24 maj 2020
10:00

Alets IK

Referat: IF Böljan Falkenberg Vit - Alets IK

På Falkenbergs IP spelade idag -07orna med stöd av Molly och Alva mot Böljan. Matchen följde motståndarnas namn och böljade fram och åter men mest böljade det mot böljans mål. Så att säga.
Första halvlek började lite trevande för våra tjejer, kanske var det regnet och blåsten, kanske var det den tidiga avfärden som gjorde att det inledningsvis var lite svårt att tända till. Efter att vi petat in första målet ökade såväl kampviljan som självförtroendet och inför andra halvlek var humöret på topp.
I andra halvlek stormade Böljan fram, anföll brett med i princip hela laget vilket lämnade våra backar ganska ensamma när hemjobbet från mittlinjen inte orkades med. Vi kom dock undan med ett mål i ryggen. Böljans taktik öppnade för kontringar. Tyvärr hade vi litet svårt att utnyttja chanserna men vi fick in en balja så halvleken slutade 1-1.
Att spela 9-mot-9 (termen 9-manna är numera utfasad, vilket vi tackar för!) tar på krafterna. Det är stora ytor som skall täckas och så här tidigt på säsongen är kanske inte flåset riktigt är upparbetat ännu. Många reste sig lite mödosamt när de gick ut för tredje halvlek men på plan märktes inget av detta och tjejerna ägnade avslutande halvlek åt Alets specialitet, nämligen vackert uppspel i form av finfint väggspel och vackert spel längs kanterna. Ett mål fick vi också så när domaren blåste slutsignalen hade Alet 3 och Böljan 1 mål med sig hem.

Anfallsmässigt rörde tjejerna sig utmärkt så att vi ofta kom mer än en spelare mot mål och det är underbart att se hur väl de tagit till sig off-side och ligger och lurpassar just i linje med motståndarnas backar. Ljuvligt! Hemläxan blir att arbeta med inläggen så att de oftare når en Aletspelare i bra position framför mål.
Även i backlinjen var turbon påslagen idag. Tyvärr tappar vi fortfarande ofta markeringarna men snabba ben kunde rädda många missade markeringar och övriga överläts till Thea som trots värkande knän storspelade i målet.
Mittfältet har en viktigare funktion i 9-mot-9 som spelfördelare och bollhållare. Det är också en slitsam position så länge vi har ett spel som böljar väldigt mycket fram och tillbaka i anfall/kontringar. Mittfältarna behövs i såväl anfall som försvarsspel. Här hade vi inför matchen tryckt på att målet för dagen var säkrare passningar. Det är något som förutsätter att den som har bollen kan hålla i och slå välriktade passningar men i minst lika hög grad att medspelarna rör sig på ett sådant sätt att det finns någon att passa. Såväl det ena som det andra kräver övning, något vi kommer fortsätta jobba med på träningar och matcher framöver.