1: derbystart, full karula från första tekning och hög press med variant på högerstyrning från gästerna medan vi håller oss till vår gameplan och det leder till hyffsat publikfriande innebandy för de dryga 160 åskådarna. Vi har ett litet men tydligt övertag i spelet och skapar chanser men det plingar i både stolpar o ribba och en hel del bollar går i väggen bakom mål. Lite snopet men inte oförtjänt tar gästerna ledningen med en fin individuell prestation och 0-1 efter 6:37 får vi behandla som om det vore en dag på jobbet, 1-2-3 KUMLA så kör vi igen. Matchbilden förändras inte nämnvärt och till slut får vi utdelning på chansskapandet när Sara S drar iväg ett backskott som studsar ut och mycket påpassligt finns där Linnéa J och rakar in kvitteringen, 1-1 17:47. Med dryga 30 sekunder finner matchledarna att gästerna upprepat samma förseelse för många gånger på kort tid och vi belönas med att avsluta perioden i numerärt överläge, något vi inte hinner förvalta. Skotten 8-6 till oss Period 2: några väl valda ord från ledningen i paus och så in o kör, vi startar perioden med numerärt överläge och hinner skapa riktigt bra chanser men bollen blir kvar på fel sida mållinjen, öppet mål till trots. Vi skärper till oss över lag och fortsätter spela enligt vår gameplan men gästerna gör det svårt för oss att komma in centralt så vi får hitta alternativa vägar dit, som när Stina J serverar boll till Frida S i förflyttning centralt och ett direktskott senare sitter bollen högt och hårt, 2-1 3:30. Gästerna vet att de behöver segern för att slippa kval, de släpper inte på trycket eller lägger sig platt för att vi tagit ledningen, de trummar på och 9:06 kvitterar de till 2-2 på en omställning där keeper Nytting-Eriksson först räddar bollen men får se den ta en båge och retsamt landa söder om mållinjen, inte det resultatet vi ville ha, nu är det dags att ta tag i saker tycker laget kollektivt. Knappt 3 minuter senare tar vi ledningen med 3-2 på ett frislag som inte gick som planerat, boll hem till back som spelar upp den längs högerkanten till Stina J medtag in centralt och så sitter bollen i det lediga bortre krysset, 11:57. Gästerna börjar presentera ett mer fysiskt spel i närkamperna och går några gånger över gränsen för vad regelverket tillåter, vi får då visa vårt förhoppningsvis förträffliga powerplay, vi tar det kronologiskt. 13:33 U2 Lillån, 15:31(med 2 sekunder kvar i PP) 4-2 Stina J snappar upp bollen på mittplan efter en bruten omställning och lägger ut till höger där Frida S nyper till direkt, 4-2. 16:22 U2 Lillån, 17:34, vårt slarvigaste powerplay i matchen men när Maja E blir serverad bollen på högerkanten och har rent läge så nyper hon till och bollen sitter i bortre krysset, vi funderar på att börja prenumerera, 5-2. 18:39, är Maja E nöjd än icke sa Nicke, nylindad klubba och hämndlysten för utdelade oförrätter så passar hon på att göra upp räkenskaperna serverad av cap Danielsson trycker hon dit 6-2. Spelmässigt har vi perioden och än så länge initiativet i matchen Skotten 14-4 till oss. Period 3: lite förmaningar och varningar i paus inför sista perioden så ska vi gå ut och stänga den här tillställningen och till en början ser det bra ut, men sakta smyger det sig in en känsla av att det är klart och vi eftersom gästerna fortfarande slåss för att slippa kval svänger det lite i initiativet i matchen, gästerna pressar högre, jagar intensivare och vi måste vakna till och sätta ner foten, vår hemmahall, vår borg, hit kommer man som bortalag för att se fram emot en bra och spännande match men man skall åka hem bedrövade över en förlust, det är sen gammalt, nu får vi allt trycka tillbaka, så då gör vi det, kanske lite för entusiastiskt då vi helt plötsligt skall spela boxplay, tid 10:31. Vi försvarar oss framgångsrikt en bra stund men till slut blir det en trasslig situation nära mål och bollen passerar mållinjen, matchledarna blåser mål men vi är av olika skäl inte helt överens om riktigheten i domslutet men måste acceptera fattade beslut, 12:09, 6-3. Nu vädrar gästerna blod och trycker på, ökar ytterligare intensiteten i jakten och trycket på vårt försvar, vi blir lite stressade och passiva som lag och faller i deras stressfälla, och 14:43 är det reducerat till 6-4 och gästerna tar time-out, vi misstänker mer press och att de plockar keepern för att ytterligare skall öka pressen. Vi trodde rätt, stabilt läge och gästerna har bollinnehav så målis skubbar mot bänken och vi är i numerärt underläge med start 16:52. Vi har ett bra boxplay som sliter som galärslavar för att hålla boxen ren och ren är den trots en del skapade chanser men viktigast av allt, Maja E jobbar på en bruten boll, hinner inte få kontroll på den men daskar till den på backhand mot motståndarmålet för en framrusande Vendela F att jaga på mot tom bur, Vendela har långt kvar och bollen är på väg att gå utanför men ett sista sträck innan bollen passerar förlängd mållinje och bollen petas i mål, 17:50 och 7-4 känns som spiken i kistan. Nix, gästerna ger fasiken inte upp, ta kontroll på bollen och ut med keepern igen, sämre lag har säkert vänt jobbigare lägen mot bättre motstån..men inte idag, vi är KUMLA IBK DAM och det här är vår hemmahall, vår hemmaborg och det är här vi försvarar vår gameplan, vår inställning och vår placering i tabellen. 2:10 kvar och vi försvarar, styr, täcker skott, kämpar och sliter och tar till slut tillvara på ett av gästernas misstag så cap Danielsson kan sprätta iväg bollen och se den gå i mål till 8-4 med 3 sekunder kvar av matchen, serieepilogen är till ända. Skotten 8-6 och 30-16 totalt till oss vi är sedan några omgångar klara som 3:a i tabellen och eftersom Skälby tackat nej till kval även klara för kval till allsvenskan. Våra motståndare i första omgången av kvalet är Sandvikens AIK som vi möter borta på fredag 15 mars och hemma i Kumlahallen kl 16:00 söndagen 17 mars, nu laddar vi för kval. Matchvärden Tagotek utsåg Stina Jönsson till matchens lirare och en hemlig men kompetent jury utsåg Maja Andersson-Elf till matchens Kumla-Kämpe. Kumlas mål: Frida Sund, Maja Elf 2 mål var, Linnéa Johansson Stina Jönsson, Vendela Fallqvist, Frida Danielsson 1 mål var. A-lag Damer för 16 dagar sedan 0kommentarer